Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Οργανισμοί από έξι χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της SciCo, συναντήθηκαν για  να θεμελιώσουν τη στρατηγική για τη διάδοση της Μεσογειακής Επιστήμης.

 

Στις 8 και 9 Φεβρουαρίου, εκπρόσωποι οργανισμών από την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο και το Βέλγιο συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, στο Πανεπιστήμιο Kadir Has, όπου φιλοξενήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση για την τέταρτη χρονιά της Μεσογειακής Βραδιάς Ερευνητή - Mednight.

Οι εταίροι του Mednight αποφάσισαν να αναβάλουν την τελετή εορτασμού της Mediterranean Science Team, η οποία είχε προγραμματιστεί να φιλοξενηθεί από την European Women Rectors Association (EWORA) και το Πανεπιστήμιο Kadir Has, την Πέμπτη 9  Φεβρουαρίου 2023, λόγω του καταστροφικού σεισμού που έπληξε μια μεγάλη περιοχή της Τουρκίας. Εκφράζουμε τη λύπη μας για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους φίλους τους και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Με πλήρη και απόλυτο σεβασμό προς τα θύματα και το εθνικό πένθος στην Τουρκία,  ξεκίνησε η τέταρτη χρονιά του έργου, «Μεσογειακή Βραδιά Ερευνητή», που ξεκίνησε το 2020. Το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της υποβολής προτάσεων “Marie Skłodowska-Curie Actions and Citizens'' του προγράμματος "Horizon Europe", λαμβάνοντας 14 βαθμούς από τους 15 και 300.000 ευρώ για το 2023.

Η Μεσόγειος βιώνει μια άνευ προηγουμένου κρίση για τα 500 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στις ακτές της. Το έργο Mednight έχει σκοπό την παγίωση της ενότητας στην περιοχή της Μεσογείου μέσω της επιστήμης. Στοχεύει στον εντοπισμό των κοινών προβλημάτων, αναδεικνύοντας την αξία κ αι την υποστήριξη της έρευνας και της τεχνολογίας προς τις κοινές ανησυχίες και τονίζει τη σημασία του ρόλου των γυναικών ερευνητριών, ιδίως σε τομείς όπως «θάλασσα και ρύπανση», «κλίμα και καθαρή ενέργεια», «διατροφή» και «ζωή και υγεία». Η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση, η υπεραλίευση, η ερημοποίηση, οι πυρκαγιές και οι λίγες ευκαιρίες για τους νέους ανθρώπους... βρίσκονται στην κορυφή μίας μεγάλης λίστας κοινών προβλημάτων που καμία χώρα δεν μπορεί να επιλύσει ή να αντιμετωπίσει μόνη της.

Προκειμένου να προσελκυθεί το ευρύ κοινό και να αναδειχθεί αξία του έργου και της προσφοράς των ερευνητών/τριών,  θα πραγματοποιηθεί μια σειρά  δραστηριοτήτων κάτω από την κοινή ομπρέλα που Mednight "Μεσογειακή Επιστήμη". Οι δραστηριότητες, οι οποίες ξεκίνησαν στην Κωνσταντινούπολη, θα πραγματοποιούνται για αρκετούς μήνες και θα κορυφωθούν στις 29 Σεπτεμβρίου, όταν περισσότερες από 400 ευρωπαϊκές πόλεις θα γιορτάσουν την επιστήμη μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων, όπως η Μυτιλήνη, η Βαλένθια, η Μεσίνα, η Κωνσταντινούπολη, το Αλικάντε, η Οριουέλα, η Λευκωσία και οι Βρυξέλλες.

Στις δραστηριότητες του Mednight περιλαμβάνεται η εκλογή της "Mediterranean Science Team" (MST) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου μια διεθνής κριτική επιτροπή επιλέγει 11 ερευνητές και ερευνήτριες που έχουν συμβάλει σημαντικά στην επιστήμη και την κοινωνία της Μεσογείου· Η θαλάσσια αποστολή Toftevaag, όπου το ιστιοφόρο ηλικίας 100 ετών θα πλεύσει στη Μεσόγειο από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο για να βοηθήσει στην προστασία των χελωνών, των φαλαινών και των δελφινιών με τον εντοπισμό παράνομων διχτυών· καθώς και η δραστηριότητα "Mind the Lab", μια δραστηριότητα όπου διάφορα επιστημονικά πειράματα επιδεικνύονται σε δημόσιους χώρους όπως πλατείες, λιμάνια, παραλίες και πάρκα. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του έργου, οι φωνές των επιστημόνων και  η  έρευνά τους για τη Μεσόγειο Θάλασσα θα καταγραφούν σε ένα ντοκιμαντέρ.  Αυτές και άλλες δραστηριότητες του Mednight θα πραγματοποιηθούν σε περισσότερα από εκατό σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθ 'όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους.

Το Mednight απότελείται από 10 οργανισμούς/ιδρύματα: FISABIO, INCLIVA, CSIC, MUDIC, El Caleidoscopio, SciCo Cyprus, University of Messina,  Kadir Has University of Istanbul European Women Rectors Association (EWORA), υπό τον συντονισμό της SciCo Greece.

 

Σύνδεσμος teaser βίντεο:

Kοινωνικά δίκτυα SciCo:

Ιστοσελίδα - https://scico.gr/

Instagram - https://www.instagram.com/scicogreece/

Facebook - https://www.facebook.com/Making.Science.Simple

Kοινωνικά δίκτυα έργου Mednight:

Ιστοσελίδα - https://mednight.eu/

Twitter - https://twitter.com/meνυχτερίδα

Instagram - https://www.instagram.com/mednighteu/

Facebook - https://www.facebook.com/mednightscience/

YouTube - https://www.youtube.com/channel/ucdk5tmcua9-hibadpefdbhw

 

Στοιχεία επικοινωνίας:

Λιλή Μπακογιάννη, lilly@scico.gr, 210 6775892

Γωγώ Λουκαΐδου, gogo@scico.gr, 210 6775892

Ricardo Dominguez - media@mednight.com - +34 656 181 057 - Υπεύθυνος Επικοινωνίας Mednight