STEM Stars Greece: Οι νικητές

Η SciCo σε συνεργασία με την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα έχουν τη χαρά να ανακοινώσουν τις νικήτριες ομάδες που αναδείχθηκαν στον ψηφιακό τελικό STEM STARS GREECE 2021.

Πρώτη Θέση
Project: “Feel Write,” μια εφαρμογή που παρέχει συναισθηματική και ψυχολογική υποστήριξη στους χρήστες της
Μαθήτριες: Μυρτώ-Βασιλική Αλεξοπούλου, Παυλίνα Ρεφενέ και Αμαλία- Χριστίνα Τουτζιαρίδη
Επιβλέπων Εκπαιδευτικός: Ανδρέας Καράμπελας
Σχολείο: Λύκειο Κολλεγίου Αθηνών

Δεύτερη Θέση
Project: “An investigation into the relationship between sensory physiology and operant learning in Pantherophis gutattus and Python regius snakes,” μια έρευνα για τον συσχετισμό ανάμεσα στο νευρικό σύστημα των ερπετών και την ικανότητά τους να επιδεικνύουν λειτουργική μάθηση
Μαθήτρια: Μελίνα Όπερερ
Επιβλέπουσα Εκπαιδευτικός: Δρ. Ελίνα Προδρομίδη
Σχολείο: Σχολές Αμερικάνικης Παροικίας Αθηνών (ACS)

Τρίτη Θέση
Project: “Ηλιακό Πάρκο με Φωτοβολταϊκά 3D Εκτυπωμένα Δέντρα: Η Φύση Συνοδοιπόρος της Τεχνολογίας για ένα Πράσινο Μέλλον,” ένα δάσος από 3D εκτυπωμένα δέντρα που παράγει ηλεκτρισμό μέσω ηλιακής ενέργειας
Μαθήτριες: Μαρία-Ελένη Μπατατούδη, Χαρίκλεια Μωραϊτάκη
Επιβλέπων Εκπαιδευτικός: Ευάγγελος Κοτρώνης
Σχολείο: Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού

Τέταρτη Θέση
Project: “Αναζητώντας Εξωπλανήτες,” μια έρευνα για την ανακάλυψη εξωπλανητών μέσω δεδομένων που συλλέγονται από το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS
Μαθητές/τριες: Στέφανος Αλεξίου, Κωνσταντίνου Τσέρος, και Γεωργία Φραγκιουδάκη
Επιβλέπων Εκπαιδευτικός: Σωτήριος Τσαντίλας
Σχολείο: Ζάννειο Πρότυπο Λύκειο

Πέμπτη Θέση
Project: “Santopedia,” μια εφαρμογή που καταλογοποιεί και προωθεί τα τοπικά προϊόντα της Σαντορίνης.
Μαθήτριες: Σταυρούλα Πιτσικάλη και Ζωή-Αντωνία Τσαουσάι
Επιβλέπων Εκπαιδευτικός: Κώστας Θεοδωρόπουλος
Σχολείο: Γυμνάσιο Εμπορείου Θήρας-Σαντορίνης

Ο τελικός του διαγωνισμού STEM STARS GREECE πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 27 Μαρτίου 2021, στο πλαίσιο του Athens Science Festival. Είκοσι εφτά ομάδες διαγωνίστηκαν συνολικά, από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία από όλη την Ελλάδα. Κάθε ομάδα παρουσίασε την εργασία της σε μια Κριτική Επιτροπή ειδικών και στη συνέχεια κλήθηκε να απαντήσεις σε ερωτήσεις που της τέθηκαν. Η κριτική επιτροπή στη συνέχεια αξιολόγησε τα project με βάση τα εξής κριτήρια: την βασική ιδέα, την επιστημονική μεθοδολογία, τα αποτελέσματα της έρευνας, και την παρουσίαση.

Οι νικήτριες ομάδες ανακοινώθηκαν σε ειδική διαδικτυακή Τελετή Βράβευσης την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021. Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κυρία Νίκη Κεραμέως, και ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, κύριος Geoffrey Pyatt, ανακοίνωσαν από κοινού το πρώτο βραβείο. Ο Industry Sector Lead for Education της Microsoft, κύριος Πλούταρχος Ρήγας, ανακοίνωσε τη δεύτερη θέση. Όλες οι νικήτριες ομάδες θα λάβουν εκπαιδευτικά πακέτα Arduino.

Επιπλέον, δύο από τις κορυφαίες ομάδες θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο 2021 Regeneron International Science and Engineering Fair (ISEF), που θα λάβει χώρα διαδικτυακά στις 3-6 και 16-21 Μαΐου, 2021.  Φέτος είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα συμμετάσχει στο διεθνή μαθητικό διαγωνισμό που πραγματοποιείται ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τους κανονισμούς του ISEF 2021 και τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τα ακόλουθα δύο project θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον διαδικτυακό παγκόσμιο διαγωνισμό: το “Feel Write” και το “Ηλιακό Πάρκο με Φωτοβολταϊκά 3D Εκτυπωμένα Δέντρα: Η Φύση Συνοδοιπόρος της Τεχνολογίας για ένα Πράσινο Μέλλον.”

 Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt ανέφερε, “Έχω εντυπωσιαστεί πραγματικά από την ποιότητα και τη δημιουργικότητα των εργασιών που κατέθεσαν οι μαθητές, και τους διαφορετικούς τομείς που καλύπτουν, από επιστήμη, τεχνολογία, μηχανολογία, και μαθηματικά.  Μέσα από τη συνεργασία επιδείξατε καινοτομία, ευφυία, και αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Θέλω να υπογραμμίσω ότι οι ΗΠΑ είναι χώρα φίλη και σύμμαχος της Ελλάδας εδώ και 200 χρόνια, και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε οργανισμούς όπως η SciCo που συνεργάζονται με το ελληνικό κράτος για να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τα ταλέντα των νεαρών Ελλήνων όπως εσείς, και να ανοίξουν για σας δρόμους προς την επιτυχία.”

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον διαγωνισμό, και τα καλύτερα project για το 2021, παρακαλούμε επισκεφθείτε τον σύνδεσμο https://stemstarsgreece.athens-science-festival.gr/.


Ο διαγωνισμός STEM STARS GREECE χρηματοδοτείται από την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα και διοργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό SciCo. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Χορηγός του διαγωνισμού είναι η Microsoft Hellas και χορηγός βραβείων η Eduk8.