Τρεις χρονιές STEMpowering Youth

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η SciCo, με την υποστήριξη του ιδρύματος Vodafone και την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγής, υλοποιεί το πρόγραμμα STEMpowering Youth. Το πρόγραμμα βασίζεται σε δύο κύριους πυλώνες, που έχουν ως στόχο την ενδυνάμωση των νέων και την ενίσχυση διδασκαλίας των επιστημών και της τεχνολογίας σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. Ο πρώτος πυλώνας είναι το διαδραστικό εξωσχολικό πρόγραμμα εκπαίδευσης STEM (Science, Engineering, Technology and Mathematics) κοντά στους μαθητές 12-17 ετών που ζούνε σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. Ο στόχος του εξωσχολικού προγράμματος STEMpowering Youth είναι να φέρει σε επαφή τη σχολική κοινότητα με την τοπική κοινωνία, καλλιεργώντας τη δημιουργική σκέψη των μαθητών και δίνοντάς τους ώθηση να διερευνήσουν προβλήματα του τόπου τους και να δώσουν καινοτόμες λύσεις, χρησιμοποιώντας τεχνολογικά εργαλεία. Το 2018 το πρόγραμμα  επεκτάθηκε με την εφαρμογή ενός προγράμματος παροχής ειδικά σχεδιασμένων Πακέτων Υλικών σε σχολεία της περιφέρειας, με στόχο τη διευκόλυνση της πειραματικής διδασκαλίας Φυσικής και Πληροφορικής στο Γυμνάσιο!

Το πρόγραμμα υποστηρίζει με κατάλληλα σχεδιασμένο υλικό το αναλυτικό πρόγραμμα διδασκαλίας για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου.  Η παροχή πακέτων πραγματοποιήθηκε πιλοτικά το εαρινό εξάμηνο του 2018 με παροχή 24 εκπαιδευτικών πακέτων υλικών Φυσικής και Πληροφορικής σε 20 σχολεία απομακρυσμένων περιοχών. Το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 το πρόγραμμα επεκτείνεται με τη διανομή 24 ακόμη πακέτων σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Φέτος, το εξωσχολικό πρόγραμμα STEMpowering Youth συμπληρώνει τον πέμπτο κύκλο του και φτάνει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Κάθε κύκλος του προγράμματος ξεκινά με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί μας προσφέρουν τη διάθεσή τους για τη δημιουργική, διασκεδαστική και ουσιαστική διδασκαλία της επιστήμης, και το πρόγραμμα τους δίνει τα εργαλεία που χρειάζονται για να φέρουν τους μαθητές σε επαφή με νέες τεχνολογίες και τον επιστημονικό τρόπο σκέψης, μέσω της βιωματικής μάθησης. Τα εργαλεία που παρέχονται από το πρόγραμμα περιλαμβάνουν ψηφιακά διδακτικά σενάρια, οδηγό δραστηριοτήτων και υλικά κατασκευών και υποστηρίζονται από ομαδοσυνεργατικά περιβάλλοντα μάθησης. Κάθε εκπαιδευτικός που συμμετέχει στο πρόγραμμα γίνεται μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας του STEMpowering Youth στην πλατφόρμα του H2020 προγράμματος Open Schools for Open Societies - OSOS, μέσω της οποίας παρέχεται υποστήριξη και εκπαιδευτικό υλικό, για να μπορούν σχολεία από όλο τον κόσμο να ανταλλάσσουν καλές πρακτικές και να μοιράζονται τις δημιουργίες τους.

Μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα έχει αγκαλιάσει εκατοντάδες μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου στη Θράκη, το Βορειοανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, τη Θεσσαλία, το Ιόνιο, την Πελοπόννησο, την Ήπειρο και τις Σποράδες. Κάθε κύκλος έχει διάρκεια 2,5 μήνες, και εκπαιδεύει περίπου 300 μαθητές. Οι μαθητές διδάσκονται τρίωρες ενότητες σχετικές με τομείς της STEM εκπαίδευσης σε εβδομαδιαία βάση, με κάθε μάθημα να δίνει έμφαση στο βιωματικό και κατασκευαστικό μέρος, με τον κατάλληλο συνδυασμό θεωρίας και πράξης! Μια από τις ενότητες εστιάζει στη μελέτη του νερού ως βασικού συστατικού της ζωής στον πλανήτη μας: τα παιδιά βλέπουν πειραματικά τις ιδιότητές του όπως είναι η διάχυση και η επιφανειακή τάση, καθώς και βιώσιμες τεχνικές όπως είναι η αφαλάτωση!  Η ενότητα μελέτης των σεισμών περιλαμβάνει βιωματικές δραστηριότητες όπως η προσομοίωση σεισμικών κυμάτων με ελατήρια και η δημιουργία σεισμικής τράπεζας, ενώ οι μαθητές χρησιμοποιούν βιωματικές δραστηριότητες, κατασκευές και ψηφιακές εφαρμογές για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στην Αστρονομία, εξερευνώντας μεταξύ άλλων τις τροχιές των πλανητών και τις φάσεις της σελήνης. Επιπρόσθετα, οι μαθητές εκπαιδεύονται πάνω σε νέες τεχνολογίες, όπως είναι η τεχνολογία του GPS και ο προγραμματισμός του μικροελεγκτή Arduinο. Με τις γνώσεις που αποκτούν πάνω στη λειτουργία φωτοαντιστατών, αισθητήρων απόστασης, θερμοκρασίας και άλλων μεγεθών, καθώς και την εξοικείωσή τους με βασικές αρχές μηχανολογίας και κατασκευών, οι μαθητές φτιάχνουν τα δικά τους θερμόμετρα, κυκλώματα με αυτοματοποιημένο λαμπάκι νυκτός και άλλες κατασκευές, αποκτώντας έτσι τις απαραίτητες δεξιότητες για να φτιάξουν τη δική τους καινοτόμο κατασκευή!

Οι εκπαιδευτικοί ενθαρρύνονται να προσθέσουν την προσωπική τους πινελιά στα μαθήματα με δικές τους δραστηριότητες και να εμπλέξουν στο πρόγραμμα και άλλους εκπαιδευτικούς της τοπικής τους κοινότητας. Χάρις στο πρόγραμμα, έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο ανά την Ελλάδα και ένας διαδικτυακός χώρος για να μπορούν οι εκπαιδευτικοί μας να μοιράζονται τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους σχετικά με το τμήμα τους,  και να ανταλλάσσουν ιδέες και υλικό.

Όλες οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες συγκλίνουν στο βασικό πυλώνα του προγράμματος, που είναι η ανάπτυξη της επιστημονικής σκέψης, η επίλυση προβλημάτων και η πρακτική εφαρμογή της δημιουργικότητας των μαθητών, καταλήγοντας στην ευαισθητοποίησή τους ως ενεργά μέλη της τοπικής κοινωνίας. Γι’ αυτό ακριβώς το σκοπό, στα πλαίσια του προγράμματος οι μαθητές ενθαρρύνονται να αντλήσουν έμπνευση από τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει ώστε να επιλέξουν ένα θέμα/πρόβλημα της τοπικής κοινωνίας, να το διερευνήσουν, να πειραματιστούν και να χρησιμοποιήσουν τις νέες τους δεξιότητες για την επίλυσή του. Ο διαγωνισμός καινοτομίας του STEMpowering Youth επιβραβεύει τις ευρηματικές και καινοτόμες λύσεις δίνοντας στις ομάδες με τις καλύτερες κατασκευές του κάθε κύκλου ατομικά δώρα με επιμορφωτικό χαρακτήρα και την ευκαιρία να διεκδικήσουν ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στο CERN.

Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση τριών κύκλων του προγράμματος κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2016-2017 και 2017-2018, το πρόγραμμα συνεχίζεται με δύο νέους κύκλους (Οκτώβριο-Δεκέμβριο και Φεβρουάριο- Απρίλιο) για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019. Τη νέα χρονιά το πρόγραμμα εξελίσσεται, εστιάζοντας στις «εκθετικές τεχνολογίες» (exponential technologies), που περιλαμβάνουν τομείς στην πρώτη γραμμή της ψηφιακής επιστήμης και πληροφορικής όπως είναι η επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα ( Virtual & Augmented Reality) και την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών (Αpps). Στόχος του προγράμματος είναι να εξοικειώσει τους νέους με έννοιες όπως είναι η συμμετοχική έρευνα από το ευρύ κοινό (citizen science) ενθαρρύνοντας την ενεργή συμμετοχή τους στα επιστημονικά δρώμενα καθώς και με τις άμεσες εφαρμογές του προγραμματισμού στην καθημερινή ζωή και τα οφέλη που η γνώση αυτή θα έχει για την περαιτέρω προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη. Ακολουθώντας την προσέγγιση του “project-based learning”  το πρόγραμμα STEMpowering Youth  συνεχίζει να έχει ως βασική επιδίωξη την καλλιέργεια της κριτικής και διερευνητικής σκέψης των μαθητών και την εξάσκησή τους στην αναγνώριση και την επίλυση πραγματικών προβλημάτων της κοινωνίας τους.

Είμαστε ενθουσιασμένοι για μια ακόμα συναρπαστική χρονιά γεμάτη δημιουργικότητα, καινοτομία και επιστήμη στις πιο μακρινές γωνιές της Ελλάδας!

Για να μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα STEMpowering Youth και τις καινοτόμες κατασκευές των μαθητών-εφευρετών μας, ακολουθήστε τους παρακάτω συνδέσμους:

Σχετικά με το διαγωνισμό καινοτομίας του STEMpowering Youth

Οι κατασκευές και οι finalist του 5ου κύκλου

Οι κατασκευές που διακρίθηκαν στον τέταρτο κύκλο

Οι μαθητικές κατασκευές του 4ου κύκλου

Οι κατασκευές που διακρίθηκαν στον δεύτερο και τρίτο κύκλο

Οι μαθητικές κατασκευές του 3ου κύκλου

Οι μαθητικές κατασκευές του 2ου κύκλου

Οι μαθητικές κατασκευές του 1ου κύκλου

Σχετικά με το πρόγραμμα

Το STEMpowering Youth κάνει στροφή στις εκθετικές τεχνολογίες

Το STEMpowering Youth εξοπλίζει σχολεία της περιφέρειας! 

STEMpowering Youth- 2018

STEMpowering Youth-2017