STEMpowering Youth: Οι μαθητικές κατασκευές του 5ου κύκλου!

Το πρόγραμμα “STEMpowering Youth” είναι ένα εξωσχολικό πρόγραμμα εκπαίδευσης STEM (Επιστήμη-Τεχνολογία-Μηχανική-Μαθηματικά) που πραγματοποιείται από τη SciCo με την υποστήριξη του Ιδρύματος Vodafone και της Ελληνογερμανικής Αγωγής από το 2017. Σκοπός του προγράμματος είναι να φέρει τους μαθητές απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας σε επαφή  με την επιστήμη, την επίλυση προβλημάτων και την καινοτομία. Σε κάθε κύκλο του προγράμματος, μαθητές 13-16 ετών εκπαιδεύονται σε θέματα Φυσικών Επιστημών, Αστρονομίας και Προγραμματισμού με τη χρήση τεχνολογιών και διαδραστικών εργαλείων.

Στο τέλος κάθε κύκλου, κάθε ομάδα αναλαμβάνει να δημιουργήσει το δικό της project, ακολουθώντας τα βήματα της επιστημονικής επίλυσης ενός προβλήματος που περιλαμβάνει την αναγνώριση προβλήματος και επίλυση του συνδυάζοντας  την επιστημονική γνώση και την φαντασία. Οι κατασκευές εστιάζουν στην επίλυση ενός καθημερινού προβλήματος  της τοπικής κοινωνίας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να δράσουν ως ενεργοί πολίτες, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες της τοπικής ή σχολικής τους κοινότητας ή ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που ζουν σε αυτή.

Οι μαθητές κατά την διάρκεια του 5ου κύκλου δημιούργησαν 46 μοναδικές κατασκευές! Οι  εκκολαπτόμενοι ερευνητές – μηχανικοί ανέπτυξαν κατασκευές όπου συνδύασαν τις γνώσεις τους πάνω στον προγραμματισμό, το διαδίκτυο των πραγμάτων την πλατφόρμα του μικροελεγκτή Arduino και την πλατφόρμα δημιουργίας εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα App Inventor, με τη δημιουργική σκέψη και φαντασία. Λεπτομέρειες σχετικά με κάθε εργασία είναι διαθέσιμες στην εκπαιδευτική μας κοινότητα, στην πλατφόρμα του “Open Schools for Open Societies”. Πατώντας στους υπερσυνδέσμους των μαθητικών κατασκευών, μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα διερευνητικά βήματα που ακολούθησαν οι μαθητές του “STEMpowering Youth”, καθώς και τα βίντεο που τράβηξαν για την παρουσίαση τους, τα οποία μπορείτε επίσης να βρείτε στο playlist μας στο youtube. Ας γνωρίσουμε την καινούρια φουρνιά μικρών επιστημόνων, μηχανικών και εφευρετών!

Όλοι γνωρίζουμε πόσο όμορφο είναι το νησί της Αλοννήσου, γνωρίζουμε όμως τις υποχρεώσεις μας ως επισκέπτες και τους περιορισμούς που επικρατούν προκειμένου να μην διαταραχθεί η ισορροπία στο υπέροχο Θαλάσσιο Πάρκο των Βορείων Σποράδων που την περιβάλλει; Τέσσερεις μαθητές αποφάσισαν να αναπτύξουν την εφαρμογή ThalassioParko για Android που διατίθεται δωρεάν στο play store ώστε ο καθένας να μπορεί εύκολα να ενημερώνεται για τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτό. Οι υπέροχες δασικές εκτάσεις του νησιού είναι προστατευμένες από πυρκαγιές χάρη στο ασύρματο δίκτυο δασοπροστασίας που κατασκεύασαν οι μαθητές Γυμνασίου, ενώ ο σχολικός μετεωρολογικός σταθμός και υψομετρητής που έχει εγκατασταθεί στις σχολικές εγκαταστάσεις, ενημερώνει για τα επίπεδα υγρασίας και θερμοκρασίας που επικρατούν στον χώρο καθώς και…για το «μπόι» του κάθε μαθητή…

Ούτε πλημύρες, ούτε σκουπίδια ούτε ατμοσφαιρική ρύπανση έχουν να φοβηθούν οι κάτοικοι από τον Βάμο Χανίων! Με τη συσκευή Flood Alarm οι κάτοικοι μπορούν να ενημερωθούν έγκαιρα, ακόμη και με αποστολή μηνύματος στο κινητό τους, σε περίπτωση επερχόμενης πλημμύρας. Η συγκομιδή των σκουπιδιών γίνεται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, χάρη στο σύστημα ελέγχου Garbage Monitoring, ενώ τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα καταγράφονται καθημερινά από τη συσκευή Red Balloon Air Monitoring ώστε να εξασφαλιστεί η καλή ποιότητα αέρα στο περιβάλλον. Οι κάτοικοι μπορούν να κοιμούνται ανενόχλητοι στα σπίτια τους χωρίς να ανησυχούν για ανεπιθύμητους εισβολείς, χάρη στο Message Sending Motion Detector Alarm.  Αν παρόλα αυτά υπάρχει  κάτι  που τους διαταράσσει τον ύπνο μπορούν να το εντοπίσουν με τη συσκευή sleeping phases determination ενώ με τη συσκευή Self Hospital εγκατεστημένη στα σπίτια τους μπορούν να παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας τους. Ένα είναι σίγουρο, καμία πόλη στην Ελλάδα δεν διαθέτει τόσο high tech ταχυδρόμο που χτυπάει με…SMS! Με μία καινοτόμα συσκευή που τοποθετείται στις απομακρυσμένες ταχυδρομικές θυρίδες, οι ιδιοκτήτες τους ενημερώνονται με SMS για την εισερχόμενη αλληλογραφία!

Το Γυμνάσιο Βελισσαρίου στα Ιωάννινα δεν θα μείνει ποτέ απροστάτευτο από κακόβουλους επισκέπτες καθώς το σύστημα συναγερμού που διαθέτει επιτρέπει σε κάθε χρήστη του χώρου να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό επισκεπτών. Έτσι ο ….τελευταίος βάζει τον συναγερμό!

Οι μαθητές από την Καλαμάτα αγαπούν και σέβονται το φυσικό τους περιβάλλον τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα ! Οι δασικές εκτάσεις της Καλαμάτας θα είναι πλέον πιο προστατευμένες με το σύστημα ελέγχου πυροπροστασίας ένα πιο ασφαλές Δάσος A Safer Forest (A.S.F), ενώ οι καλλιέργειες θα προστατεύονται από τον παγετό χάρη στο σύστημα ασφαλείας κατά του παγετού The Ice Breaker. Το υποβρύχιο ρομπότ Hydrobot Υποβρύχιες καταγραφές, καταγράφει την ρύπανση των υδάτων με απώτερο σκοπό την προστασία των υδρόβιων συστημάτων. Ένα πιο ασφαλές σπίτι  προτείνουν οι μαθητές της Καλαμάτας δίνοντας έμφαση στην παθητική ασφάλεια των ενοίκων.

Οι μαθητές από την Καρδίτσα οραματίζονται μία πόλη χωρίς ρύπους και με καταπράσινο τον θεσσαλικό κάμπο! Με τον  έξυπνο κάδο ανακύκλωσης η συγκομιδή των απορριμμάτων γίνεται με πιο αποτελεσματικό τρόπο, ενώ με τον σταθμό μέτρησης περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών οι μαθητές μπορούν να παρακολουθούν από το κινητό τους τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν στην αίθουσα τους. Είναι «θορυβώδης» πόλη η Καρδίτσα; Με τη συσκευή μετράμε τα Ντεσιμπέλ στην πόλη μας μπορείτε να το διαπιστώσετε! Φοβάστε τους σεισμούς; Δεν θα έπρεπε! Με την κατασκευή κάνε το δικό σου σεισμό ο χρήστης παράγει τη δική του σεισμική δόνηση και ενημερώνεται για τη φύση της σεισμικής δραστηριότητας. Ένα είναι σίγουρο, ο θεσσαλικός κάμπος θα είναι πιο εύπορος από ποτέ αφού με την  έξυπνη αντλία το πότισμα των χωραφιών γίνεται πιο αποτελεσματικό από ποτέ!

Σε πρότυπη πόλη διαχείρισης των ανακυκλώσιμων προϊόντων θα μετατραπεί η Κέρκυρα αφού η εφαρμογή διαχείρισης σκουπιδιών!  για android, ενημερώνει τον χρήστη τόσο για τον σωστό τρόπο ανακύκλωσης όσο και για τα σημεία όπου βρίσκονται κάδοι ανακύκλωσης. Με την συσκευή βοηθώντας τους ηλικιωμένους! που μπορεί να φορεθεί εύκολα στο χέρι κάθε ηλικιωμένου ανθρώπου, την οι συγγενής τους μπορούν να είναι ήσυχοι ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα είναι ασφαλή τις ώρες που απουσιάζουν από το σπίτι.

Οι κάτοικοι της Κεφαλλονιάς μπορούν να πίνουν άφοβα εξαιρετικής ποιότητας νερό από το δίκτυο ύδρευσης του νησιού, αφού μία ομάδα μαθητών της αποφάσισε να κατασκευάσει ένα σύστημα ανίχνευσης αλάτων νερού που   ενημερώνει για τα επίπεδα αλάτων του πόσιμου νερού. Η συσκευή με το υπέροχο design  DataCube, μας ενημερώνει για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, ενώ τα οργανικά απόβλητα χάρη στη συσκευή κομποστοποίησης που τα μετατρέπει σε οικολογικό λίπασμα. Όσοι θέλουν να περιορίσουν το κάπνισμα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη συσκευή για την μείωση του καπνίσματος, ενώ αν σκέφτονται να πιουν ένα ποτάκι ακόμη, θα μπορούσαν να συμβουλευτούν τον φορητό μετρητή κατανάλωσης αλκοόλ, ώστε να γνωρίζουν αν βρίσκονται στα επιτρεπτά όρια.

Για την παθητική ασφάλεια των ενοίκων μερίμνησαν οι μαθητές της Κορίνθου και μας προτείνουν μία συσκευή ανίχνευσης διαρροής υγραερίου που μπορεί να τοποθετηθεί σε κάθε σπίτι. Το παρκάρισμα γίνεται πλέον παιχνιδάκι χάρη στο βοηθό παρκαρίσματος αυτοκινήτου και ένας μετεωρολογικός σταθμός είναι πάντα χρήσιμος για να γνωρίζει κανείς πως θα ντυθεί στον περίπατο του στα όμορφα μέρη της πόλης.

Μία έξυπνη πόλη από το μέλλον οραματίστηκαν οι μαθητές της Λέρου σίγουρα εμπνευσμένη από το μέλλον! Με την κατασκευή ενός έξυπνου ανεμιστήρα δίνεται η λύση στα πέρα δώθε για το άνοιγμα του ανεμιστήρα τους θερινούς μήνες. Κάπνισμα τέλος στις τουαλέτες του σχολείου χάρη στη συσκευή απαγορεύεται το κάπνισμα ενώ τα κουμπιά διαχείρισης της γκαραζόπορτας του σχολείου καταργούνται αφού με την κατασκευή αυτόματη πόρτα ο έλεγχος θα γίνεται μέσω κινητού τηλεφώνου.

Το Λεωνίδιο είναι ένας διαρκώς εξελισσόμενος αναρριχητικός προορισμός και ένας μετεωρολογικός σταθμός αναρριχητικού πάρκου είναι ό,τι πιο χρήσιμο θα μπορούσαν να σκεφτούν οι μαθητές του γυμνασίου Λεωνιδίου. Στην πόλη υπάρχουν αρκετές ποδηλατικές διαδρομές και τι καλύτερο από ένα ταχύμετρο ποδηλάτου που εμφανίζει μηνύματα ασφαλείας σχετικά με την ταχύτητα και την χρήση κράνους. Η λήψη των φαρμάκων από τους ηλικιωμένους θα γίνεται με το σωστό πρόγραμμα χάρη στη συσκευή υπενθύμισης λήψης φαρμάκων.

ΟΙ μαθητές από την Μυτιλήνη φαίνεται να έχουν καταλάβει το νόημα των έξυπνων πόλεων και των αυτοματισμών που μπορούν να  ενσωματωθούν σε αυτή και έρχονται να μας προτείνουν πολλές και ενδιαφέρουσες κατασκευές. Ένα έξυπνο σπίτι όπου τα φώτα και η πόρτα του γκαράζ θα ανοίγουν και θα κλείνουν αυτόματα από το κινητό μας, έρχεται να μας προτείνει μία ομάδα μαθητών από την Μυτιλήνη. Με ευαισθησία ως προς τα ηλικιωμένα άτομα που μένουν μόνα τους στο σπίτι, μία άλλη ομάδα μαθητών προτείνει ένα σπίτι με συναγερμό ειδοποίησης κινδύνου για άτομα ηλικιωμένα. Τα άτομα με κινητικές δυσκολίες μπορούν να κυκλοφορούν άνετα στην έξυπνη πόλη που υποστηρίζει τα ΑΜΕΑ , ενώ τα φώτα των επαρχιακών οδών θα εξοικονομούν ενέργεια χάρη στα αυτόματα φώτα σε επαρχιακή οδό .  Το πρόβλημα με τη ρίψη σκουπιδιών στις σχολικές μονάδες έρχονται να λύσουν με την κατασκευή οι κάδοι του σχολείου μας ελέγχονται από αισθητήρα!, ενώ μια άλλη ομάδα οραματίζεται ένα πιο πράσινο σχολείο χάρη στο αυτόματο πότισμα για τις γλάστρες του σχολείου μας.

Με μία δροσερή κατασκευή εμπνευσμένη από το καλοκαίρι έρχονται οι μαθητές από την Ορεστιάδα και μας προτείνουν μία τηλεκατευθυνόμενη βάρκα που μπορούμε να χειριστούμε με το κινητό μας. Κλείνουμε τις κατασκευές του 5ου κύκλου με τις μελωδίες από το ρομποτικό μεταλλόφωνο, ένα φουτουριστικό μουσικό όργανο όπου οι μελωδίες αναπαράγονται όταν τα χέρια μας διακόπτουν δέσμες laser.

Οι τρεις κατασκευές-φιναλίστ που διακρίθηκαν στον κύκλο αυτό ήταν το ThalassioParko από την Αλόννησο, ο "Ταχυδρόμος SMS" από το Βάμο Χανίων και το The Ice Breaker από την Καλαμάτα!