ΝΕΑ

19

Μάρτιος

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ STEM ΣΤΗΝ ΤΑΝΖΑΝΙΑ – FAMILY EDITION

Αγαπάς την εκπαίδευση STEM, τα ταξίδια και θέλεις να φέρεις την αλλαγή συμμετέχοντας σε μια εμπειρία ζωής;

Δήλωσε συμμετοχή στο εθελοντικό μας πρόγραμμα STEM στην Τανζανία. Αυτό το καλοκαίρι το πρόγραμμα επιστρέφει με μία επιπλέον εβδομάδα, ειδικά σχεδιασμένη για οικογένειες!

Σχετικά με το πρόγραμμα

Στόχος του προγράμματος “STEM in Tanzania” είναι να εμπνεύσει και να παρακινήσει μαθητές και μαθήτριες να ακολουθήσουν σταδιοδρομία στους τομείς STEM. Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα σχεδιάστηκε έτσι ώστε να βοηθήσει και να ενδυναμώσει τους εκπαιδευτικούς της τοπικής κοινότητας για να προσφέρουν μακροπρόθεσμα εκπαίδευση STEM υψηλής ποιότητας.

Στα δύο ταξίδια μας στην

Διαβαστε περισσοτερα

11

Μάρτιος

ΤΟ MEDNIGHT ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 

Στις 8 Μαρτίου ξεκίνησε η 5η έκδοση της «Μεσογειακής Βραδιάς Ερευνητή» ή αλλιώς MEDNIGHT! Το MEDNIGHT είναι ένα έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει ως στόχο να παρουσιάσει σε νέους/ες και ενήλικες τη φιλικότερη πλευρά της επιστήμης που διεξάγεται στις Μεσογειακές χώρες. Το MEDNIGHT, το οποίο ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2020 με 13 οργανισμούς από την Ισπανία, πραγματοποείται για αυτή τη διοργάνωση με τον ίδιο αριθμό εταίρων, αλλά διασκορπισμένων πλέον σε όλη τη Μεσόγειο: Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Γαλλία, Τουρκία, Κύπρο,Τυνησία, και Βέλγιο, δηλαδή συνολικά 8 χώρες.

Η

Διαβαστε περισσοτερα

23

Φεβρουάριος

Η ΕΚΘΕΣΗ WATER-MINING ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Πιστεύετε πως θα υπάρχει επαρκής ποσότητα νερού για πάντα;

Το νερό κάνει κύκλους στον πλανήτη μας εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια. Αλλάζει μορφές, ταξιδεύει από μέρος σε μέρος και έχει αλληλεπιδράσει με αμέτρητους οργανισμούς, από προϊστορικά όντα μέχρι πλάσματα του σήμερα. Η ζήτηση όμως για νερό αυξάνεται συνεχώς, ωθώντας επιστήμονες από όλη την Ευρώπη να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την αναζήτηση βιώσιμων τρόπων κάλυψης αυτής της ανάγκης.

Το WATER-MINING είναι ένα πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας που αναπτύσσει ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες για την επεξεργασία υγρών αποβλήτων από αστικές και βιομηχανικές περιοχές και από

Διαβαστε περισσοτερα

15

Φεβρουάριος

ΑΝΟΙΧΤΗ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: BACK OFFICE NINJA

Είσαι ένα οργανωτικό και υπεύθυνο άτομο; Σου αρέσει να είσαι ο «άνθρωπος-κλειδί» και να συντονίζεις την ομάδα που ανήκεις; Ο εκπαιδευτικός οργανισμός SciCo αναζητά υποψήφιο/α για στελέχωση θέσης Διοικητικής και Γραμματειακής Υποστήριξης.

Περιγραφή Θέσης

Παροχή διοικητικής υποστήριξης στην υλοποίηση έργων
Παροχή γραμματειακής υποστήριξης (τηλεφωνική εξυπηρέτηση, διαχείριση αλληλογραφίας, υποδοχή πελατών/συνεργατών, οργάνωση συναντήσεων κ.α.)
Υπεύθυνος/η για την ομαλή καθημερινή λειτουργία του γραφείου (office housing)
Παραγγελία και συντήρηση αναλώσιμων, προμηθειών και εξοπλισμού
Υποστήριξη στη διαδικασία μισθοδοσίας
Υποστήριξη στη διαδικασία διαχείρισης συμβολαίων και οικονομικών καταστάσεων
Τραπεζικές διαδικασίες (Cash flow)
Ταξιδιωτικές κρατήσεις
Οργάνωση και συντήρηση των λογιστικών εγγράφων (τιμολόγια, συμβάσεις προσωπικού /πελατών/συνεργατών, αρχεία προσωπικού, κ.α.)
Συμμετοχή και υποστήριξη στη

Διαβαστε περισσοτερα

10

Ιανουάριος

JOIN OUR TEAM

Αγαπάς την επικοινωνία της επιστήμης; Θέλεις να απασχοληθείς σε ένα σύγχρονο και δυναμικό περιβάλλον εργασίας και να γίνεις μέλος ενός δικτύου από επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες και ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την επιστήμη;

Η ομάδα μας μεγαλώνει! Αναζητούμε 3 ενθουσιώδεις συνεργάτες/συνεργάτιδες για τις θέσεις: Project Manager, STEM educator και Grant Writer.

Project Manager

Η SciCo αναζητά συνεργάτη/συνεργάτιδα πλήρους απασχόλησης για τη θέση «Project Manager».

Καθήκοντα και Αρμοδιότητες:

Συνεργασία με άλλες ομάδες που συμμετέχουν στα έργα, παρέχοντας καθοδήγηση τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς συνεργάτες που συμμετέχουν σε κάθε έργο
Επιβλέψη της παράδοσης των έργων από το αρχικό

Διαβαστε περισσοτερα

05

Δεκέμβριος

JOIN US FOR A LIFE-CHANGING EXPERIENCE | STEM VOLUNTEER PROGRAM IN TANZANIA

Are you passionate about STEM education and want to make a difference in the lives of young people in rural Tanzania?

We are currently seeking volunteers to join our team as educators and help us empower students with the knowledge and skills they need to succeed in the 21st century!

About the Project
For the past two years, we have been working on a STEM empowerment project in Tanzania, Africa. This project aims to empower local teachers and their students with vital future skills, including critical thinking, problem-solving, creativity, and more, all through

Διαβαστε περισσοτερα

07

Νοέμβριος

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΤΟ ATHENS SCIENCE FESTIVAL 2023 ΓΙΑ ΝΑ «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ»!

Ακόμη ένα Athens Science Festival ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, προσελκύοντας στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων χιλιάδες μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και εκατοντάδες φοιτητές/τριες και εκπαιδευτικούς. Σε αυτό το ειδικά διαμορφωμένο Student Edition ASF, οι μαθητές/τριες ήρθαν σε επαφή με ποικίλους κλάδους των επαγγελμάτων STEM, ώστε να εμπνευστούν και να «Διαμορφώσουν το μέλλον τους». Για τρεις συνεχόμενες μέρες οι επισκέπτες/τριες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναρπαστικές ομιλίες, να συμμετάσχουν σε πρωτοποριακά workshops και να δουν εντυπωσιακά πειράματα επίδειξης και διαδραστικά εκθέματα.

Πλήθος ευφάνταστων και δημιουργικών δράσεων παρουσιάστηκαν από ερευνητές/τριες και

Διαβαστε περισσοτερα

31

Οκτώβριος

11 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 2023 ΤΟΥ MEDNIGHT

Το MEDNIGHT παρουσιάζει στην Κωνσταντινούπολη τη γυναικεία επιστημονική ομάδα της Μεσογείου

Διοργανώνεται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Ένωση Γυναικών Πρυτάνεων & το Πανεπιστήμιο Kadir Has

Μια ομάδα 11 επιστημόνων από τη Μεσόγειο θα τιμηθεί στις  2 Νοεμβρίου 2023, στις 13.00 (CET) σε ένα γκαλά που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, στο Πανεπιστήμιο Kadir Has.

Κατά τη διάρκεια του γκαλά, το οποίο θα συντονίσει η κα. Rukiye Devres Ünver, κάθε μέλος της Μεσογειακής Επιστημονικής Ομάδας θα λάβει μια ποδοσφαιρική φανέλα με το λογότυπο του MEDNIGHT, συμβολίζοντας την ένταξή τους σε μια πρωτοποριακή ομάδα

Διαβαστε περισσοτερα

22

Σεπτέμβριος

ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΗ

Ο εορτασμός για την επιστήμη θα κορυφωθεί στις 29 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Βραδιάς Ερευνητή»

Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση την προηγούμενη χρονιά, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συμμετέχει ξανά στη Μεσογειακή Βραδιά Ερευνητή – Mednight που επιστρέφει και φέτος στις 29 Σεπτεμβρίου στην Μυτιλήνη υπό την διοργάνωση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo.

Σε αυτό το πλαίσιο, στις 29 Σεπτεμβρίου, από τις 10:00 μέχρι τις 13:00, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα υποδεχτεί μαθητές και μαθήτριες από τα σχολεία της Λέσβου, οι οποίοι/ες θα συμμετάσχουν σε εργαστήρια, για να γνωρίσουν από κοντά το ερευνητικό έργο των Τμημάτων.

Το απόγευμα,

Διαβαστε περισσοτερα

21

Σεπτέμβριος

Η SCICO ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ROOTS AND SHOOTS ΤΗΣ Dr JANE GOODALL ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Με πολύ μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ότι η SciCo ανέλαβε την εκπροσώπηση του εκπαιδευτικού προγράμματος Roots and Shoots του Ινστιντούτου της Dr Jane Goodall στην Ελλάδα  με στόχο να προάγει τη ζωή και το έργο της Δρ Jane Goodall και να αναπτύξει την κοινότητα των μελών του Roots and Shoots στην χώρα μας.

Η βάση του προγράμματος Roots and Shoots έγκειται στην μάθηση μέσω της κοινωνικής προσφοράς, μέσω της οποίας νέοι και νέες γίνονται ενεργοί πολίτες βοηθώντας στην επίλυση προβλημάτων της τοπική τους κοινότητας.

Tο πρόγραμμα υλοποιείται σε πάνω από 100 χώρες και έχει πάνω από

Διαβαστε περισσοτερα

03

Αύγουστος

Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΗΜΝΟ

 

Μετά την επιτυχημένη πορεία των προηγούμενων ετών,  οι δραστηριότητες στο πλαίσιο της Μεσογειακής Βραδιάς Ερευνητή – Mednight θα κορυφωθούν στο νησί της Λέσβου στις 29 Σεπτεμβρίου 2023, μια ημέρα κατά την οποία η γιορτή της επιστήμης θα πραγματοποιηθεί σε περισσότερες από 400 ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η Βαλένθια, η Μεσίνα, η Κωνσταντινούπολη, το Αλικάντε, η Οριουέλα, η Λευκωσία και το Κάιρο.

Ως προάγγελος των όσων θα πραγματοποιηθούν στις 29 Σεπτεμβρίου, έχει προγραμματιστεί μία σειρά δράσεων που θα υλοποιηθούν από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υπό την διοργάνωση της

Διαβαστε περισσοτερα

10

Ιούλιος

MEDNIGHT: 4η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Η 4η Διεθνής Συνάντηση Νέων Ερευνητών και Ερευνητριών στα Σχολεία είναι μία από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες του Mednight . Σε αυτή τη διαδικτυακή συνάντηση, νέοι και νέες επιστήμονες θα παρουσιάσουν το ερευνητικό τους έργο, αλληλεπιδρώντας ζωντανά και απαντώντας σε ερωτήσεις μαθητών και μαθητριών, φέρνοντας την επιστήμη πιο κοντά σε εκατοντάδες νέους και νέες.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 26 Σεπτεμβρίου 2023 από τις 10:00 έως τις 12:00 ώρα Μαδρίτης GMT+2.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ομάδα του Mednight προσκαλεί νέους ερευνητές και ερευνήτριες, διδακτορικούς και μεταδιδακτορικούς φοιτητές/τριες, που κατάγονται ή δραστηριοποιούνται ερευνητικά

Διαβαστε περισσοτερα

03

Ιούλιος

ATHENS SCIENCE FESTIVAL 2023: «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΟΥ»

Το Athens Science Festival 2023 επιστρέφει 10-12 Οκτωβρίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και στρέφει το φακό του στην ανάδειξη των επαγγελμάτων STEM δημιουργώντας ένα Student Edition ASF με τίτλο «Διαμόρφωσε το Μέλλον σου».

Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ θα φανερώσει τις επαγγελματικές επιλογές που κρύβονται στους τέσσερις πυλώνες του STEM: Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά. Αυτές οι κατευθύνσεις δεν είναι μονοδιάστατες και ούτε παράλληλες, αλλά αντίθετα τέμνονται και δημιουργούν διασταυρούμενα μονοπάτια.

Μέσα από συναντήσεις και συζητήσεις με ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες του χώρου, εντυπωσιακά πειράματα επίδειξης, διαδραστικά εκθέματα, workshops, ομιλίες από κορυφαίους/ες ομιλητές/τριες και

Διαβαστε περισσοτερα

27

Ιούνιος

Ο ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΑΛΑΙΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΥΠΟΒΡΥΧΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ BRIAN SKERRY ΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΟ

Ο παγκοσμίου φήμης, δύτης, συγγραφέας, βραβευμένος με Emmy, φωτογράφος και  εξερευνητής του National Geographic, Brian Skerry σε μια αποκλειστική παρουσίαση στην Αντίπαρο στις 11 Ιουλίου 2023!

Ο Brian, προσκεκλημένος του Έλληνα εξερευνητή του National Geographic και General Manager της SciCo Θοδωρή Αναγνωστόπουλου, μιλάει για την τελευταία του ταινία Secret of the Whales σε παραγωγή James Cameron, που μαγνητίζει τους θεατές σε όλο τον κόσμο με τις φαντασμαγορικές λήψεις δεκάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, προβάλλει φωτογραφίες και επιλεγμένα αποσπάσματα από την δημιουργία του ντοκιμαντέρ και απαντάει σε ερωτήσεις σχετικά

Διαβαστε περισσοτερα

22

Μάιος

ΤΡΙΤΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ MEDNIGHT

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Οι επιλεγμένες ιστορίες θα παρουσιαστούν σε νοσοκομεία, γηροκομεία και κέντρα υποδοχής μεταναστών και θα δημοσιευτούν σε βιβλίο.
Το θέμα πρέπει να αφορά κάποια επιστημονική πτυχή που σχετίζεται με τη Μεσόγειο.
Η εγγραφή είναι ανοικτή έως τις 31 Ιουλίου.

Το Διδακτικό και Διαδραστικό Μουσείο Επιστημών της Vega Baja del Segura της Κοινότητας της Βαλένθια, MUDIC, διοργανώνει τον τρίτο διεθνή διαγωνισμό Ιστορίες από το MEDNIGHT, με θέμα ιστορίες της Μεσογείου.“Οι ιστορίες από το Mednight” είναι ένας λογοτεχνικός διαγωνισμός, σκοπός του οποίου είναι να φέρει την επιστήμη μέσω των λογοτεχνικών

Διαβαστε περισσοτερα

17

Μάιος

Το Start4Health challenge του Pfizer CDI επιστρέφει

To Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer, σε συνεργασία με τη SciCo και το Found.ation, προσκαλεί το ελληνικό οικοσύστημα των startups να χαράξει το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης μέσω της Ψηφιακής Καινοτομίας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Πρόγραμμα Επιτάχυνσης Start4Health.

Αναζητούμε καινοτόμες ιδέες που μπορούν να φέρουν λύσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της Ψηφιακής Καινοτομίας στη φαρμακευτική βιομηχανία. Προσκαλούμε ελληνικές startups που επικεντρώνονται στους παρακάτω τομείς:

Ηλεκτρονική υγεία: λύσεις που βελτιώνουν τη ζωή των ασθενών μέσω της τεχνολογίας, που κυμαίνονται από ψηφιακούς βιοδείκτες, διάγνωση και θεραπεία, βιοϊατρικές συσκευές και παιδεία υγείας,

Διαβαστε περισσοτερα

08

Μάιος

Ambassadors’ Academy 2023

 Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ambassadors’ Academy της SciCo επιστρέφει φέτος τον Μάιο!

Μέσα από τις 8 συναντήσεις της ακαδημίας θα αναπτύξουμε και θα εκπαιδευτούμε σε θέματα όπως: Εργαλεία Επικοινωνίας της Επιστήμης, Soft Skills (leadership, Project management, teamwork, public speaking, storytelling etc), STEM & Arduino basics, CV improvement και άλλα.

Διάρκεια: 16 Μαΐου 2023-Σεπτέμβριος 2023
Ημέρα/Ώρα: Τρίτη 19:00-21:00
Τρόπος συμμετοχής: Δια ζώσης (Αθήνα)

Κόστος: Δωρεάν

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε: προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές θετικών επιστημών, απόφοιτους σχολών ανεξαρτήτως επιστημονικού πεδίου, υποψήφιους διδάκτορες, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, επαγγελματίες δημοσιογράφους, υπεύθυνους ομάδων νέων (Youth Leaders,

Διαβαστε περισσοτερα

09

Μάρτιος

TAKE PART IN OUR STEM VOLUNTEER PROGRAM IN TANZANIA

Are you passionate about STEM education and want to make a difference in the lives of young people in Tanzania?

We are currently seeking volunteers to join our team as educators and help us empower students with the knowledge and skills they need to succeed in the 21st century!

As a volunteer with our organization, you will have the opportunity to:

Teach STEM subjects to students in primary and secondary schools
Assist in the co-creation of curricula with local teachers
Conduct teacher training and workshops
Participate in community outreach programs to promote STEM education
Work with local

Διαβαστε περισσοτερα

09

Μάρτιος

Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Οργανισμοί από έξι χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της SciCo, συναντήθηκαν για  να θεμελιώσουν τη στρατηγική για τη διάδοση της Μεσογειακής Επιστήμης.

 

Στις 8 και 9 Φεβρουαρίου, εκπρόσωποι οργανισμών από την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο και το Βέλγιο συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, στο Πανεπιστήμιο Kadir Has, όπου φιλοξενήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση για την τέταρτη χρονιά της Μεσογειακής Βραδιάς Ερευνητή – Mednight.

Οι εταίροι του Mednight αποφάσισαν να αναβάλουν την τελετή εορτασμού της Mediterranean Science Team, η οποία είχε προγραμματιστεί να φιλοξενηθεί από την European Women Rectors Association (EWORA)

Διαβαστε περισσοτερα

13

Φεβρουάριος

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ SciCo ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

Στο Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης – Αγ. Άννας, έχει δημιουργηθεί ένα Ανοιχτό Κέντρο Στήριξης με στόχο την υποστήριξη των κατοίκων κατά την κρίσιμη περίοδο ανασυγκρότησης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου τους, μετά την πυρκαγιά του 2021. Το πρόγραμμα εστιάζει σε τρεις τομείς: τη βελτίωση της καθημερινότητας των ατόμων, την ενίσχυση της οικονομικής ζωής και την εκπαίδευση των νέων της περιοχής.

Η δημιουργία του Ανοιχτού Κέντρου Στήριξης Κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας υλοποιείται από την ActionAid σε συνεργασία

Διαβαστε περισσοτερα

27

Ιανουάριος

11 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 2023 ΤΟΥ MEDNIGHT

11 γυναίκες στην Μεσογειακή Επιστημονική Ομάδα 2023 του MEDNIGHT

Το MEDNIGHT παρουσιάζει στην Κωνσταντινούπολη τη γυναικεία επιστημονική ομάδα της Μεσογείου

Διοργανώνεται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Ένωση Γυναικών Πρυτάνεων & το Πανεπιστήμιο Kadir Has

Μια ομάδα 11 επιστημόνων από τη Μεσόγειο θα τιμηθεί στις 9 Φεβρουαρίου 2023, στις 12.00 (CET) σε ένα γκαλά που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, στο Πανεπιστήμιο Kadir Has.

Κατά τη διάρκεια του γκαλά, το οποίο θα συντονίσει η κ. Ilgaz Gursoy (Συγγραφέας & Δημοσιογράφος), κάθε μέλος της Μεσογειακής Επιστημονικής

Διαβαστε περισσοτερα

15

Νοέμβριος

Generation Next | Δωρεάν STEM εργαστήρια για Γυμνάσια και Λύκεια

Τα STEM Labs του Generation Next για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου επιστρέφουν για μια ακόμη σχολική χρονιά.

Το Generation Next, το πρωτοπόρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, το οποίο υλοποιείται από το 2017, έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς με την STEM εκπαίδευση και την τεχνολογία και να τους βοηθήσει να διευρύνουν τις γνώσεις τους, να ανακαλύψουν τις εκθετικές τεχνολογίες και να αναπτύξουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και σύνδεσης της επιστήμης με την καθημερινή ζωή.

Έτσι, κάθε χρόνο η ομάδα του Generation

Διαβαστε περισσοτερα

19

Οκτώβριος

Athens Science Festival 2022: Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΕΦΤΑΣΕ!

Athens Science Festival 2022

«Κόσμοι του Αύριο» | “Worlds of Tomorrow”

Παρασκευή 21 – Κυριακή 23 Οκτωβρίου
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Πρόγραμμα – Highlights

Τι κοινό έχουν τα κόμιξ με την επιστήμη και την τεχνολογία; Πώς μπορεί η επιστήμη να κάνει τη γη ένα καλύτερο μέρος να ζεις; Μπορεί ένα μικροσκόπιο να παίξει μουσική; Όλες οι απαντήσεις έρχονται στη μεγάλη γιορτή της επιστήμης: το Athens Science Festival 2022!

Η μεγάλη ώρα πλησιάζει! Από την Παρασκευή 21 έως την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, ο Δήμος Αθηναίων φέρνει το Athens Science Festival στην Τεχνόπολη με ένα πλούσιο

Διαβαστε περισσοτερα

12

Οκτώβριος

ΤΟ ATHENS SCIENCE FESTIVAL ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΑΠΟ 21 ΕΩΣ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022

Athens Science Festival 2022

«Κόσμοι του Αύριο» | “Worlds of Tomorrow”

Παρασκευή 21 – Κυριακή 23 Οκτωβρίου

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

130 ερευνητικοί, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί οργανισμοί | 70 διαφορετικά διαδραστικά δρώμενα | 25 εργαστήρια για παιδιά | 15 workshops | 20 ομιλίες | εκθέσεις τέχνης και επιστήμης | διαγωνισμοί | stand-up science | ποικίλες δράσεις για κάθε ηλικία

Θέλεις να παίξεις ποδόσφαιρο και σούμο με ρομπότ; Θες να αγγίξεις έναν πλανήτη; Να δημιουργήσεις τα δικά σου χρωματιστά αστέρια και ηφαίστεια; Tο Athens Science Festival, η μεγάλη

Διαβαστε περισσοτερα

03

Οκτώβριος

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΗ ΣΤΗΝ ΑΒΥΣΣΟ: ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΑΡΧΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΑ ΚΥΡΙΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΒΑΗΣ

Ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, Co-founder & General Manager του μη κερδοσκοπικού οργανισμού SciCo (Science Communication – Επιστήμη Επικοινωνία) επιλέχθηκε να συμμετέχει ως Explorer σε μια αποστολή του National Geographic στον Ειρηνικό Ωκεανό, με τίτλο «Από την Ακτή στην Άβυσσο: Εξερευνώντας τις κοινότητες των καρχαριών και τη ρύπανση από μικροπλαστικά στα κύρια νησιά της Χαβάης» (From Shore to the Abyss: Exploration of Shark Communities and Microplastic Pollution in the Main Hawaiian Islands») που πραγματοποιείται από 1 έως 8 Οκτωβρίου.

Για μια εβδομάδα το εξερευνητικό πλοίο “Nautilus” θα πλέει γύρω από τα νησιά της Χαβάης,

Διαβαστε περισσοτερα

28

Σεπτέμβριος

H Μεσογειακή Βραδιά Ερευνητή έφτασε!

 

Το Mednight ενώνει περισσότερες από 400 ευρωπαϊκές πόλεις για να γιορτάσει την επιστήμη.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, γιορτάζεται η Βραδιά Ερευνητή σε όλη την Ευρώπη.

O οργανισμός Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo διοργανώνει, στο πλαίσιο του Mednight, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, δράσεις για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Βραδιάς Ερευνητή στην πόλη της Μυτιλήνης. Στις 30 Σεπτεμβρίου, από τις 10.00 μέχρι τις 13.00, το Πανεπιστήμιο θα υποδεχτεί πάνω από 530 μαθητές και μαθήτριες, οι οποίοι/ες θα συμμετάσχουν στα εργαστήρια που θα τρέξουν τα τμήματα.

Το απόγευμα, στην πλατεία Σαπφούς θα πραγματοποιηθούν δράσεις για το

Διαβαστε περισσοτερα

08

Σεπτέμβριος

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ STEM ΣΤΗΝ ΤΑΝΖΑΝΙΑ

Φέρε την αλλαγή συμμετέχοντας σε μια εμπειρία ζωής!

 

Έχεις (ή πρόκειται να αποκτήσεις) πτυχίο σε έναν τομέα STEM;

Μπορείς να πάρεις μια εβδομάδα άδεια για μια ανεπανάληπτη εμπειρία;

Αν ναι, και έχεις επίσης πάθος για την εκπαίδευση, την ενασχόληση με παιδιά και θέλεις να διευρύνεις τους ορίζοντές σου διδάσκοντας, εμπνέοντας και αφήνοντας το δικό σου λιθαράκι προς ένα καλύτερο αύριο… αυτό είναι το τέλειο πρόγραμμα για σένα!

Η SciCo ενώνει τις δυνάμεις της με το Wheeling2help και σου δίνει την ευκαιρία να αποκτήσεις νέες δεξιότητες, να γνωρίσεις νέους ανθρώπους και να αξιοποιήσεις τον ελεύθερο

Διαβαστε περισσοτερα

07

Σεπτέμβριος

Η Μεσογειακή Επιστήμη εορτάζεται αυτόν τον μήνα σε πολλές χώρες της Μεσογείου

Η Μεσογειακή γιορτή για την επιστήμη θα κορυφωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Βραδιάς Ερευνητή»

Η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Τουρκία και η Αίγυπτος είναι οι έξι μεσογειακές χώρες που απαρτίζουν τη «Μεσογειακή Βραδιά Ερευνητή» ή απλά Mednight, ένα έργο που απευθύνεται στους νέους και στην κοινωνία γενικότερα. Ο κύριος στόχος είναι η προβολή της επιστήμης που λαμβάνει χώρα στην περιοχή της Μεσογείου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο των γυναικών ερευνητριών. Επιπλέον, μια έβδομη χώρα, το Βέλγιο, συμμετέχει στο έργο αυτό μέσω της

Διαβαστε περισσοτερα

02

Σεπτέμβριος

Η ώρα του τελικού του Falling Walls Lab Greece στην Αθήνα

 

Τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου και ώρα 17:00, ο Πύργος των Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα γεμίσει με καινοτόμες ιδέες ικανές να γκρεμίσουν τείχη, στον τελικό του Falling Walls Lab Greece. Στην εκδήλωση που θα είναι ανοιχτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο, οι διαγωνιζόμενοι θα μοιραστούν μαζί μας ερευνητικά σχέδια, επιχειρηματικές ιδέες και κοινωνικές πρωτοβουλίες προτείνοντας λύσεις για μερικές από τις πιο απαιτητικές προκλήσεις της εποχής μας, μέσα σε μόλις 3 λεπτά!

Στη συνέχεια, η κριτική επιτροπή που αποτελείται από διακεκριμένους επιστήμονες, και προσωπικότητες

Διαβαστε περισσοτερα

18

Αύγουστος

Η SCICO ΑΝΑΖΗΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ!

Θέλεις να εργαστείς για τον οργανισμό μας; Η SciCo αναζητά 5 συνεργάτες/συνεργάτιδες για τις εξής θέσεις : Content Manager, Digital Content Manager, EU Project Manager, Senior Project Manager και Volunteers Event Coordinator.

Content Manager

Τύπος εργασίας: Part-time, Ορισμένου χρόνου, Δυνατότητα εξ’ αποστάσεως απασχόλησης

Η SciCo αναζητά συνεργάτη/συνεργάτιδα για κάλυψη της θέσης Content Manager. Ως Content Manager θα συνεργάζεσαι στενά με την Chief Editor, την Social Media Manager και την ομάδα του Project Management του έργου που θα αναλάβεις. Στόχος είναι ο σχηματισμός μιας δυναμικής ομάδας μέσω της οποίας θα διασφαλιστεί η εύρυθμη υλοποίηση του έργου με το καλύτερο

Διαβαστε περισσοτερα

25

Ιούλιος

Η Μεσογειακή Βραδιά του Ερευνητή επιστρέφει

 

Η «Μεσογειακή Βραδιά του Ερευνητή» – Mednight είναι και πάλι εδώ! Την παρούσα χρονιά,  οι δραστηριότητες, στα πλαίσια της «Μεσογειακής Βραδιάς του Ερευνητή» θα κορυφωθούν στο νησί της Λέσβου στις 30 Σεπτεμβρίου, μια ημέρα κατά την οποία αυτή η γιορτή της επιστήμης θα πραγματοποιηθεί σε περισσότερες από 400 ευρωπαϊκές πόλεις , όπως η Βαλένθια, η Μεσσήνη Ιταλίας, η Κωνσταντινούπολη, το Αλικάντε, η Οριουέλα, η Τορεβιέχα, η Λευκωσία και το Κάιρο.

Ως προάγγελος των όσων θα πραγματοποιηθούν στις 30 Σεπτεμβρίου, έχει προγραμματιστεί μία σειρά δράσεων από την Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo, με

Διαβαστε περισσοτερα

14

Ιούλιος

Generation next: Οι νικητές του 5ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού

Εφαρμογές για την προστασία των δασών και την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών ήταν οι πρωταγωνιστές του Πανελλήνιου Διαγωνισμού.

Ο 5ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Generation Next ολοκληρώθηκε, προσελκύοντας, για ακόμη μια φορά, το ενδιαφέρον εκατοντάδων μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα. Ο Αλμυρός Βόλου, η Καλαμάτα και τα Χανιά αναδείχθηκαν οι μεγάλοι νικητές του Διαγωνισμού.

Την πρώτη θέση απέσπασε η ομάδα ex-almyrou IΙ, από το Γενικό Λύκειο Αλμυρού, η οποία σχεδίασε έναν προηγμένο σταθμό δασικής προστασίας. Οι μαθητές Αποστόλης Δρόλιας, Γιώργος Καλόγηρος και Αλέξανδρος Τσαμπίρας, με αφορμή τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν πέρυσι στην

Διαβαστε περισσοτερα

01

Ιούλιος

Ποιο τείχος θα «γκρεμίσεις» με την ιδέα σου;

 

 

Αν είσαι νέος/νέα και έχεις μια πρωτοποριακή και καινοτόμα ερευνητική ή επιχειρηματική ιδέα, προλαβαίνεις να την παρουσιάσεις σε μια κριτική επιτροπή, να εντυπωσιάσεις τους κριτές και να γίνεις εσύ ο Έλληνας ή η Ελληνίδα που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον παγκόσμιο διαγωνισμό καινοτομίας Falling Walls Lab Finale στις 7 Νοεμβρίου 2022 στο Βερολίνο…

Μην το σκέφτεσαι! Μπορείς ακόμα να δηλώσεις συμμετοχή γιατί η περίοδος για τις αιτήσεις παρατείνεται! Μπες στο https://falling-walls.com/lab/apply/greece-2/ και κάνε την αίτησή σου έως τις 10 Ιουλίου 2022.

Μπες στη λίστα με τους φιναλίστ που θα ανέβουν στη

Διαβαστε περισσοτερα

02

Ιούνιος

Είστε ερευνητής/τρια; Μήπως εργάζεστε σε σχολείο; Η Μεσογειακή Βραδιά ερευνητή είναι εδώ και σας αφορά!

 

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Λέσβο διοργανώνει τη Μεσογειακή Βραδιά Ερευνητή – Mednight. 

 

Για να τονιστεί η ελκυστικότητα και η αξία του επαγγέλματος των ερευνητών στο ευρύ κοινό, θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από δραστηριότητες κάτω από την κοινή ομπρέλα της «Μεσογειακής Επιστήμης». Οι δραστηριότητες, που ξεκίνησαν στη Λέσβο, θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες και θα κορυφωθούν στο νησί της Λέσβου στις 30 Σεπτεμβρίου, μια μέρα κατά την οποία αυτή η γιορτή της επιστήμης θα πραγματοποιηθεί σε περισσότερες από 400 ευρωπαϊκές πόλεις ,

Διαβαστε περισσοτερα

06

Μάιος

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ MEDNIGHT»

Η Μεσογειακή Βραδιά του Ερευνητή “MEDNIGHT», ανακοινώνει τον λογοτεχνικό διαγωνισμό «Ιστορίες από το  Mednight», κύριος στόχος του οποίου είναι η προώθηση του επιστημονικού πνεύματος στο ευρύ κοινό

Στο διαγωνισμό μπορεί να λάβει μέρος οποιοσδήποτε ενήλικας, υποβάλλοντας μια αδημοσίευτη ιστορία ή παραμύθι που θα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από έξι έως δώδεκα ετών. Τα παραμύθια ή οι ιστορίες μπορούν να γράφονται είτε στα Αγγλικά, είτε στα Ισπανικά. Το φετινό βραβείο θα αποτελείται από μια έκδοση συλλογής των νικητριών ιστοριών, η οποία θα περιλαμβάνει την απόκτηση και τη διαχείριση ενός αριθμού ISBN, καθώς

Διαβαστε περισσοτερα

03

Μάιος

STEM STARS Greece: H ανακοίνωση των νικητριών ομάδων στην Τελετή Βράβευσης

Η Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία SciCo, έχουν τη χαρά να ανακοινώσουν τις νικήτριες ομάδες που αναδείχθηκαν στον τελικό STEM STARS GREECE 2022.

Πρώτη Θέση 

Project: “A Design for an Affordable 2‐qubit Optical Quantum Computer”, μια μελέτη για τη λειτουργία των κβαντικών υπολογιστών, τα βασικά μαθηματικά που χρειάζονται για την κατασκευή τους και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Μαθητές: Κωνσταντίνος Παυλάκης, Δημήτριος Τζουνάκης. 

Επιβλέπων Εκπαιδευτικός: κύριος Ευάγγελος Χατζησταύρου

Σχολείο: 1ο και 2ο Γενικό Λύκειο Θέρμης

 

Δεύτερη Θέση 

Project: «Μέτρηση και μετάδοση παραμέτρων ποιότητας θαλασσινού νερού», μία συσκευή που συλλέγει μετρήσεις

Διαβαστε περισσοτερα

16

Απρίλιος

ECOSYSTEM | ΓΕΦΥΡΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ: ΞΑΝΘΗ

Η SciCo οργάνωσε και υλοποίησε το έργο «Ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης μέσω της STEM εκπαίδευσης σε μαθητές στα Πομακοχώρια και στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης» στο μέτρο «Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες» του Πράσινου Ταμείου που συνοπτικά αναφέρεται ως «EcosySTEM | Γέφυρες Επιστήμης» σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά και με τη χρηματοδότηση των National Geographic, Πράσινου Ταμείου και The Hellenic Initiative / The Venture Impact Award.

Επρόκειτο για ένα καινοτόμο, βιωματικό δωρεάν πρόγραμμα που απευθυνόταν σε νέους 10-16 ετών, το οποίο εστίαζε στη STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics) εκπαίδευση και στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης των

Διαβαστε περισσοτερα

08

Απρίλιος

H Μεσογειακή Βραδιά του Ερευνητή (Mediterranean Researchers’ Night – Mednight) ξεκινά για τρίτη φορά, στο ελληνικό νησί της Λέσβου

 

 

Οργανισμοί από έξι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα μέσω του οργανισμού Science Communication -SciCo, συναντώνται για να συμφωνήσουν σε μια  κοινή στρατηγική για τη διάδοση της Μεσογειακής επιστήμης.

 

Μπορείτε να δείτε ένα teaser trailer για τα επερχόμενα Mednights στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=mFCUMeu9Mo8

 

Λέσβος – 7 Απριλίου 2022

Στις 7 και 8 Απριλίου, μια αποστολή που αποτελείται από ιδρύματα από την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο και το Βέλγιο συναντήθηκε στο ελληνικό νησί της Λέσβου για να ξεκινήσει τη «Μεσογειακή Βραδιά του Ερευνητή» ή αλλιώς «Mednight». Το έργο

Διαβαστε περισσοτερα

30

Μάρτιος

Ο τελικός του πανελλήνιου διαγωνισμού STEM STARS Greece στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων!

 

Σας προσκαλούμε στον μεγάλο τελικό του πανελλήνιου διαγωνισμού STEM STARS Greece 2022, που θα διεξαχθεί το Σάββατο 2 Απριλίου στο πλαίσιο του Athens Science Festival 2022, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 15:00 έως τις 17:00, όπου θα μπορείτε να δείτε τις εργασίες των ομάδων (Νέοι Φούρνοι), ενώ στις 17:00 θα ακολουθήσει η τελετή βράβευσης (Αμφιθέατρο) που θα είναι επίσης ανοιχτή!

Οι δύο πρώτες ομάδες/συμμετέχουσες/οντες θα κερδίσουν μια θέση ώστε να διαγωνιστούν διαδικτυακά στον διεθνή διαγωνισμό International Science and Engineering Fair (ISEF) 2022. Αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που μαθητές από την

Διαβαστε περισσοτερα

30

Μάρτιος

Start4Health challenge από το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer 

 

To Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer, σε συνεργασία με τη SciCo και το Found.ation, προσκαλεί τις ελληνικές startup να πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον της Υγείας, διοργανώνοντας το Πρόγραμμα Επιτάχυνσης Start4Health.

Το Pfizer CDI με έδρα τη Θεσσαλονίκη επιδιώκει να εντοπίσει και να προωθήσει ιδέες που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν το ψηφιακό μέλλον της Υγείας.

 

Τι είναι το Start4Health και τι αναζητούμε;

Το Start4Health είναι ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης (accelerator) που διοργανώνει το Pfizer CDI, το οποίο εστιάζει στην Ψηφιακή Υγεία.

Μέσω του προγράμματος, προσδοκούμε να ανακαλύψουμε και να αναπτύξουμε πρωτοποριακές λύσεις που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του κλάδου της υγείας,

Διαβαστε περισσοτερα

22

Φεβρουάριος

Ολοκληρώθηκε η εφαρμογή για την χαρτογράφηση των μονοπατιών της Σικίνου από τα χέρια των μαθητών και μαθητριών του Γυμνασίου

Μέσω της πρωτοβουλίας «Επιστήμη Πολιτών στις Κυκλάδες: Τοπικά Μονοπάτια», που σχεδίασε και συντόνισε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία, με την υποστήριξη και χρηματοδότηση του  Cyclades Preservation Fund (CPF), το Γυμνάσιο Σικίνου είναι το πρώτο σχολείο των Κυκλάδων που ανέπτυξε και λειτουργεί τη δική του εφαρμογή χαρτογράφησης μονοπατιών του νησιού του για λογισμικό Android.

Οι χρήστες της εν λόγω εφαρμογής μπορούν να διαβάσουν πληροφορίες για τη Σίκινο, να εντοπίσουν την τοποθεσία τους, να δουν τα χαρτογραφημένα μονοπάτια καθώς και τα σημεία ενδιαφέροντος που βρίσκονται σε αυτά αλλά και να έχουν πρόσβαση

Διαβαστε περισσοτερα

04

Φεβρουάριος

Η SciCo βραβεύτηκε από τη The Hellenic Initiative (THI) με τα Venture Impact Awards (VIA)

 

Η The Hellenic Initiative (THI) υποστηρίζει με τα Venture Impact Awards (VIA) ταλαντούχες και καινοτόμες ομάδες της Ελλάδας, βοηθώντας τις να δημιουργήσουν και να διεξάγουν έργα βιώσιμα που στοχεύουν σε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Οι νικητές των βραβείων για το 2021 ανακοινώθηκαν, μέσω ενός διαδικτυακού event, στις 13 Δεκεμβρίου. Η SciCo – Science Communication είναι πολύ ευγνώμων που αποτέλεσε μία εκ των τεσσάρων συμμετεχουσών ομάδων που βραβεύτηκαν με $25.000 η καθεμία. Συνολικά, 18 υποψηφιότητες βραβεύτηκαν με το ποσό των $285.000.

Η SciCo επιμένει εμφατικά στην αποστολή της:

Διαβαστε περισσοτερα

08

Δεκέμβριος

Πολυεπίπεδο πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε κρατικές δομές παιδικής προστασίας

Ολιστική παρέμβαση σεξουαλικής αγωγής και πρόληψης, σε κρατικές δομές παιδικής προστασίας, υλοποιεί η οργάνωση Civil Act, μαζί με τις οργανώσεις SciCo και Cyberno. Ο επίσημος τίτλος του έργου είναι «Συμπεριληπτική εκπαίδευση προσωπικού και παιδιών/νέων των παραρτημάτων παιδικής προστασίας στο πλαίσιο της σεξουαλικής αγωγής», το οποίο αποτελεί πρόγραμμα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής (Κ.Κ.Π.Π.Α.) – Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το πρόγραμμα εστιάζει στην εκπαίδευση προσωπικού και φιλοξενούμενων παιδιών και νέων, με αναπηρίες ή χωρίς, σε θέματα σεξουαλικής αγωγής, αξιοποιώντας τα πλέον σύγχρονα εργαλεία και μέσα. Το καταρτισμένο προσωπικό των τριών οργανώσεων θα επισκεφτεί

Διαβαστε περισσοτερα

06

Δεκέμβριος

STEM STARS GREECE: Αναζητούμε τα ελληνικά αστέρια STEM

Η Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα, σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό  SciCo, διοργανώνουν τον διαγωνισμό STEM STARS GREECE, ο οποίος έχει σκοπό να  υποστηρίξει, να αναδείξει και να επιβραβεύσει μαθητές και μαθήτριες 14 έως 18 χρονών,  με ενδιαφέρον στις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική ή τα μαθηματικά  (STEM). Οι νικητές και νικήτριες του διαγωνισμού θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον  μεγαλύτερο διεθνή διαγωνισμό επιστημών παγκοσμίως, το “International Science and  Engineering Fair,” που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2022. Ο διαγωνισμός STEM STARS GREECE χρηματοδοτείται από την Πρεσβεία των

Διαβαστε περισσοτερα

26

Νοέμβριος

FALLING WALLS ENGAGE HUB GREECE

ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ENGAGERS

Tο Falling Walls Engage Hub Greece πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2021, ολοκληρώνοντας τον πρώτο κύκλο διεθνών Hub που υλοποιήθηκαν σε 6 συνολικά διαφορετικές χώρες

Για το συγκεκριμένο Engage Hub, η Falling Walls Engage συνεργάστηκε με τη SciCo, που ιδρύθηκε το 2008 από τον Θοδωρή Αναγνωστόπουλο.

To Hub περιλάμβανε ένα διαδικτυακό εργαστήριο στις 30/11 για επαγγελματίες του Science Engagement της Ελλάδας και του εξωτερικού. Σε συνέχεια του workshop, προβλήθηκε ένα live streaming επεισόδιο Celebrity Science (ανοιχτό στο κοινό) με ζωντανή μετάδοση από την Αθήνα.

 

ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ SCIENCE INFLUENCING 

Σε έναν κόσμο

Διαβαστε περισσοτερα

01

Νοέμβριος

Save the date:  Στις 6 Νοεμβρίου, στο Berlin Science Week 2021, θα διεξαχθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα: “Σε ποιον ανήκει η επιστήμη;”

ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΝΗΚΕΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ;

Η SciCo είναι πολύ ενθουσιασμένη για τη συνεργασία με το Bayer Foundation, το οποίo, στο πλαίσιο του φετινού Berlin Science Week φιλοξενεί πάνελ τεσσάρων συμμετεχόντων θέτοντας το βασικό ερώτημα: “Μπορεί η επιστήμη του αύριο να καθοδηγηθεί από την κοινωνία του σήμερα;”. 

Τέσσερις ειδικοί με διαφορετικά υπόβαθρα και τρόπο σκέψης συναντιούνται, με σκοπό να απαντήσουν σε σημαντικές -για την εποχή- ερωτήσεις. Ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος είναι βιολόγος, science engager και κοινωνικός επιχειρηματίας, με όραμα την επικοινωνία της επιστήμης στο ευρύ κοινό, μέσω καινοτόμων ιδεών και λαμβάνει το ρόλο του

Διαβαστε περισσοτερα

20

Ιούλιος

Aegean Science Festival 2021: Ένας φάρος στο σκοτάδι

Η μαγεία των Φεστιβάλ Επιστήμης ταξιδεύει για πρώτη φορά στα νησιά του Αιγαίου!

Οι φάροι ορίζουν την πορεία μας μέσα στη νύχτα και με το φως τους μας οδηγούν σε ασφαλή αγκυροβόλια. Έτσι ακριβώς και η Επιστήμη: η πολύτιμη γνώση που μας προσφέρει «φωτίζει» τη διαδρομή μας και μας απελευθερώνει από τις προκαταλήψεις και τον σκοταδισμό.  Από τις 24 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2021, ένας εικονικός φάρος γνώσης θα ανάψει στη Λήμνο μέσα από το Aegean Science Festival, το μεγαλύτερο Φεστιβάλ με θέμα την Επιστήμη και την Καινοτομία στο Αιγαίο Πέλαγος!

Για

Διαβαστε περισσοτερα

09

Ιούλιος

Η SciCo αναζητά συνεργάτες!

Θέλεις να εργαστείς για τον οργανισμό μας; Η SciCo αναζητά 3 συνεργάτες/τριες για τις θέσεις του/της STEM Educator, του/της Digital Content Creator & Social Media Strategist, και του/της Project Leader.

STEM EDUCATOR

H SciCo αναζητά υποψήφιο/α για μερική (part time) απασχόληση.

Απαραίτητα προσόντα:

– Πτυχίο στη Φυσική, την Πληροφορική ή τη Μηχανική
– Άριστη Χρήση Αλβανικής  Γλώσσας

Επιθυμητά προσόντα:

– Μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στα Μαθηματικά, τη Φυσική, την Πληροφορική ή άλλο πεδίο Φυσικών Επιστημών (STEM) ή Επιστημών Εκπαίδευσης.
– Διδακτική εμπειρία. Προϋπηρεσία διδασκαλίας άνω των 2 ετών θα προσμετρηθεί θετικά.
– Εμπειρία στη μετεκπαίδευση και υποστήριξη εκπαιδευτικών.
– Βασικές γνώσεις

Διαβαστε περισσοτερα

03

Ιούνιος

Το Mind the Lab ταξιδεύει στη Λήμνο!

Το Mind the Lab φέρνει την επιστήμη στο δρόμο σου – Ξεκινάμε από τη Λήμνο και ταξιδεύουμε σε όλο τον κόσμο!

Το Mind the Lab είναι μια καινοτόμος πρωτοβουλία στο χώρο της επικοινωνίας της επιστήμης που στοχεύει στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος του γενικού κοινού για την επιστήμη και την τεχνολογία. Εντυπωσιακά επιστημονικά πειράματα, καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές, διαδραστικά παιχνίδια, καλλιτεχνικά δρώμενα και πολλές άλλες δραστηριότητες υπόσχονται να εντυπωσιάσουν τους επισκέπτες όλων των ηλικιών.

Το 2021 το Mind the Lab ταξιδεύει  στη Λήμνο, με στόχο όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να συναντήσουν την επιστήμη

Διαβαστε περισσοτερα

19

Μάιος

Tο Falling Walls Lab έρχεται στην Ελλάδα!

 

Είσαι νέος επιστήμονας, ερευνητής ή επιχειρηματίας και άνω των 18 ετών;  Σπουδάζεις ή έχεις ολοκληρώσει πρόσφατα τις σπουδές σου; Έχεις μια καινοτόμα ιδέα ικανή να “γκρεμίσει τείχη”; Θέλεις να την παρουσιάσεις σε μια επιτροπή και να διεκδικήσεις την συμμετοχή σου σε έναν παγκόσμιο διαγωνισμό καινοτομίας;

H εκπαιδευτικός οργανισμός SciCo σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο ΑΘΗΝΑ διοργανώνουν στην Ελλάδα το Falling Walls Lab Greece και καλούν ταλαντούχους φοιτητές, ερευνητές αλλά και επαγγελματίες που βρίσκονται στα πρώτα βήματα της καριέρας τους, να παρουσιάσουν τις καινοτόμες ιδέες τους, μέσα σε 3 λεπτά! 

Όσοι επιλεγούν,

Διαβαστε περισσοτερα

17

Μάιος

Έρχεται η Μεσογειακή Βραδιά Ερευνητή, ή αλλιώς, MEDNIGHT 2021!

Η Μεσογειακή Βραδιά Ερευνητή, MEDNIGHT 2021, η οποία ιδρύθηκε πέρυσι στην Μεσογειακή Ισπανική Αψίδα, έχει επεκτείνει την εμβέλειά της, καθιστώντας την ως δίαυλο επιστήμης σε χώρες της Μεσογείου. Το MEDNIGHT 2021 αποτελείται από μια κοινοπραξία 13 περιοχών στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το MEDNIGHT 2021 θα πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου 2021 και είναι μια κοινή επιστημονική εκδήλωση με στόχο να δείξει στο ευρύ κοινό τη σημασία της επιστήμης και της έρευνας που διεξάγεται σε χώρες της Μεσογείου – με έμφαση στο ρόλο των γυναικών σε

Διαβαστε περισσοτερα

16

Απρίλιος

STEM Stars Greece: Οι νικητές

Η SciCo σε συνεργασία με την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα έχουν τη χαρά να ανακοινώσουν τις νικήτριες ομάδες που αναδείχθηκαν στον ψηφιακό τελικό STEM STARS GREECE 2021.

Πρώτη Θέση
Project: “Feel Write,” μια εφαρμογή που παρέχει συναισθηματική και ψυχολογική υποστήριξη στους χρήστες της
Μαθήτριες: Μυρτώ-Βασιλική Αλεξοπούλου, Παυλίνα Ρεφενέ και Αμαλία- Χριστίνα Τουτζιαρίδη
Επιβλέπων Εκπαιδευτικός: Ανδρέας Καράμπελας
Σχολείο: Λύκειο Κολλεγίου Αθηνών

Δεύτερη Θέση
Project: “An investigation into the relationship between sensory physiology and operant learning in Pantherophis gutattus and Python regius snakes,” μια έρευνα για τον συσχετισμό ανάμεσα στο νευρικό σύστημα των ερπετών και την ικανότητά τους

Διαβαστε περισσοτερα

15

Απρίλιος

Citizen science in the remote Cyclades: Το νέο project της SciCo ξεκινά!

H SciCo σε συνεργασία με το Cyclades Preservation Fund ανακοινώνει την έναρξη του νέου της έργου με τίτλο «Citizen science in the remote Cyclades: Local paths to change», στη Σίκινο και τη Θηρασιά.

Μέσα από τη δημιουργία μιας εφαρμογής για κινητό από μαθητές και μαθήτριες των τοπικών σχολείων, θα γίνει χαρτογράφηση των μονοπατιών και ανάδειξη σημείων ενδιαφέροντος στα δύο νησιά. Οι πεζοπόροι επισκέπτες του νησιού θα μπορούν να εγκαταστήσουν την εφαρμογή στο κινητό τους δωρεάν για τη διευκόλυνση της περιήγησής τους, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν την ευκαιρία να συμβάλουν στην συλλογή

Διαβαστε περισσοτερα

25

Φεβρουάριος

Έρχεται το Athens Science Virtual Festival 2021!

Athens Science Virtual Festival 2021

Η εποχή των ηρώων
An era of heroes
27-29 Μαρτίου 2021

3 μέρες επιστήμης, τεχνολογίας και καινοτομίας | 60 slots online δράσεων | 50 κορυφαίοι ομιλητές από 8 χώρες | 3 νομπελίστες | 100 πειράματα επίδειξης | celebrity science | chemistry shows | ντοκιμαντέρ | δωρεάν παράλληλες δράσεις για μικρούς και μεγάλους!

Κάθε δύσκολη εποχή γεννά τους δικούς της πρωταγωνιστές, τους δικούς της… ήρωες. Το Athens Science Festival αποκτά νέα, ψηφιακή μορφή και επιστρέφει ανανεωμένο προκειμένου να μας μεταφέρει στην «εποχή των ηρώων»! Από τις 27 έως

Διαβαστε περισσοτερα

10

Δεκέμβριος

STEM STARS GREECE: Αναζητώντας τα ελληνικά αστέρια STEM

Η Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα, σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo, διοργανώνουν το διαγωνισμό STEM STARS GREECE, ο οποίος έχει σκοπό να υποστηρίξει, να αναδείξει και να επιβραβεύσει μαθητές και μαθήτριες 14 έως 18 χρονών, με ενδιαφέρον στις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική ή τα μαθηματικά (STEM). Οι νικητές και νικήτριες του διαγωνισμού θα κερδίσουν σημαντικά βραβεία, όπως το να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον διεθνή διαγωνισμό “International Science and Engineering Fair”, τον μεγαλύτερο διεθνή διαγωνισμό επιστημών παγκοσμίως, που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά τον Μάιο του 2021. Ο

Διαβαστε περισσοτερα

02

Δεκέμβριος

UNLIMITED ABILITIES DAYS 2020: DISTANT ABILITIES | Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ

Η SciCo υποστηρίζει για άλλη μία χρονιά το Unlimited Abilities Days, τη Γιορτή-Θεσμό για τις ορατές και αόρατες αναπηρίες.

Οι UNLIMITED ABILITIES DAYS 2020 με θέμα «Distant Abilities | Η απόσταση δεν είναι περιορισμός» έρχονται να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Μπορεί η απόσταση να μας κρατάει μακριά, αλλά φέτος το Unlimited Abilities Days είναι ακόμα πιο προσβάσιμο.

«Η πανδημία των ημερών είναι μια πρωτοφανής πρόκληση δημόσιας υγείας. Όμως ο COVID-19, δεν αποτελεί εμπόδιο για τους ανθρώπους με ορατές ή αόρατες αναπηρίες. Οι άνθρωποι με ικανότητες, μπορούν και μετατρέπουν την απόσταση σε ευκαιρία. Συνδυάζουν το

Διαβαστε περισσοτερα

22

Νοέμβριος

Έρχεται το Ioannina Science Weekend, ένα διήμερο αφιερωμένο στην επιστήμη!

Η Oργανωτική Oμάδα του Ioannina Science Festival, σε συνεργασία με τη SciCo, σας προσκαλεί στο 1ο Ioannina Science Weekend, ένα διαδικτυακό event αφιερωμένο στην επιστήμη και την καινοτομία, που θα λάβει χώρα μέσω του YouTube κανάλι του, στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, στις 17:00- 20:00,  με θέμα “World of Science”.

Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση Φεστιβάλ Επιστημών στην Αθήνα (ASF), τη Θεσσαλονίκη (TSF), τη Λάρισα (ΤhSF), και την Κύπρο (MSF), τα Ιωάννινα (ISF) θα φιλοξενήσουν τη δική τους ξεχωριστή εκδήλωση. Παρά τις αντίξοες συνθήκες που φέρνει η πανδημία, η ομάδα του Ioannina Science Festival είναι έτοιμη να αναδείξει τη «γοητευτική» πλευρά της επιστήμης, σε πανελλήνιο επίπεδο. Όλες οι δράσεις των Science Festivals εξάλλου

Διαβαστε περισσοτερα

16

Νοέμβριος

«SciCo Maker Lab» στο Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου της Λήμνου

Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε την έναρξη του «SciCo Maker Lab» στο Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου της Λήμνου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Open Science Hub.

Το Δίκτυο Open Science Hub συνεργάζεται με σχολεία, με σκοπό να προωθήσει τη STEAM (Science Technology Engineering Arts Mathematics) εκπαίδευση. Μαθητές και εκπαιδευτικοί συστρατεύονται με τοπικές επιχειρήσεις, ερευνητές, πανεπιστήμια, κοινωνικούς επιχειρηματίες και άλλους ενδιαφερόμενους, με απώτερο σκοπό να αντιμετωπίσουν θέματα και προκλήσεις που απασχολούν την τοπική κοινωνία. Μέσα από ένα δίκτυο συνεργασίας (Open Science Hub Network), κάθε τοπικό OSHub θα παρέχει τεχνογνωσία και εξοπλισμό, με σκοπό να υποστηρίξει

Διαβαστε περισσοτερα

10

Ιούλιος

I AM A.I – Μία έκθεση κατευθείαν από το μέλλον στην Ελλάδα

Με μεγάλη μας χαρά, ανακοινώνουμε τη νέα συνεργασία της SciCo με τη ΜΚΟ IMAGINARY, καλωσορίζοντας την έκθεση «I AM A.I. – explaining artificial intelligence» στην Ελλάδα, που χρηματοδοτείται από το Carl Zeiss Foundation. Η διαδραστική έκθεση “I AM A.I.” από τη Γερμανία, αποκτά νέα ψηφιακή μορφή, κι επιχειρεί να εξερευνήσει διάφορες πτυχές της τεχνητής νοημοσύνης.

Μέσα από εικόνες, εκπαιδευτικά βίντεο και διαδραστικά πειράματα, ο χρήστης μπορεί να μάθει πώς λειτουργεί ένα νευρωνικό δίκτυο (neural network), γιατί ο υπολογιστής μπορεί και αναγνωρίζει τις λέξεις μας όταν μιλάμε, σε ποιες περιπτώσεις η τεχνητή νοημοσύνη αδυνατεί να φέρει εις πέρας

Διαβαστε περισσοτερα

13

Ιούνιος

Αποτελέσματα διαγωνισμού «Πάρε μέρος στην έρευνα του Generation Next και κέρδισε»

Ο διαγωνισμός που προκύρηξε η SciCo Επιστήμη – Επικοινωνία, στο πλαίσιο έρευνας αξιολόγησης του προγράμματος Generation Next, έφτασε στο τέλος του!

Οι 4 τυχεροί που κερδίζουν έναν 3D printer και τρία 3D pens είναι οι εξής:

  1. Νεκταρία Κλέτσα (3D printer)
  2. Φωτεινή Βερίγου (3D pen)
  3. Αθανάσιος Τατάρογλου (3D pen)
  4. Βάρβαρα Γρηγοριάδου (3D pen)

Συγχαρητήρια στους νικητές κι ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες στην έρευνα και τον διαγωνισμό!

Μείνετε συντονισμένοι για όλες τις μελλοντικές δράσεις της SciCo!

Διαβαστε περισσοτερα

28

Μάιος

Έρευνα αξιολόγησης Generation Next

Η SciCo διενεργεί έρευνα με σκοπό την αξιολόγηση του προγράμματος Generation Next και χαρίζει υπέροχα δώρα σε μικρούς και μεγάλους, για να συνεχίσετε το «παιχνίδι» με την τεχνολογία!

Είστε χρήστες της πλατφόρμας του Generation Next ή έχετε συμμετάσχει στα εξωσχολικά εργαστήρια STEM για καθηγητές; Αυτό σημαίνει πως έχετε ανακαλύψει ήδη το πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων με ελεύθερη πρόσβαση για όλους από το Ίδρυμα Vodafone και μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Με τη συμμετοχή σας στην έρευνα που διενεργεί η SciCo για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με την εμπειρία των χρηστών, μπαίνετε στην κλήρωση

Διαβαστε περισσοτερα

11

Μάρτιος

Αναβολή του Athens Science Festival 2020

Τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθούμε ενεργά τα τεκταινόμενα σχετικά με τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2. Με βάση τις τελευταίες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και τα προτεινόμενα προληπτικά μέτρα, η οργανωτική επιτροπή του Athens Science Festival (ASF) ανακοινώνει την αναβολή της εκδήλωσης που ήταν προγραμματισμένη για 1-5 Απριλίου 2020. Η κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου το επόμενο διάστημα και θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τις νέες ημερομηνίες διεξαγωγής.

Η προσοχή μας είναι στραμμένη στην επιστημονική κοινότητα που μάχεται για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού παγκόσμιου ζητήματος. Τα κανάλια επικοινωνίας του ASF θα συμβάλλουν στην ενημέρωση του κοινού μέσω έγκυρων και επιστημονικών πηγών.

Ελπίζουμε να σας

Διαβαστε περισσοτερα

18

Φεβρουάριος

Διαγωνισμός Generation Next: Οι Νικητές του 6ου κύκλου

Ο 6ος κύκλος του Generation Next ολοκληρώθηκε με επιτυχία και πολλή χαρά στις 20 Ιανουαρίου, με τη λήξη του διαγωνιστικού μέρους που πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά φέτος μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας του Generation Next. Πληθώρα ομάδων ολοκλήρωσαν και κατέθεσαν τις προτάσεις τους και διαγωνίστηκαν με στόχο να ξεχωρίσουν για την πρωτοτυπία τους, την τεχνολογία που χρησιμοποίησαν και την κοινωνική τους προσφορά μέσω της λύσης που πρότειναν για το πρόβλημα που επέλεξαν να ασχοληθούν, διεκδικώντας ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στη Silicon Valley.

Το περιβάλλον και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες, αποτέλεσαν

Διαβαστε περισσοτερα

29

Ιανουάριος

Διαγωνισμός STEM STARS GREECE

STEM STARS GREECE: Αναζητώντας τα ελληνικά αστέρια STEM

Η SciCo, σε συνεργασία με την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα, διοργανώνουν το διαγωνισμό STEM STARS GREECE, ο οποίος πραγματοποιείται για πρώτη φορά φέτος στην Ελλάδα, με σκοπό να υποστηρίξει, να αναδείξει και να επιβραβεύσει μαθητές και μαθήτριες 14 έως 18 χρονών, με ιδιαίτερη κλίση και ταλέντο στις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική ή τα μαθηματικά (STEM).

Οι νικητές και νικήτριες του διαγωνισμού θα κερδίσουν σημαντικά βραβεία, όπως το να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα  στον διεθνή διαγωνισμό “International Science and Engineering Fair,” τον μεγαλύτερο

Διαβαστε περισσοτερα

17

Ιανουάριος

Θέση Εργασίας: Back Office Ninja

Είσαι ένα οργανωτικό και υπεύθυνο άτομο; Σου αρέσει να είσαι ο «άνθρωπος-κλειδί» και να συντονίζεις την ομάδα που ανήκεις; Ο εκπαιδευτικός οργανισμός SciCo αναζητά υποψήφιο/α για στελέχωση θέσης Διοικητικής και Γραμματειακής Υποστήριξης. Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να αποστείλουν το βιογραφικό τους στο info@scico.gr  με τίτλο «Κ17: Back Office Ninja».

Περιγραφή Θέσης

Παροχή διοικητικής υποστήριξης στην υλοποίηση των έργων του Οργανισμού
Παροχή γραμματειακής υποστήριξης (τηλεφωνική εξυπηρέτηση, διαχείριση αλληλογραφίας, υποδοχή πελατών/συνεργατών, οργάνωση συναντήσεων κ.α.)
Υπεύθυνος/η για την ομαλή καθημερινή λειτουργία του γραφείου(office housing)
Παραγγελία και συντήρηση αναλώσιμων, προμηθειών και εξοπλισμού
Υποστήριξη στη διαδικασία μισθοδοσίας
Υποστήριξη στη διαδικασία διαχείρισης συμβολαίων και οικονομικών καταστάσεων
Τραπεζικές διαδικασίες

Διαβαστε περισσοτερα

22

Οκτώβριος

Ξεκίνησε η 2η Φάση του Fireathon

Πρόκειται για έναν μαραθώνιο καινοτομίας, σκοπός του οποίου είναι η ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων πυρασφάλειας ανίχνευσης, καταγραφής, πυρόσβεσης και προστασίας από τις πυρκαγιές.

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, η Bayer Ελλάς δεσμεύτηκε να υποστηρίξει την πρωτοβουλία κοινωνικής καινοτομίας των SciCo και SciFY, οι οποίες διοργάνωσαν τον μαραθώνιο Fireathon σκοπός του οποίου ήταν η ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων πυρασφάλειας ανίχνευσης, καταγραφής και πυρόσβεσης πυρκαγιών και η παρουσίαση πρωτοτύπων και αποφάσισε να στηρίξει χορηγικά την πρωτοβουλία.

Η ανταπόκριση των πολιτών στο αρχικό κάλεσμα ήταν άμεση και 65 άνθρωποι άγνωστοι μεταξύ τους συνεργάστηκαν για ένα μήνα

Διαβαστε περισσοτερα

21

Οκτώβριος

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ – ACADEMY OF AMBASSADORS: ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Η SciCo οργανώνει για 5η χρονιά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Academy of Ambassadors.

Το πρόγραμμα έχει ως κύριο σκοπό την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων στην επικοινωνία της επιστήμης, την ανάπτυξη των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων και την ανάδειξή τους ως εκφραστές των αξιών και στόχων της SciCo.

Μέσω των σεμιναρίων και μεθόδων βιωματικής εκπαίδευσης οι συμμετέχοντες θα κατανοήσουν και θα εφαρμόσουν στην πράξη:

-Γιατί είναι απαραίτητη η επικοινωνία της επιστήμης

-Με ποιους τρόπους μπορούμε να διαδόσουμε την επιστήμη στο ευρύ κοινό

-Ποιες είναι η απαραίτητες δεξιότητες για την επίτευξη ατομικών και ομαδικών στόχων

-Ποια είναι τα απαραίτητα

Διαβαστε περισσοτερα

04

Οκτώβριος

Generation Next

Το STEMpowering Youth, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα STEM με το οποίο η SciCo έχει ωφελήσει 12.400 μαθητές από το 2017, υπό την υποστήριξη του Ιδρύματος Vodafone και την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγής, εξελίσσεται σε Generation Next, την ψηφιακή πλατφόρμα ανάπτυξης δεξιοτήτων με ελεύθερη πρόσβαση για όλους.

Επί τρεις συνεχείς χρονιές και πέντε επιτυχημένους εκπαιδευτικούς κύκλους, η SciCo έφτασε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας εξοικειώνοντας τους νέους με τη διερευνητική σκέψη, ενθαρρύνοντας την ενεργή συμμετοχή τους στα επιστημονικά δρώμενα και τις σύγχρονες εφαρμογές και καλλιεργώντας τις απαραίτητες για μια επαγγελματική ανάπτυξη, δεξιότητες.

Διαβαστε περισσοτερα

06

Σεπτέμβριος

Θέση Εργασίας: Project Manager Πλήρους Απασχόλησης

Είσαι ένα δραστήριο και φιλόδοξο άτομο, με εμπειρία στη διαχείριση έργων και προγραμμάτων; Ο εκπαιδευτικός οργανισμός SciCo αναζητά άτομο να αναλάβει το συντονισμό και την παρακολούθηση των έργων του. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν το βιογραφικό τους στοinfo@scico.gr  με τίτλο «Project Manager».

Καθήκοντα και Αρμοδιότητες της θέσης:

–         Οργάνωση, διαχείριση και παρακολούθηση των έργων του οργανισμού

–         Δυνατότητα σύνταξης αναφορών και εκπόνησης παραδοτέων που απαιτούνται

–         Δημιουργία νέων συνεργασιών και επικοινωνία με υφιστάμενους συνεργαζόμενους φορείς

–         Παρακολούθηση των ερευνητικών εξελίξεων και της προόδου στο πεδίο της STEM εκπαίδευσης και ενσωμάτωση νέων

Διαβαστε περισσοτερα

23

Αύγουστος

Θέση Εργασίας: STEM educator πλήρους ή μερικής απασχόλησης

H SciCo αναζητά πτυχιούχο φυσικών επιστημών ή τεχνολογικών σπουδών ώστε να στελεχώσει με διδακτικό προσωπικό τα προγράμματα της. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν το βιογραφικό του στο info@scico.gr με τίτλο STEM Educator

Επιθυμητά προσόντα:

Μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στα Μαθηματικά, τη Φυσική, την Πληροφορική ή άλλο πεδίο Φυσικών Επιστημών (STEM) ή Επιστημών Εκπαίδευσης.
Εμπειρία στη δημιουργία και αξιολόγηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων STEM.
Εμπειρία στη μετεκπαίδευση και υποστήριξη εκπαιδευτικών.
Διδακτική εμπειρία. Προϋπηρεσία διδασκαλίας άνω των 2 ετών θα προσμετρηθεί θετικά.
Iκανότητες οργάνωσης, και διαχείρισης έργου
Άριστες επικοινωνιακές δεξιότητες.

 ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

Παροχή μετεκπαίδευσης STEM με έμφαση σε μεθόδους project-based learning (μέσω

Διαβαστε περισσοτερα

01

Αύγουστος

Τρεις χρονιές STEMpowering Youth

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η SciCo, με την υποστήριξη του ιδρύματος Vodafone και την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγής, υλοποιεί το πρόγραμμα STEMpowering Youth. Το πρόγραμμα βασίζεται σε δύο κύριους πυλώνες, που έχουν ως στόχο την ενδυνάμωση των νέων και την ενίσχυση διδασκαλίας των επιστημών και της τεχνολογίας σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. Ο πρώτος πυλώνας είναι το διαδραστικό εξωσχολικό πρόγραμμα εκπαίδευσης STEM (Science, Engineering, Technology and Mathematics) κοντά στους μαθητές 12-17 ετών που ζούνε σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. Ο στόχος του εξωσχολικού προγράμματος STEMpowering Youth είναι να φέρει σε

Διαβαστε περισσοτερα

01

Ιούλιος

STEMpowering Youth: Οι μαθητικές κατασκευές του 5ου κύκλου!

Το πρόγραμμα “STEMpowering Youth” είναι ένα εξωσχολικό πρόγραμμα εκπαίδευσης STEM (Επιστήμη-Τεχνολογία-Μηχανική-Μαθηματικά) που πραγματοποιείται από τη SciCo με την υποστήριξη του Ιδρύματος Vodafone και της Ελληνογερμανικής Αγωγής από το 2017. Σκοπός του προγράμματος είναι να φέρει τους μαθητές απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας σε επαφή  με την επιστήμη, την επίλυση προβλημάτων και την καινοτομία. Σε κάθε κύκλο του προγράμματος, μαθητές 13-16 ετών εκπαιδεύονται σε θέματα Φυσικών Επιστημών, Αστρονομίας και Προγραμματισμού με τη χρήση τεχνολογιών και διαδραστικών εργαλείων.

Στο τέλος κάθε κύκλου, κάθε ομάδα αναλαμβάνει να δημιουργήσει το δικό της project, ακολουθώντας τα βήματα

Διαβαστε περισσοτερα

24

Απρίλιος

Θέση εργασίας: grant writer- call for application

Περιγραφή Θέσης

H SciCo αναζητά δραστήριο άτομο να αναλάβει τη συγγραφή και συντονισμό προτάσεων ευρωπαϊκών έργων χρηματοδότησης, καθώς και έργων χρηματοδότησης από διεθνή και εθνικά ιδρύματα, προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και άλλων πηγών χρηματοδότησης μέσω δωρεάς.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν το πλήρες βιογραφικό τους στο info@scico.gr , με τίτλο «Αίτηση Grant Writer 2019» μέχρι τις 10/05/2019.

Καθήκοντα και Αρμοδιότητες της θέσης:

– Σχεδιασμός, συγγραφή υποβολή προτάσεων συμπεριλαμβανομένου των αναφορών και παραδοτέων που απαιτούνται

– Οργάνωση, διαχείριση και παρακολούθηση των έργων

– Δημιουργία νέων συνεργασιών και

Διαβαστε περισσοτερα

26

Μάρτιος

STEMpowering Youth: Οι κατασκευές που διακρίθηκαν στον 4ο κύκλο!

Ένας από τους βασικούς στόχους του εξωσχολικού πυλώνα του προγράμματος STEMpowering Youth είναι οι μαθητές να εφαρμόσουν στην πράξη τις δεξιότητες που απέκτησαν, αξιοποιώντας επιστημονική σκέψη για να αναζητήσουν λύσεις σε κάποιο τοπικό ή κοινωνικό πρόβλημα, και επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους για να δημιουργήσουν μια κατασκευή (project) σχεδιασμένη για την επίλυσή του.

Για να ενθαρρύνει το στόχο αυτό, η Scico δημιούργησε το διαγωνισμό καινοτομίας του “STEMpowering Youth”. Στον διαγωνισμό αυτό μπορεί να πάρει μέρος κάθε μαθητής ή ομάδα μαθητών που συμμετέχει στο πρόγραμμα, δημιουργώντας μια κατασκευή που πληροί

Διαβαστε περισσοτερα

07

Μάρτιος

STEMPOWERING YOUTH: Οι μαθητικές κατασκευές του τέταρτου κύκλου

Φέρνοντας τους νέους κοντά με την επιστήμη για έναν ακόμα κύκλο- ας γνωρίσουμε την καινούρια φουρνιά μικρών επιστημόνων!

Το πρόγραμμα “STEMpowering Youth” είναι ένα εξωσχολικό πρόγραμμα εκπαίδευσης STEM (Επιστήμη-Τεχνολογία-Μηχανική-Μαθηματικά) που πραγματοποιείται από τη SciCo με την υποστήριξη του Ιδρύματος Vodafone και της Ελληνογερμανικής Αγωγής από το 2017. Σκοπός του προγράμματος είναι να φέρει τους μαθητές απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας σε επαφή  με την επιστήμη, την επίλυση προβλημάτων και την καινοτομία. Σε κάθε κύκλο του προγράμματος, μαθητές 13-16 ετών εκπαιδεύονται σε θέματα Φυσικών Επιστημών, Αστρονομίας και Προγραμματισμού με τη χρήση τεχνολογιών και

Διαβαστε περισσοτερα

12

Φεβρουάριος

To Εδιμβούργο υποδέχεται ξανά το Mind the Lab στις 16 Φεβρουαρίου, 2019

Μετά την επιτυχία του πρώτου Μind the Lab στο Εδιμβούργο στις 18 Δεκεμβρίου 2018, το University of Edinburgh σε συνεργασία με τη SciCo, διοργανώνει για δεύτερη φορά το Mind the Lab, στο σταθμό Waverley. Το Σάββατο στις 16 Φεβρουαρίου οι επιβάτες του τρένου, οι οποίοι θα βρεθούν στο σταθμό Waverley θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν, να διασκεδάσουν και να ενημερωθούν για τις θετικές επιστήμες μέσω του Mind the Lab.

Tο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου θα ταξιδέψει τους επιβάτες του σταθμού στον κόσμο των επιστημών και

Διαβαστε περισσοτερα

25

Ιανουάριος

To STEMpowering Youth ενισχύει τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών και τεχνολογίας εξοπλίζοντας σχολεία της περιφέρειας!

Το «STEMpowering Youth» ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2017 ως εξωσχολικό πρόγραμμα εκπαίδευσης σε πεδία STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) για μαθητές απομακρυσμένων σχολείων της ελληνικής επαρχίας. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας των φυσικών επιστημών σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. Γι’αυτό  το 2018 το πρόγραμμα STEMpoweringYouth, που πραγματοποιείται από τη SciCo με την υποστήριξη του Ιδρύματος Vodafone και την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγής, επεκτάθηκε με έναν ακόμα πυλώνα. Από το εαρινό εξάμηνο του 2018 εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα παροχής ειδικά σχεδιασμένων Πακέτων Υλικών σε σχολεία της

Διαβαστε περισσοτερα

13

Ιανουάριος

To STEMpowering Youth κάνει στροφή στις εκθετικές τεχνολογίες!

Το STEMpowering Youth, το εξωσχολικό πρόγραμμα εκπαίδευσης θετικών επιστημών και τεχνολογίας για μαθητές 13-16 ετών που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, διανύει τον τρίτο χρόνο λειτουργίας του! Στους τρεις πρώτους κύκλους υλοποίησής του, το πρόγραμμα εκπαίδευσης STEM (Science Technology Engineering Mathematics) ενέπνευσε μαθητές σε 21 περιοχές της Θράκης, των Δωδεκανήσων, των νησιών του BA Αιγαίου και της Κρήτης να φέρουν την καινοτομία στην τοπική κοινωνία τους. Το ταξίδι του STEMpoweringYouth συνεχίζεται με δύο νέους κύκλους το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, φτάνοντας ως τα νησιά του Ιονίου. Το πρόγραμμα έχει πλέον αγκαλιάσει μαθητές από 26

Διαβαστε περισσοτερα

07

Ιανουάριος

Academy of Ambassadors: Αιτήσεις μέχρι 25 Ιανουαρίου

Η SciCo οργανώνει για 4η χρονιά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Academy of Ambassadors.

Το πρόγραμμα έχει ως κύριο σκοπό την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων στην επικοινωνία της επιστήμης, την ανάπτυξη των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων και την ανάδειξή τους ως εκφραστές των αξιών και στόχων της SciCo.

Για την εκπλήρωση των παραπάνω στόχων οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του προγράμματος καλούνται να απαντήσουν τα παρακάτω ερωτήματα που αποτελούν τον κορμό του προγράμματος και διερευνώνται μέσα από βιωματικές και συμμετοχικές διαδικασίες.

Ποια είναι η ανάγκη για επικοινωνία της επιστήμης στην κοινωνία;
Ποιοι είναι οι σύγχρονοι

Διαβαστε περισσοτερα

24

Δεκέμβριος

Theo Anagnostopoulos Mind the Lab, Falling Walls Engage 2018

Το Falling Walls Engage είναι μια διεθνής πλατφόρμα που ασχολείται με τη διάχυση πρωτοβουλιών και ενεργειών οι οποίες αποσκοπούν στη διάδοση της επιστήμης στο κοινό και φιλοξενούνται από το Falling Walls σε συνεργασία με το Robert Bosch Stiftung. Στις 8 Νοεμβρίου 2018, 20 διεθνή έργα επιστημονικής εμπλοκής από ένα ευρύ φάσμα πεδίων παρουσίασαν τις αντιλήψεις τους σε ένα διακεκριμένο κοινό.

Ένα απο τα διεθνή έργα επιστημονικής εμπλοκής που παρουσιάστηκαν και έκλεψε τις εντυπώσεις, ήταν το Mind the Lab, το οποίο και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Βερολίνο!

Πατήστε εδώ για να δείτε

Διαβαστε περισσοτερα

28

Νοέμβριος

Η Jane Goodall στην Ελλάδα

Η SciCo με χαρά συμμετέχει στη διοργάνωση της επίσκεψης της Jane Goodall στην Ελλάδα 

#JaneGreece2018

 Με μεγάλη χαρά το Jane Goodall Roots & Shoots Greece ανακοινώνει την επίσκεψη της διεθνούς φήμης πρωτευοντολόγου, ηθολόγου και Πρέσβειρας Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών Δρ. Τζέιν Γκούντολ, τον προσεχή Δεκέμβριο στην Ελλάδα. Μεταξύ 9 και 11 Δεκεμβρίου 2018, η Δρ Τζέιν Γκούντολ θα πραγματοποιήσει ομιλίες σε τρεις πόλεις: στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και το Ηράκλειο (Κρήτης).

Η Τζέιν Γκούντολ αναγνωρίζεται ως μια από τις σημαντικότερες γυναίκες επιστήμονες της εποχής μας, καθώς έχει προσφέρει πολλά με τη δράση

Διαβαστε περισσοτερα

17

Οκτώβριος

Η επιστημονικά σχεδιασμένη έκθεση για τον αθλητισμό ήρθε στην Ελλάδα για να ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους!

Η ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ!

 Μέχρι και τον Μάρτιο στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» σε συνεργασία με τη SciCo

Λόγω μεγάλης επισκεψιμότητας, η έκθεση «The Champion» παρατείνει τη λειτουργία της μέχρι και τον Μάρτιο! Η μοναδική έκθεση που προσφέρει μία διαδραστική εμπειρία και βάζει τον επισκέπτη να αναμετρηθεί με τον εαυτό του και τους άλλους επισκέπτες, ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού σε συνεργασία με τη Sci Co.

Ελάτε να δοκιμάσετε, να παίξετε και να μάθετε

Διαβαστε περισσοτερα

12

Οκτώβριος

Keep Calm and Mind the Lab!

Το Mind the Lab έφερε για δεύτερη συνεχή χρονιά την επιστήμη στο δρόμο των επιβατών

Επέστρεψε και εντυπωσίασε για δεύτερη συνεχή χρονιά το Mind the Lab την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018 στην Αθήνα. Η μοναδική αυτή πρωτοβουλία κατάφερε για δεύτερη χρονιά να φέρει τη γνώση κυριολεκτικά στο δρόμο των επιβατών του μετρό της Αθήνας, έχοντας ως κύριο στόχο της, να εμπνεύσει, να ενθαρρύνει καθώς επίσης και να προκαλέσει ανθρώπους όλων των ηλικιών ανεξαρτήτως κοινωνικού ή μορφωτικού επιπέδου.

Το Mind the Lab Athens κατάφερε να ενημερώσει καθώς και ψυχαγωγήσει εκατοντάδες Αθηναίους με

Διαβαστε περισσοτερα

11

Οκτώβριος

Fireathon 2018: Ένας μαραθώνιος καινοτομίας γίνεται όπλο στη μάχη με τις φλόγες!

H 23η Ιουλίου 2018, ήταν μια μέρα που όλοι θα θυμόμαστε ως τη μέρα που σύννεφα καπνού κατέκλυσαν την Αττική, προκαλώντας μέσα σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα ριζική αλλαγή στη ζωή πολλών ανθρώπων φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με μια καταστροφική πυρκαγιά, που μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα εξαπλώθηκε και κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 90 ανθρώπους. Η φωτιά ξεκίνησε από ένα ξέφωτο, ανάμεσα σε σπίτια οικισμού και μέσα σε 2 με 3 λεπτά πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Τα σύννεφα καπνού που κατέκλυσαν την Αττική, κατέκλυσαν ταυτόχρονα και τη σκέψη εκατοντάδων ανθρώπων και τους

Διαβαστε περισσοτερα

10

Οκτώβριος

Ετοιμαστείτε…Το πρώτο Thessaly Science Festival ξεκινά!

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας γιορτάζει 30 χρόνια δημιουργίας φέρνοντας στη κεντρική Ελλάδα μια μεγάλη γιορτή Επιστήμης & Καινοτομίας.

11-12-13 Οκτωβρίου 2018, Μύλος του Παππά

Το Thessaly Science Festival ανοίγει τις πύλες του για πρώτη φορά φέτος στη Λάρισα και υποδέχεται μικρούς και μεγάλους σε ένα αξέχαστο τριήμερο ταξίδι στο κόσμο της επιστήμης και της καινοτομίας. Με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων λειτουργίας του, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας επεδίωξε και κατάφερε να φέρει το πολιτιστικό αυτό γεγονός στην κεντρική Ελλάδα γιορτάζοντας ταυτόχρονα την επέτειο της δημιουργίας του. Το Thessaly Science Festival φιλοδοξεί να δείξει σε μικρούς και μεγάλους ότι η

Διαβαστε περισσοτερα

03

Σεπτέμβριος

Γνωριμία με το πρόγραμμα STEMPowering Youth

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η SciCo, με την υποστήριξη του ιδρύματος Vodafone και την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγής, φέρνει το διαδραστικό εξωσχολικό πρόγραμμα εκπαίδευσης STEM (Science, Engineering, Technology and Mathematics) κοντά στους μαθητές 12-16 ετών που ζούνε σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. Ο στόχος του εξωσχολικού προγράμματος STEMpowering Youth είναι να φέρει σε επαφή τη σχολική κοινότητα με την τοπική κοινωνία, καλλιεργώντας τη δημιουργική σκέψη των μαθητών και δίνοντάς τους ώθηση να διερευνήσουν προβλήματα του τόπου τους και να δώσουν καινοτόμες λύσεις, χρησιμοποιώντας τεχνολογικά εργαλεία.

Κάθε κύκλος του προγράμματος ξεκινά

Διαβαστε περισσοτερα

18

Ιούνιος

Επιστήμη χωρίς σύνορα στο Athens Science Festival 2018

Ο μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός SciCo διοργάνωσε για πέμπτη συνεχή χρονιά το μοναδικό φεστιβάλ επιστήμης και καινοτομίας, Athens Science Festival στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον 22.000 επισκεπτών. Από αυτούς 6.000 ήταν μαθητές σχολείων, που γνώρισαν την επιστήμη μέσα από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Για 6 ημέρες, το φεστιβάλ φιλοξένησε 160 ερευνητικούς, ακαδημαϊκούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς, 115 διαφορετικά διαδραστικά δρώμενα, 48 εργαστήρια για παιδιά, 23 workshops, 55 ομιλίες και 5 διαγωνισμούς, καθώς και πλήθος άλλων δράσεων για όλες τις ηλικίες!

Ιδιαίτερα χαρισματικοί και καταξιωμένοι ομιλητές διεθνούς φήμης εντυπωσίασαν και «προβλημάτισαν»

Διαβαστε περισσοτερα

16

Ιούνιος

STEMpowering Youth: Οι μαθητικές κατασκευές του τρίτου κύκλου

 Φέρνοντας τους νέους κοντά με την επιστήμη για έναν ακόμα κύκλο- ας γνωρίσουμε την καινούρια φουρνιά μικρών επιστημόνων!

Το πρόγραμμα “STEMpowering Youth” είναι ένα εξωσχολικό πρόγραμμα εκπαίδευσης STEM (Επιστήμη-Τεχνολογία-Μηχανική-Μαθηματικά) που πραγματοποιείται από τη SciCo με την υποστήριξη του Ιδρύματος Vodafone και της Ελληνογερμανικής Αγωγής από το 2017. Σκοπός του προγράμματος είναι να φέρει τους μαθητές απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας σε επαφή  με την επιστήμη, την επίλυση προβλημάτων και την καινοτομία. Σε κάθε κύκλο του προγράμματος, μαθητές 13-16 ετών εκπαιδεύονται σε θέματα Φυσικών Επιστημών, Αστρονομίας και Προγραμματισμού με τη χρήση νέων τεχνολογιών

Διαβαστε περισσοτερα

01

Ιούνιος

Ο διαγωνισμός καινοτομίας του STEMpowering Youth

To STEMpowering Youth είναι ένα πρόγραμμα εξωσχολικής εκπαίδευσης που πραγματοποιείται από τον εκπαιδευτικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό Scico με την υποστήριξη του Ιδρύματος Vodafone και την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγής από το 2017.  Σε κάθε κύκλο του προγράμματος, μαθητές 13-16 ετών από απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας αποκτούν νέες γνώσεις πάνω στις Φυσικές Επιστήμες και την Τεχνολογία. Ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος είναι οι μαθητές να εφαρμόσουν στην πράξη τις δεξιότητες που απέκτησαν, αξιοποιώντας επιστημονική σκέψη για να αναζητήσουν λύσεις σε κάποιο τοπικό ή κοινωνικό πρόβλημα, και επιστρατεύοντας τη φαντασία

Διαβαστε περισσοτερα

16

Μάιος

STEMpowering Youth : Οι μαθητικές κατασκευές του δεύτερου κύκλου

To πρόγραμμα STEMpowering Youth πραγματοποιείται σε 15 πόλεις της επαρχίας από τον Φεβρουάριο του 2017 και στόχο έχει την ενδυνάμωση των μαθητών σε θέματα επιστημών με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Σε κάθε κύκλο οι μαθητές εκπαιδεύονται με διαδραστικά εκπαιδευτικά εργαλεία σε θέματα Φυσικών Επιστημών, Αστρονομίας και Προγραμματισμού όπου συμμετέχουν σε βιωματικές δραστηριότητες και ομαδικές κατασκευές.

Στο τέλος του κύκλου μαθημάτων η κάθε ομάδα δημιουργεί το δικό της project, όπου οι μαθητές κάνουν έρευνα και φτιάχνουν μια κατασκευή για να λύσουν ένα πραγματικό πρόβλημα της τοπικής κοινωνίας μαθαίνοντας τα βήματα που ακολουθεί

Διαβαστε περισσοτερα

20

Απρίλιος

Οι πιθανότητες στη ζωή μας: Μια νέα σειρά από βίντεο Επικοινωνίας της Επιστήμης

Πως επηρεάζουν οι πιθανότητες την καθημερινή μας ζωή; Δημιοργήσαμε μια σειρά επεισοδίων που θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις τον ρόλο που έχουν οι επιλογές στην λήψη μιας απόφασης τόσο στον άνθρωπινο όσο και στο ζωικό βασίλειο!

Παρακολούθησε τη σειρά επεισοδίων «Τα απίθανα πιθανά» μέσα από  κανάλι μας στο Youtube.

 

 

Διαβαστε περισσοτερα

13

Απρίλιος

The Next Frontiers | Ημερίδα επικοινωνίας της επιστήμης

Ο εκπαιδευτικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo» και το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, μας προσκαλεί στις 22 Απριλίου 2018 στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΑΣ από τις 16:00 μέχρι τις 21:30 να εξερευνήσουμε πώς οι ιδέες μεταμορφώνονται σε πραγματικότητα – ανοίγοντας τεράστιες και απροσδόκητες προοπτικές – ασχέτως γεωγραφικών, γνωστικών και ιδεολογικών συνόρων.

Ανακαλύψτε την επιστήμη και την τεχνολογία μέσα από μια ημερίδα γεμάτη επιστημονικές δράσεις που θα μας ταξιδέψουν ξεπερνώντας κάθε όριο σε ιδέες και ευφάνταστα επιτεύγματα… φτάνοντας στα «The Νext Frontiers».

Οι επισκέπτες στο «The Νext Frontiers» θα έχουν την ευκαιρία να

Διαβαστε περισσοτερα

30

Μάρτιος

Maths in Motion

Το Maths in Motion είναι ένα διετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα που στόχο έχει την δημιουργία δραστηριοτήτων που συνδυάζουν την μουσική και την κίνηση του σώματος, για την επεξήγηση βασικών μαθηματικών εννοιών.

Το Maths in Motion σχεδιάστηκε από το Olde Vechte Foundation και υλοποιείται υπό την αιγίδα του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus Plus+. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν Μαθηματικοί, Δάσκαλοι, Χορευτές και STEAM εκπαιδευτές από 7 ευρωπαϊκές χώρες (Ολλανδία, Δανία, Φιλανδία, Βουλγαρία, Ιταλία, Ρουμανία και Ελλάδα). O οργανισμός “SciCo Επιστήμη-Επικοινωνία” είναι ο αντιπρόσωπος και ο διοργανωτής του προγράμματος στην Ελλάδα.

To Μάιο του 2018 θα υλοποιηθούν

Διαβαστε περισσοτερα

19

Νοέμβριος

Παράταση δηλώσεων συμμετοχής για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Ambassadors

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Ambassadors (Academy of Ambassadors) επιδιώκει την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων στην επικοινωνία της επιστήμης, την ανάπτυξη των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων και την ανάδειξή τους ως εκφραστές των αξιών και στόχων της SciCo.

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι οι συμμετέχοντες να αναπτύξουν δεξιότητες που αφορούν την ενεργοποίησή τους σχετικά με την προσωπική και επαγγελματική τους εξέλιξη.
Για την εκπλήρωση του στόχου αυτού, οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του προγράμματος, καλούνται να συνειδητοποιήσουν τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τις δυνατότητές τους για να σχεδιάσουν τον

Διαβαστε περισσοτερα

23

Οκτώβριος

STEMpowering Youth: Οι καινοτόμες μαθητικές κατασκευές του πρώτου κύκλου

Tο «STEMpowering Youth» υλοποείται εδώ και ένα χρόνο σε πόλεις της Περιφέρειας, με στόχο να εισάγει την καινοτομία στην τοπική κοινωνία, να επιμορφώσει τους εκπαιδευτικούς και αναπττύξει στους μαθητές νέες δεξιότητες. Παράλληλα, ενθαρρύνει τον πειραματικό σχεδιασμό και την κατασκευή καινοτόμων εφαρμογών για την επίλυση τοπικών προβλημάτων και ζητημάτων της καθημερινότητας. Τα εργαστήρια δίνουν την ευκαιρία σε μαθητές να ανακαλύψουν δεξιότητες και ταλέντα, να γνωρίσουν στην πράξη πώς να φτιάχνουν ή να επεξεργάζονται εφαρμογές STEM (Science –Technology – Engineering – Mathematics) και να εκπαιδευτούν μέσω της διάδρασης και της ενεργητικής μάθησης.

Διαβαστε περισσοτερα

13

Οκτώβριος

Η SciCo κάνει τη μάθηση παιχνίδι: νέα εκπαιδευτικά προγράμματα STE(A)M

Η ομάδα SciTEAM της SciCo έχει δημιουργήσει ένα καινοτόμο πρόγραμμα που βασίζεται στην εκπαίδευση STEM.

To ακρωνύμιο STEM προέρχεται από τις λέξεις Science, Technology, Engineering, Mathematics (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανολογία, Μαθηματικά), ενώ πρόσφατα στη λέξη προστέθηκε και το γράμμα Α από τη λέξη Art (Τέχνη).

Η εκπαίδευση STE(A)M βασίζεται στους κανόνες της διερευνητικής και ομαδοσυνεργατικής μάθησης με στόχο να ενδυναμώσει τους μαθητές σε δεξιότητες του 21ου αιώνα. Επίσης, ένα άλλο σημαντικό συστατικό της εκπαίδευσης STE(A)M είναι η επίλυση προβλήματος. Οι μαθητές εντοπίζουν καθημερινά προβλήματα και χρησιμοποιούν τον επιστημονικό τρόπο σκέψης, νέες τεχνολογίες αλλά

Διαβαστε περισσοτερα

20

Σεπτέμβριος

Call for applications: position for Grant Writer

Είσαι ένα δραστήριο άτομο, έχεις εμπειρία στη συγγραφή επιστημονικών άρθρων και θες να ενταχθείς στην ομάδα των SciCos? Αναζητούμε άτομο να αναλάβει τη συγγραφή και συντονισμό Ευρωπαϊκών Έργων Χρηματοδότησης καθώς και Έργων Χρηματοδοτήσης εθνικών και διεθνών δωρητών.

Καθήκοντα και Αρμοδιότητες της θέσης:
– Σχεδιασμός και Συγγραφή της πρότασης συμπεριλαμβανομένου των αναφορών και παραδοτέων που απαιτούνται
– Οργάνωση, διαχείριση και παρακολούθηση των Έργων
– Δημιουργία νέων συνεργασιών και επικοινωνία με συνεργαζόμενους φορείς
– Έρευνα για καινούριες προτάσεις και επικοινωνία με τους φορείς

Απαραίτητα προσόντα:
– Κάτοχος πτυχίου ή και μεταπτυχιακού διπλώματος
– Επικοινωνιακές και Οργανωτικές δεξιότητες
– Πολύ καλή χρήση

Διαβαστε περισσοτερα

23

Ιούνιος

Το Mind the Lab φέρνει την επιστήμη στο δρόμο σου…Ξεκινάμε από την Ελλάδα και ταξιδεύουμε σε όλο τον κόσμο!

Το Mind the Lab, μια καινοτόμος πρωτοβουλία στο χώρο της επικοινωνίας της επιστήμης που στοχεύει στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος του γενικού κοινού για την επιστήμη και την τεχνολογία, ιδρύθηκε από την SciCo το 2016.

Για πρώτη φορά, το Mind the Lab πραγματοποιήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2017, σε 8 σταθμούς του μετρό της Αθήνας και προσέλκυσε περισσότερους από 10.000 επιβάτες (1 στους 10 επιβάτες αλληλεπίδρασε με τα εκθέματα και τα δρώμενα που πραγματοποιήθηκαν). Στη δράση αυτή συμμετείχαν επιστήμονες, ερευνητές, εκπαιδευτικοί, φοιτητές και μαθητές από περισσότερα από 20 ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι

Διαβαστε περισσοτερα

20

Μάρτιος

ΜΕΤΡΑΜΕ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ ΓΙΑ ΤΟ ATHENS SCIENCE FETSIVAL 2017!

Ο μη κερδοσκοπικός, εκπαιδευτικός οργανισμός Επιστήμη-Επικοινωνία, SciCo διοργανώνει για 4η συνεχή χρονιά το μοναδικό Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, πρεσβεύοντας την ανάγκη για μεταφορά της επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης πίσω στην κοινωνία, και έχοντας ως στόχο να ενίσχυση τον επιστημονικό εγγραματισμό των πολιτών.

To Athens Science Festival 2017 θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, από τις 29 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου, με θέμα: «Διαμορφώνοντας το μέλλον μας».

Βασικός στόχος του φετινού Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας είναι να τονίσει τις τεράστιες δυνατότητες που μας δίνει η νέα γνώση και η χρήση καινοτόμων

Διαβαστε περισσοτερα