ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ SciCo ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

Στο Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης - Αγ. Άννας, έχει δημιουργηθεί ένα Ανοιχτό Κέντρο Στήριξης με στόχο την υποστήριξη των κατοίκων κατά την κρίσιμη περίοδο ανασυγκρότησης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου τους, μετά την πυρκαγιά του 2021. Το πρόγραμμα εστιάζει σε τρεις τομείς: τη βελτίωση της καθημερινότητας των ατόμων, την ενίσχυση της οικονομικής ζωής και την εκπαίδευση των νέων της περιοχής.

Η δημιουργία του Ανοιχτού Κέντρου Στήριξης Κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας υλοποιείται από την ActionAid σε συνεργασία με τους οργανισμούς  ΑΡΓΩ Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης & Ψυχικής Υγείας, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά και Science Communication (SciCo) με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Στήριξης της Βόρειας Εύβοιας του ΙΣΝ.

 

 

Τα εργαστήρια Επιστημών

Η SciCo σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα σχολεία της Βόρειας Εύβοιας, από τον Οκτώβριο του 2022 πραγματοποιεί Εργαστήρια Επιστημών για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου της περιοχής. Μέσα από δραστηριότητες STEM οι μαθητές/τριες έρχονται σε επαφή με τον κόσμο των θετικών επιστημών με βιωματικό τρόπο και ανακαλύπτουν νέους, ευχάριστους τρόπους εκμάθησης.

Χτίζοντας την αλγοριθμική και επαγωγική σκέψη

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον προγραμματισμό, στη δημιουργία ψηφιακών εφαρμογών και στο digital storytelling. Με τη βοήθεια της πλατφόρμας του ΜΙΤ  «App Inventor» πραγματοποιούνται μαθήματα coding με διασκεδαστικό και κατανοητό τρόπο. Παράλληλα, μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας προγραμματισμού «Scratch» και χρησιμοποιώντας τον μικροεπεξεργαστή Microbit, τα παιδιά κατασκευάζουν τις δικές τους πρωτότυπες ιστορίες, εδραιώνοντας έτσι τις γνώσεις τους σε δύο πολύ βασικά εργαλεία της εκπαίδευσης STEM!

Δημιουργώντας ιστορίες

Μαθητές και μαθήτριες δημοτικού μαθαίνουν πως να «προγραμματίζουν» έναν κεντρικό ήρωα της επιλογής τους μέσω της εφαρμογής Scratch. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία εξοικειώνονται με το visual programming και αφήνουν τη φαντασία τους ελεύθερη δημιουργώντας τις δικές τους ιστορίες.

Τα Εργαστήρια Επιστημών πραγματοποιούνται κάθε φορά με εμπλουτισμένη θεματολογία. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τους επόμενους μήνες και ανυπομονούμε να συναντήσουμε τους μικρούς μας φίλους και τις μικρές μας φίλες και να αλληλεπιδράσουμε μαζί τους μέσω της επιστήμης και της τεχνολογίας.