Διαγωνισμός Generation Next: Οι Νικητές του 6ου κύκλου

Ο 6ος κύκλος του Generation Next ολοκληρώθηκε με επιτυχία και πολλή χαρά στις 20 Ιανουαρίου, με τη λήξη του διαγωνιστικού μέρους που πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά φέτος μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας του Generation Next. Πληθώρα ομάδων ολοκλήρωσαν και κατέθεσαν τις προτάσεις τους και διαγωνίστηκαν με στόχο να ξεχωρίσουν για την πρωτοτυπία τους, την τεχνολογία που χρησιμοποίησαν και την κοινωνική τους προσφορά μέσω της λύσης που πρότειναν για το πρόβλημα που επέλεξαν να ασχοληθούν, διεκδικώντας ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στη Silicon Valley.

Το περιβάλλον και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες, αποτέλεσαν την κύρια έμπνευση για τις κατασκευές των μαθητών που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό. Οι ενότητες της πλατφόρμας που αφορούν σε Arduino και App Development είναι αυτές που εφόπλισαν, κατά κύριο λόγο, τις ομάδες με τις απαραίτητες γνώσεις για την υλοποίηση των κατασκευών που δημιούργησαν, στην προσπάθειά τους να δώσουν λύση στα επιλεγμένα προβλήματα.

Η επιλογή της χρυσής 3αδας ήταν πολύ δύσκολη, μιας και η προσπάθεια των μαθητών ήταν πολύ αξιόλογη και συγκινητική. Ωστόσο τα καταφέραμε και σας παρουσιάζουμε εδώ τις Ομάδες που βγήκαν νικήτριες!!

Θέση 1η: Ομάδα 1 | 6ο Γυμνάσιο Χανίων, Κρήτη

Η Αλεξία, η Ζωή και η Ιωάννα βρέθηκαν πέρσι το καλοκαίρι σε μια παρέα με ένα κωφό άτομο και μη γνωρίζοντας τη νοηματική, δυσκολεύτηκαν να επικοινωνήσουν μαζί του. Αυτό το γεγονός, στάθηκε η αφορμή για τη δημιουργία της κατασκευής τους. Έτσι, έφτιαξαν μια πολύ πρωτότυπη και χρήσιμη κατασκευή που αναγνωρίζει την αλφάβητο της νοηματικής γλώσσας και τη μεταφράζει σε υπολογιστή, με σκοπό να γεφυρώσει το χάσμα της επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής και ανθρώπων που δε γνωρίζουν τη νοηματική. Πέντε αισθητήρες που τοποθετήθηκαν σε ένα γάντι και βοηθούν στη «μετάφραση» των κινήσεων των δαχτύλων των ατόμων που μιλούν τη νοηματική, ένα bluetooth και πολύς προγραμματισμός, τους οδήγησαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα και έτσι, το πρώτο βήμα για τη γεφύρωση του χάσματος έγινε πραγματικότητα, χαρίζοντάς τους το πολυπόθητο εισιτήριο για τη Silicon Valley!!

 Θέση 2η: RecyclInc. | 1ο Λύκειο – 3ο Γυμνάσιο Ρόδου, Ρόδος

Η Αγγελική, ο Παναγιώτης και ο Νίκος, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα της ανακύκλωσης, αποφάσισαν να βοηθήσουν στη διάδοση και την ορθή εφαρμογή της, κάνοντας τη διαδικασία πιο απλή και ευχάριστη για τους πολίτες και παράλληλα διευκολύνοντας τους οργανισμούς που αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωσή της. Βάσει της προτεινόμενης λύσης τους, κάθε πολίτης θα προμηθεύεται μια κάρτα RF ID και σακούλες 3 διαφορετικών χρωμάτων με QR Code για τη διαλογή των απορριμμάτων, ανάλογα με το υλικό. Έτσι, η ανακύκλωση γίνεται παιχνίδι μιας και το μόνο που χρειάζεται, είναι ο πολίτης να σκανάρει την κάρτα του σε έναν από τους ειδικούς κάδους και να ακουμπήσει τη σακούλα σε αυτόν, ενεργοποιώντας, αυτόματα τον κάδο που αντιστοιχεί στο υλικό της σακούλας και κάνοντας τη διαδικασία πιο απλή για όλους!

Θέση 3η: Real Inventors | 3o Γυμνάσιο Κερατσινίου, Αττική

Η Παναγιώτα και ο Γιώργος, παρατηρώντας τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες στις μετακινήσεις τους στην πόλη, αποφάσισαν να συνδράμουν στην αντιμετώπισή τους. Έτσι, δημιούργησαν ένα σύστημα ελέγχου διασφάλισης των θέσεων στάθμευσης για ΑΜΕΑ, οι οποίες παραβιάζονται πολύ συχνά, δημιουργώντας ιδιαίτερο πρόβλημα στους ενδιαφερόμενους. Το σύστημα εντοπίζει το αυτοκίνητο που καταλαμβάνει τη θέση και ενεργοποιεί απευθείας έναν συναγερμό, ο οποίος απενεργοποιείται μόνο όταν στον ειδικό «αναγνώστη» τοποθετηθεί κάρτα RFID tag, μέσω της οποίας εξακριβώνεται η αυθεντικότητα του σειριακού αριθμού ΑΜΕΑ. Η ίδια δυνατότητα παρέχεται στους χρήστες και μέσω κινητού τηλεφώνου με τη χρήση ειδικά σχεδιασμένης εφαρμογής και Bluetooth. Σε περίπτωση που δεν γίνεται ταυτοποίηση, τότε ειδοποιείται ο αρμόδιος φορέας με σκοπό να δράσει ανάλογα. Στόχος της ομάδας ήταν τόσο να διασφαλίσει την ορθή χρήση των θέσεων στάθμευσης ΑΜΕΑ, όσο και να μειώσει το αίσθημα ανασφάλειας που δημιουργείται σε αυτά λόγω των παραβιάσεων, ενισχύοντας την αυτονομία τους και διευκολύνοντας τις μετακινήσεις τους.

Εμείς θα θέλαμε να συγχαρούμε τις νικήτριες ομάδες, αλλά και όλους τους μαθητές και καθηγητές που συμμετείχαν στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος για την πολύ αξιόλογη προσπάθειά τους και ευχόμαστε σε όλους να συνεχίσουν με το ίδιο πάθος το ταξίδι τους στην επιστήμη!

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

Το Generation Next (πρώην STEMpowering Youth) υλοποιείται από το 2017, με την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής αγωγής και την υποστήριξη του Ιδρύματος Vodafone και είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) για εφήβους, με ελεύθερη πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες και την επιστήμη. Από φέτος, με επίκεντρο την ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα www.generationnext.vodafone.gr, το πρόγραμμα προσφέρει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς μία μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία, ενισχύοντας και συμπληρώνοντας το έργο των εκπαιδευτικών, προάγοντας τη συνεργασία & το ομαδικό πνεύμα και θέτοντας στο επίκεντρο τη βιωματική μάθηση, με σκοπό να φέρει τους μαθητές πιο κοντά στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εξωσχολικά εργαστήρια, εκπαιδευτικό υλικό STEM και mobile εκπαιδευτικό παιχνίδι για την αστρονομία και στο πλαίσιο αυτού, διενεργείται διαγωνισμός κατά τον οποίο οι μαθητές καλούνται να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους και να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, δημιουργώντας μια κατασκευή. Πρόσφατα διακρίθηκε στο πλαίσιο του διεθνώς αναγνωρισμένου θεσμού των Mariano Gago Ecsite Awards, με το κορυφαίο βραβείο Sustainable Success Award 2019, ξεχωρίζοντας για τον ουσιαστικό αντίκτυπο που έχει στην ελληνική κοινωνία ως εργαλείο ενδυνάμωσης των νέων.

Κάθε χρόνο η ανταπόκριση των μαθητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας μεγαλώνει και φέτος μέσω της πλατφόρμας του Generation Next καταφέραμε να φτάσουμε ακόμα πιο μακριά και να φέρουμε ακόμα περισσότερους μαθητές και εκπαιδευτικούς σε επαφή με τη STEM εκπαίδευση και τις νέες τεχνολογίες. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους και μας δίνουν θάρρος να συνεχίσουμε το πολύτιμο έργο μας: 82 περιοχές σε όλη την Ελλάδα,  93 σχολεία και εκπαιδευτικοί οργανισμοί, 289 projects που έδωσαν λύση σε πραγματικά προβλήματα της τοπικής κοινωνίας.