STEMpowering Youth

TO STEMPOWERING YOUTH EINAI ΕΝΑ ΕΞΩΣΧΟΛΙΚΟ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ STEM ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ, ΠΟΥ ΜΕΤΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ ΤΟ 2020 ΣΤΟ GENERATION NEXT.

Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε το 2017, έχοντας ως στόχο την ενίσχυση της διδασκαλίας των επιστημών και της τεχνολογίας σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, καθώς οι έφηβοι που ζουν σε αυτές, έχουν λιγότερες ευκαιρίες εξωσχολικών δραστηριοτήτων STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). 

Στο πλαίσιο του προγράμματος, προσφέρονται σεμινάρια επιμόρφωσης σε εκπαιδευτικούς απομακρυσμένων περιοχών, οι οποίοι, στη συνέχεια, διοργανώνουν στην τοπική τους κοινότητα δωρεάν εξωσχολικά εργαστήρια STEM για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου (12-17 ετών).

Παράλληλα, εκπαιδευτικά πακέτα εξοπλισμού STEM στέλνονται σε σχολεία επιλεγμένων περιοχών της Ελλάδας, με σκοπό τον εμπλουτισμό των μαθημάτων των Θετικών Επιστημών. Στη διάθεση των μαθητών βρίσκεται κι ένα mobile εκπαιδευτικό παιχνίδι γνώσεων και εξερεύνησης γύρω από την αστρονομία, το "The Moondiver Xperience".

Οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διδάσκονται μηχανική, προγραμματισμό, φυσική και αστρονομία, κ.α. με διαδραστικές μεθόδους διδασκαλίας, ενώ παράλληλα εκπαιδεύονται, ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις για την ανάπτυξη mobile εφαρμογών, την αξιοποίηση τεχνολογιών IOT (Internet of Things) και τη χρήση Arduino Sensors.

 

απώτερος στόχος του είναι να προετοιμάσει και να εισάγει τους μαθητές στις νέες δεξιότητες αλλά και στα επαγγέλματα του μέλλοντος».

Ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος είναι οι μαθητές να εφαρμόσουν στην πράξη τις δεξιότητες που αποκτούν, αξιοποιώντας επιστημονική σκέψη για να αναζητήσουν λύσεις σε κάποιο τοπικό ή κοινωνικό πρόβλημα. Επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, καλούνται στο τέλος κάθε εκπαιδευτικού κύκλου, να δημιουργήσουν μια κατασκευή (project) σχεδιασμένη για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων της κοινωνίας τους, χρησιμοποιώντας τεχνολογικά εργαλεία. Με την κατασκευή αυτή, παίρνουν μέρος στον διαγωνισμό καινοτομίας που δημιούργησε η SciCo, με έπαθλο ένα ταξίδι στο CERN, το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο στην Ευρώπη, το οποίο απασχολεί 10.000 επιστήμονες.

Επί τρεις συνεχείς χρονιές (2017-2019) και πέντε επιτυχημένους εκπαιδευτικούς κύκλους, το STEMpowering Youth υποστήριξε 47 περιοχές, έστησε 62 εργαστήρια, παρείχε 43 πακέτα υλικών, εκπαίδευσε 52 εκπαιδευτικούς, μα κυρίως αγκάλιασε 12.400 μαθητές από την Θράκη έως την Κρήτη και από το Ιόνιο έως το Βορειοανατολικό Αιγαίο εμπνέοντάς τους να δημιουργήσουν 180 κατασκευές που επιλύουν ένα τοπικό πρόβλημα και να διεκδικήσουν ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στο CERN.

Ξεχωρίζοντας για τον ουσιαστικό αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία ως εργαλείο ενδυνάμωσης των νέων, που φέρνει τη STEM τεχνογνωσία ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σχολεία της χώρας, το STEMpowering Youth έλαβε την κορυφαία διάκριση το 2019, όταν απέσπασε το βραβείο Sustainable Success Award, στο πλαίσιο του διεθνούς αναγνωρισμένου θεσμού των Mariano Gago Ecsite Awards.

Το STEMpowering Youth, υλοποιείται από τη SciCo, με την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγής και την υποστήριξη του Ιδρύματος Vodafone. Το 2020, το STEMpowering Youth εξελίχθηκε και πέρασε δυναμικά με την υποστήριξη του Ιδρύματος Vodafone, στην εκπαιδευτική πλατφόρμα Generation Next, την ψηφιακή πλατφόρμα ανάπτυξης δεξιοτήτων με ελεύθερη πρόσβαση για όλους.


Το πρόγραμμα έχει εγκριθεί για το εκπαιδευτικό του περιεχόμενο από το Open Schools for Open Societies - OSOS, το οποίο συντονίζεται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).