ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΤΟ ATHENS SCIENCE FESTIVAL 2023 ΓΙΑ ΝΑ «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ»!

Ακόμη ένα Athens Science Festival ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, προσελκύοντας στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων χιλιάδες μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και εκατοντάδες φοιτητές/τριες και εκπαιδευτικούς. Σε αυτό το ειδικά διαμορφωμένο Student Edition ASF, οι μαθητές/τριες ήρθαν σε επαφή με ποικίλους κλάδους των επαγγελμάτων STEM, ώστε να εμπνευστούν και να «Διαμορφώσουν το μέλλον τους». Για τρεις συνεχόμενες μέρες οι επισκέπτες/τριες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναρπαστικές ομιλίες, να συμμετάσχουν σε πρωτοποριακά workshops και να δουν εντυπωσιακά πειράματα επίδειξης και διαδραστικά εκθέματα.

Πλήθος ευφάνταστων και δημιουργικών δράσεων παρουσιάστηκαν από ερευνητές/τριες και εκπαιδευτικούς από ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, μουσεία, επιστημονικές ενώσεις, εκπαιδευτικούς οργανισμούς και σχολεία. Το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε δυναμικά στο φεστιβάλ με 8 διαφορετικές δράσεις που συνεπήραν νεαρούς/ές λάτρεις της επιστήμης. Το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ε.ΚΕ.Β.Ε. «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, και πολλά ακόμη ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, παρουσίασαν πολυθεματικές δράσεις για όλες τις ηλικίες, αναδεικνύοντας εντυπωσιακά ερευνητικά επιτεύγματα και τεχνολογικές εξελίξεις σε διάφορους τομείς. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος έδωσε την ευκαιρία στους επισκέπτες/τριες να γίνουν «Επιστήμονες για μία μέρα» μέσω διαδραστικών εκθεμάτων και πειραμάτων επίδειξης.

Στη διάρκεια του τριημέρου, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων γέμισε με διαδραστικά εκθέματα, πειράματα επίδειξης, εκθέσεις τέχνης, φωτογραφίας και επιστήμης. Στο περίπτερο του «Roots & Shoots» γνωρίσαμε το πρόγραμμα του Ινστιτούτου της Δρ. Jane Goodall, που υλοποιεί στην Ελλάδα ο εκπαιδευτικός οργανισμός Επιστήμη Επικοινωνία -SciCo  και στοχεύει στην κινητοποίηση των πολιτών, ώστε να λάβουν δράση για τα «προβλήματα» που εντοπίζουν στις κοινότητές τους. Ανακαλύψαμε δύο από τα projects του προγράμματος που αφορούν την ευαισθητοποίηση για το βουνό της Πάρνηθας και τα κλιματικά οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής.

Για μια ακόμη χρονιά, το φεστιβάλ τίμησαν με την παρουσία τους καταξιωμένοι/ες επιστήμονες και επαγγελματίες, που μας ταξίδεψαν με τις ομιλίες τους και ανέδειξαν διαφορετικούς επαγγελματικούς δρόμους. Μέσα από συναρπαστικές παρουσιάσεις, ανακαλύψαμε τον μικρόκοσμο των ιών, τον ανερχόμενο κλάδο της υπολογιστικής γλωσσολογίας, πώς η χημεία κρύβεται πίσω από τον έρωτα και πολλά ακόμη. Έμπειροι επαγγελματίες του Digital Gaming αντάλλαξαν ενδιαφέρουσες απόψεις σχετικά με το μέλλον του κλάδου και τις ευκαιρίες που προσφέρονται για νέους/ες, σε ένα πάνελ συζήτησης που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της εταιρείας Kaizen Gaming.

Η COSMOTE, ο μεγάλος χορηγός του φεστιβάλ, παρουσίασε  την  καινοτόμα εφαρμογή COSMOTE CHRONOS, που αναβιώνει σπουδαία μνημεία της Ακρόπολης των Αθηνών στο κινητό ή το tablet μαζί με πλήθος ιστορικών πληροφοριών. Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν και έχει υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το 2024, που θα γιορτάσουμε όλοι μαζί τα 10 χρόνια του Athens Science Festival! Σε αυτό το επετειακό πενθήμερο φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2024, θα τεθούν στο επίκεντρο το Περιβάλλον και το Κλίμα. Μείνετε συντονισμένοι/ες για όλες τις συναρπαστικές λεπτομέρειες. Σύντομα θα σας καλέσουμε να δηλώσετε κι εσείς συμμετοχή, για να λάβετε μέρος στη μεγαλύτερη γιορτή επιστήμης, τεχνολογίας και καινοτομίας της πρωτεύουσας!

Δείτε εδώ το #Aftermath βίντεο από το ASF 2023.

Το Athens Science Festival 2023 διοργανώθηκε από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», το British Council και την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών.

Μεγάλος Χορηγός COSMOTE.

#asf #ASF2023 #AthensScienceFestival #ShapeYourFuture

*Για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα science news, ακολουθήστε τις σελίδες του ASF σε Facebook & Instagram και κάντε subscribe στο κανάλι του φεστιβάλ στο YouTube.