STEMPOWERING YOUTH: Οι μαθητικές κατασκευές του τέταρτου κύκλου

Φέρνοντας τους νέους κοντά με την επιστήμη για έναν ακόμα κύκλο- ας γνωρίσουμε την καινούρια φουρνιά μικρών επιστημόνων!

Το πρόγραμμα “STEMpowering Youth” είναι ένα εξωσχολικό πρόγραμμα εκπαίδευσης STEM (Επιστήμη-Τεχνολογία-Μηχανική-Μαθηματικά) που πραγματοποιείται από τη SciCo με την υποστήριξη του Ιδρύματος Vodafone και της Ελληνογερμανικής Αγωγής από το 2017. Σκοπός του προγράμματος είναι να φέρει τους μαθητές απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας σε επαφή  με την επιστήμη, την επίλυση προβλημάτων και την καινοτομία. Σε κάθε κύκλο του προγράμματος, μαθητές 13-16 ετών εκπαιδεύονται σε θέματα Φυσικών Επιστημών, Αστρονομίας και Προγραμματισμού με τη χρήση τεχνολογιών και διαδραστικών εργαλείων.

Στο τέλος κάθε κύκλου, κάθε ομάδα αναλαμβάνει να δημιουργήσει το δικό της project, μια διαδικασία που περιλαμβάνει την έρευνα, το σχεδιασμό και τη συναρμολόγηση μιας κατασκευής. Στόχος κάθε κατασκευής είναι βοηθάει στην επίλυση ενός καθημερινού προβλήματος της τοπικής κοινωνίας. Η διαδικασία αυτή δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να δράσουν ως ενεργοί πολίτες, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες της τοπικής ή σχολικής τους κοινότητας ή ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που ζουν σε αυτή. Παράλληλα όμως μαθαίνουν και αξιοποιούν τα βήματα της επιστημονικής επίλυσης ενός προβλήματος: πώς να αναγνωρίζεις το πρόβλημα, πώς να βρίσκεις και να εφαρμόζεις μια λύση χρησιμοποιώντας φαντασία και επιστημονικές γνώσεις.

Οι μαθητές των 15 απομακρυσμένων περιοχών που συμμετείχαν στον 4ο  κύκλο εκπαιδεύτηκαν στις εκθετικές τεχνολογίες και δημιούργησαν 49 μοναδικές κατασκευές! Ως εκκολαπτόμενοι ερευνητές - μηχανικοί συνδύασαν τη δημιουργική τους σκέψη με τις νέες γνώσεις τους πάνω στη μηχανική, στον προγραμματισμό και στο διαδίκτυο των πραγμάτων. Οι μικροί εφευρέτες μας χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα μικροελεγκτή Arduino ως βάση για να ελέγξουν τους αισθητήρες των κατασκευών τους, ενώ πολλοί αξιοποίησαν την πλατφόρμα δημιουργίας εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα App Inventor για να υλοποιήσουν τις ιδέες τους. Λεπτομέρειες σχετικά με κάθε εργασία είναι διαθέσιμες στην εκπαιδευτική μας κοινότητα, στην πλατφόρμα του “Open Schools for Open Societies”. Πατώντας στους υπερσυνδέσμους των μαθητικών κατασκευών, μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα διερευνητικά βήματα που ακολούθησαν οι μαθητές του “STEMpowering Youth”, καθώς και τα βίντεο που τράβηξαν για την παρουσίαση τους, τα οποία μπορείτε επίσης να βρείτε στο playlist μας στο youtube. Ας γνωρίσουμε την καινούρια φουρνιά μικρών επιστημόνων, μηχανικών και εφευρετών!

Το Αργοστόλι φαίνεται να μεριμνά τόσο για τα άτομα με κινητικές δυσκολίες όσο και για την προστασία της ιστορίας της πόλης τους. Όποιος τολμήσει να παρκάρει σε θέση Αμεα, θα έρθει αντιμέτωπος με τους προειδοποιητικούς ήχους του Νο parking here!  Και όποιος πάει να αγγίξει τα μουσειακά εκθέματα του νησιού θα πρέπει να το σκεφτεί με το Don't touch.

Ασφάλεια μετακινήσεων, πυρασφάλεια και καθαριότητα οραματίζονται για την πόλη τους οι μικροί εφευρέτες του Βάμου Χανίων. Άτομα με περιορισμένη έως και μηδενική όραση, θα μπορούν να απολαύσουν ανέμελες βόλτες στα δρομάκια του Βάμου, αφού το Smart Blind Stick θα τους προειδοποιήσει για τυχόν εμπόδια. Το μόνο που δεν θα συναντήσει ποτέ το smart blind stick  είναι τα σκουπίδια αφού χάρη στο AUTO Trash Bin τα σκουπίδια βρήκαν τη θέση που τους αρμόζει. Η κατασκευή Traffic Organizer  αντιμετωπίζει ένα σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα που εκθέτει σε κίνδυνο τα σχολικά λεωφορεία της περιοχής- ένα πρόβλημα για το οποίο οι δημιουργοί της εξέθεσαν τις ανησυχίες τους στην τοπική αυτοδιοίκηση. Οι συμμαθητές τους ονειρεύονται μια πόλη που θα ζει χωρίς τον κίνδυνο πυρκαγιών, χάρη στο Fire Alarm.

Οι μαθητές από τις Βρύσες Χανίων μας συστήνουν την έξυπνη πόλη τους και μας παρουσιάζουν την Μακέτα Έξυπνης Πόλης-Φανάρια κυκλοφορίας με προτεραιότητα στα ασθενοφόρα, μια ιδέα που βοηθάει στη γρήγορη διακομιδή των ασθενών στο νοσοκομείο. Μία έξυπνη πόλη θα έπρεπε να στραφεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: λύση σε αυτό το πρόβλημα θα δώσει η κατασκευή Χρήση και Έξυπνος Έλεγχος Ηλιακής Ενέργειας με Arduino και Αισθητήρα Κίνησης για Φωτισμό που μαθητές και καθηγητές έχουν εγκαταστήσει και χρησιμοποιούν με επιτυχία στο Γυμνάσιο Βρυσών! Ευχόμαστε και άλλα σχολεία στην Ελλάδα να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. 

Κάπνισμα τέλος στις σχολικές τουαλέτες  του 2ου ΓΕΛ Καλύμνου! Όποιος θελήσει να κάνει κάτι τέτοιο θα έρθει αντιμέτωπος με  το Σύστημα ανίχνευσης καπνού. Ζωή χωρίς κάπνισμα και χωρίς έννοιες για τη φροντίδα των ηλικιωμένων  αφού θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εύχρηστο σύστημα για Ειδοποίηση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.


Όποιος πάει στο  Καρλόβασι Σάμου μπορεί μια ξαφνιαστεί όταν δει ένα όχημα για άτομα με κινητικές δυσκολίες να παρκάρει μόνο του αφού διαθέτει το σύστημα για  
Χειρισμό αυτοκινήτου με εφαρμογή (κινητού) που μοντελοποίησαν οι τετραπέρατοι μηχανικοί του προγράμματος. Τα άτομα με περιορισμένη όραση ίσως μια μέρα θα μπορούν να κινούνται με ασφάλεια στου δρόμους χάρη στο Radar ανίχνευσης κίνησης για ΑΜΕΑ. ‘’Χεράκια τέλος’’ μας υπόσχονται οι μαθητές του Γυμνασίου στο Καρλόβασι, αφού ο Έξυπνος κάδος ανοίγει αυτόματα όταν θέλουμε να πετάξουμε τα σκουπίδια, ενώ τα φώτα αναβοσβήνουν από το κινητό χάρη στη Συσκευή έξυπνου σπιτιού.

Με περιβαλλοντικές ευαισθησίες η Κέρκυρα μας προτείνει λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο Smart Home και λύσεις δασοπροστασίας χάρη στο Δασικό εντοπισμό πυρκαγιάς και άμεσης ενημέρωσης Πυροσβεστικής. Δύσκολες ώρες για τους κλειδαράδες στην  Κέρκυρα αφού οι πόρτες θα ανοίγουν με αναγνώριση RFID και Keypad, προστατεύοντας τους χώρους του σχολείου.

Οι μικροί εφευρέτες μας στην Κομοτηνή θέλουν να κάνουν παιχνίδι την αναζήτηση θέσης πάρκινγκ  με την εφαρμογή Parking - ultra komotini, που μπορεί εύκολα να μας δείξει ποιές θέσεις πάρκινγκ είναι κατειλημμένες από αυτοκίνητο! Η ανακύκλωση είναι βαθιά ριζωμένη στις συνειδήσεις των μαθητών της Κομοτηνής. Ανακυκλώνουν τα άχρηστα ηλεκτρονικά εισιτήρια σε κλειδιά που ανοίγουν την ηλεκτρονική κλειδαριά Green Lock Ultra Komotini και διαχωρίζουν τα ανακυκλώσιμα προϊόντα ανά κατηγορία με  τον διαχωριστή ανακυκλώσιμων απορριμάτων - Ultra Komotini. Όσοι εργάζονται σε χώρους με εύφλεκτα υλικά δεν ανησυχούν για τυχόν διαρροές αερίων από πυρκαγιά, η συσκευή Air Alert - Ultra Komotini θα τους ειδοποιήσει για έγκαιρη εκκένωση του χώρου.

Άλλη μία πρόταση για έξυπνη Διαχείριση Δημοτικού Πάρκινγκ έρχονται να μας προτείνουν από την Κω.

Οι γάτες στο Ληξούρι μπορούν να παίζουν ατελείωτες ώρες με το Laser για Γάτες. Πατήστε εδώ αν θέλετε να διασκεδάσετε κι εσείς μαζί τους (με ένα twist)! Στην Κεφαλλονιά η τεχνολογία τίθεται στην υπηρεσία της τέχνης, ενός πυλώνα της τοπικής κοινωνίας. Δύο νέοι εφευρέτες έφεραν την καινοτομία στην πιο παλιά  Φιλαρμονική σχολή στην Ελλάδα, τη Φιλαρμονική Ληξουρίου, που πλέον έχει εύκολα καλοκουρδισμένα όργανα χάρη στο εξαιρετικό  ArTUNEino: Το μουσικό αυτί. Ο μαέστρος εγκρίνει!

Μία έξυπνη πόλη οραματίζονται οι μαθητές της Μυτιλήνης παρουσιάζοντάς μας την Arduπόλη, ενώ μας προτείνουν ατελείωτες ώρες παιχνιδιού με το Παιχνίδι με γυροσκόπιο Μυτιλήνη. Αν και οι καλλιέργειες απαιτούν πολύ χρόνο και προσπάθεια, αυτό δεν είναι πλέον πρόβλημα με το Το έξυπνο θερμοκήπιο.


Η μετακίνηση ατόμων με κινητικές δυσκολίες είναι ένα θέμα που απασχόλησε έντονα τους μαθητές του γυμνασίου της Ορεστιάδας, με αφορμή τις δυσκολίες συμμαθητών τους: γι’ αυτό και μας προτείνουν έναν ανελκυστήρα για μαθητές με πατερίτσες που ελέγχεται μέσω συνοδευτικού app και ένα αναβατόριο για άτομα σε αναπηρικό καρότσι- και οι δύο ομάδες αξιοποίησαν ανακυκλωμένα μέρη ενός παλιού εκτυπωτή!  Τα βάρη φαίνεται να μην τους τρομάζουν αφού μπορούν να τα σηκώσουν χάρη...στη φυσική, χρησιμοποιώντας έναν υδραυλικό γρύλο ή το ρομποτικό χέρι.

Η Πάτμος είναι ένα ηλιόλουστο νησί, η υπερβολική έκθεση μπορεί να προκαλέσει δερματοπάθειες. Η εφαρμογή ΕΠΙΔΕΡΜΙΔRash, δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη άμεσης ιατρικής διάγνωσης για το εξάνθημα που τον απασχολεί χωρίς να χρειαστεί να μεταβεί σε κάποιο ιατρικό κέντρο.  Ένα έξυπνο γουρουνάκι και πιο συγκεκριμένα το the smart pig who informs you when a flower needs water, φροντίζει να ενημερώσει με τους ιδιαίτερους ήχους του πότε τα φυτά μας χρειάζονται πότισμα. Η ημέρα των μαθητών του Γέννειου Γυμνασίου Πάτμου, ξεκινούν την ημέρα τους πίνοντας ένα θρεπτικό χυμό προτού χάσει τις βιταμίνες του , χάρη στο Detox 1 2 3 πιες το χυμό σου γρήγορα. Αφήνουν το σπίτι τους, έχοντας πλήρη γνώση για το ενεργειακό αποτύπωμα του σπιτιού τους χάρη στο Smart home: Save Energy και ίσως στο μέλλον θα ξεκινούν τη διαδρομή από το σχολείο προς με ασφάλεια αν η   έξυπνη σχολική σήμανση γίνει πραγματικότητα στον στριφογυριστό δρόμο που ενώνει το σχολείο με τα χωριά της περιοχής.

Στο Ρέθυμνο, ένας ηλεκτρονικός πίνακας ανακοινώσεων ενημερώνει τους μαθητές του σχολείου για τις αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα μέσω ενός ιδιαίτερου πίνακα ανακοινώσεων. Οι πεζοί της "έξυπνης πόλης" μπορούν να διαβαίνουν με ασφάλεια τους δρόμους χάρη στη διάβαση πεζών Ρέθυμνο. Οι επισκέπτες μπορούν ήδη να θαυμάσουν τα αξιοθέατα της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου κατεβάζοντας την εφαρμογή Scanάροντας το Ρέθυμνο. Η εφαρμογή έχει μέλλον οι μικρές μας προγραμματίστριες θέλουν να συνεργαστούν με το δήμο για να τυπώσουν τα QR codes και να εξελίξουν την εφαρμογή τους σε ένα κυνήγι θησαυρού! Κι αν χαθείτε, κανένα πρόβλημα! Υπάρχει η εφαρμογή  #WhereAmI ΡΕΘΥΜΝΟ, η οποία ωστόσο για σημαντικό σκοπό: για να βοηθήσει άτομα που πάσχουν από νόσο του Alzheimer ή άνοια να ενημερώσουν τους οικείους τους παρέχοντας εύκολα το GPS στίγμα τους.

Ιδιαίτερη ευαισθησία φαίνεται να έχουν οι μαθητές του Γυμνασίου Καλυθιών Ρόδου σε θέματα οδικής ασφάλειας και μεταφοράς ασθενών. Κανένας οδηγός αυτοκινήτου δεν θα μπορέσει να ξεκινήσει το όχημα του αν έχει πιεί χάρη στο αυτόματο αλκοτέστ για αυτοκίνητα, ένω οι λάτρεις των δίκυκλων θα πρέπει πάντα να φορούν το κράνος τους χάρη στο αυτόματο σύστημα απαγόρευσης οδήγησης μηχανής σε περίπτωση που ο οδηγός δεν φορέσει το κράνος του. Σε περίπτωση διαρροής καπνού στο σπίτι ο συναγερμός σε περίπτωση καπνού ή διαρροής υγραερίου στο σπίτι θα φροντίσει να εκκενωθεί ο χώρος άμεσα. Αν χρειαστεί διακομιδή στο νοσοκομείο, το μοντέλο-μακέτα για  έξυπνο φανάρι σε περίπτωση διέλευσης ασθενοφόρου,  μπορεί μια μέρα να βοηθά και εδώ, όπως και στις Βρύσες, στην έγκαιρη μεταφορά των ασθενών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι μικροί τετράποδοι ασθενείς του νησιού δεν θα πεινάσουν ποτέ, αφού η αυτόματη ταΐστρα σκύλων θα φροντίζει να είναι το πιατάκι τους πάντα γεμάτο.

Ένας εύχρηστος τουριστικός οδηγός της περιοχής Έβρου  σε μία εφαρμογή για το κινητό αναδεικνύει τις ομορφιές του Τυχερού Έβρου. Ποιος δε γνωρίζει τις ομορφιές του δάσους της Δαδιάς; Ένα app που αποκαλύπτει όλες τις ομορφιές του! Τυχεροί φαίνεται να είναι οι ηλικιωμένοι της περιοχής που αναγκάζονται να ζουν μόνοι, καθώς το app Emergency Button App για ηλικιωμένους που ζουν μόνοι τους δίνει τη δυνατότητα να ειδοποιήσουν τους οικείους τους ή τις αρμόδιες αρχές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Και αν φεύγοντας κανείς βιαστικά από το σπίτι και ξέχασε τα φώτα αναμμένα, κανένα πρόβλημα! Με το app Lights, please!, μπορεί κανείς να έχει τον έλεγχο του οικιακού του φωτισμού.

Συγχαίρουμε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του 4ου κύκλου για την εξαιρετική τους προσπάθεια και τις υπέροχες δημιουργίες τους που συνδύασαν τη γνώση με την ενεργή συνεισφορά στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας! Πάνω από όλα όμως τους ευχαριστούμε για την ενέργεια, τη θετική διάθεση και την αγάπη για μάθηση που προσέφεραν απλόχερα ώστε ένας ακόμα κύκλος του προγράμματος να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Το πάθος σας για την επιστήμη και την τεχνολογία μας εμπνέει να συνεχίζουμε!