Ξεκίνησε η 2η Φάση του Fireathon

Πρόκειται για έναν μαραθώνιο καινοτομίας, σκοπός του οποίου είναι η ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων πυρασφάλειας ανίχνευσης, καταγραφής, πυρόσβεσης και προστασίας από τις πυρκαγιές.

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, η Bayer Ελλάς δεσμεύτηκε να υποστηρίξει την πρωτοβουλία κοινωνικής καινοτομίας των SciCo και SciFY, οι οποίες διοργάνωσαν τον μαραθώνιο Fireathon σκοπός του οποίου ήταν η ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων πυρασφάλειας ανίχνευσης, καταγραφής και πυρόσβεσης πυρκαγιών και η παρουσίαση πρωτοτύπων και αποφάσισε να στηρίξει χορηγικά την πρωτοβουλία.

Η ανταπόκριση των πολιτών στο αρχικό κάλεσμα ήταν άμεση και 65 άνθρωποι άγνωστοι μεταξύ τους συνεργάστηκαν για ένα μήνα αναπτύσσοντας τις προτάσεις τους. Οι ιδέες που προκρίθηκαν προχώρησαν στον μαραθώνιο που ξεκίνησε στις 21 Σεπτεμβρίου 2018. Μετά από 3 ημέρες, πολυάριθμες γραμμές κώδικα, αξιοποίηση ανοιχτών δεδομένων και διαφορετικών διασυνδεδεμένων πηγών αλλά και γνώσης και εμπειρίας από παραδείγματα άλλων χωρών, οι ομάδες κατάφεραν να κατασκευάσουν 6 πρωτότυπα τα οποία αφορούσαν σε θέματα όπως η εκπαίδευση και η πληροφόρηση των πολιτών, η πρόβλεψη και η οργάνωση της διαχείρισης κρίσεων και η αντιμετώπιση περιστατικών σε πραγματικό χρόνο.

Η αρχή ήταν απροσδόκητα καλή, αλλά ήταν προφανές πως ενώ το Fireathon μπορεί να φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα, θα μπορούσε να αναπτυχθεί περαιτέρω μόνο με σημαντική οικονομική και οργανωτική στήριξη. Σε αυτή τη κρίσιμη καμπή η Bayer Ελλάς αποφάσισε να σταθεί όχι μόνο αρωγός της προσπάθειας, αλλά και συνοδοιπόρος της.

«Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που μετά τις πυρκαγιές στο Μάτι, το κάλεσμα μας προς την κοινωνία των πολιτών για να βρεθούν λύσεις στο πρόβλημα των πυρκαγιών, βρήκε ανταπόκριση όχι μόνο από τους πολίτες, αλλά και από τη Bayer Ελλάς,μια μεγάλη εταιρεία με ενδιαφέρον προς την κοινωνία. Το Fireathon αποτελεί ένα από τα πρώτα έργα "citizenscience" στην Ελλάδα και ελπίζουμε να εμπνεύσει τους πολίτες σε περισσότερα.», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της SciCo, κ. Θοδωρής Αναγνωστόπουλος.

Οι λύσεις θα αναπτυχθούν συμμετοχικά γι’ αυτό και το Fireathon στους επόμενους 9 μήνες θα φέρει στο τραπέζι φορείς και Δήμους που κάθε χρόνο πλήττονται από πυρκαγιές, την Πυροσβεστική, την Πολιτική Προστασία, ομάδες εθελοντών, ειδικούς επιστήμονες και όσους περισσότερους εξειδικευμένους επαγγελματίες προθυμοποιηθούν να προσφέρουν την κατάρτισή τους προκειμένου οι ληφθούν υπόψη οι πραγματικές ανάγκες και να συν-διαμορφωθούν πρακτικές και να προκύψουν υλοποιήσιμες λύσεις.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να μάθετε στη διεύθυνση http://fireathon.com