Είστε ερευνητής/τρια; Μήπως εργάζεστε σε σχολείο; Η Μεσογειακή Βραδιά ερευνητή είναι εδώ και σας αφορά!

 

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Λέσβο διοργανώνει τη Μεσογειακή Βραδιά Ερευνητή – Mednight. 

 

Για να τονιστεί η ελκυστικότητα και η αξία του επαγγέλματος των ερευνητών στο ευρύ κοινό, θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από δραστηριότητες κάτω από την κοινή ομπρέλα της «Μεσογειακής Επιστήμης». Οι δραστηριότητες, που ξεκίνησαν στη Λέσβο, θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες και θα κορυφωθούν στο νησί της Λέσβου στις 30 Σεπτεμβρίου, μια μέρα κατά την οποία αυτή η γιορτή της επιστήμης θα πραγματοποιηθεί σε περισσότερες από 400 ευρωπαϊκές πόλεις , όπως η Βαλένθια, η Μεσσήνη Ιταλίας, η Κωνσταντινούπολη, το Αλικάντε, η Οριουέλα, η Τορεβιέχα, η Λευκωσία και το Κάιρο κατά τη Βραδιά Ερευνητή.

 

Μεσογειακή Επιστήμη

Η Μεσογειακή Επιστήμη σχετίζεται με την Επιστήμη που αναπτύσσεται στα εδάφη της Μεσογείου. Η Μεσογειακή Επιστήμη είναι επίσης η έρευνα που επικεντρώνεται σε μεσογειακά θέματα, όπως αυτά που σχετίζονται με τον μεσογειακό πολιτισμό, τον μεσογειακό τρόπο ζωής ή τις τρέχουσες προκλήσεις για την περιοχή της Μεσογείου. Έτσι, έχουμε προσδιορίσει τέσσερις θεματικούς τομείς που βρίσκονται στον πυρήνα των πολιτικών και των προτεραιοτήτων της ΕΕ και αποτελούν κλειδί για το μεσογειακό πλαίσιο: Θάλασσα και ρύπανση, Κλίμα και καθαρές μορφές ενέργειας, Διατροφή, Ζωή και υγεία.

 

Τι προσφέρεται

  • Ένταξη σε ένα δίκτυο εμπειρογνωμόνων για την υπεράσπιση του  Μεσογειακού πολιτισμού, επιστήμης και κοινωνίας 
  • Δωρεάν κατάρτιση σε διάφορους τομείς της διάδοσης και της δημόσιας επικοινωνίας της επιστήμης
  • Προώθηση του έργου σας σε διεθνή δίκτυα
  • Επικοινωνία με ερευνητές κατά μήκος της Μεσογείου

 

Πρόσκληση προς τους ερευνητές

Οι εγγραφές για συμμετοχή στη Μεσογειακή Βραδιά Ερευνητή έχουν ήδη ξεκινήσει

Υπό την κοινή ομπρέλα της Μεσογειακής Επιστήμης, απευθύνουμε αυτό το κάλεσμα σε ερευνητές, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια. Στόχος μας είναι οι ερευνητές και οι επιστήμονες να "αφήσουν το εργαστήριο" και να φέρουν την έρευνά τους στο κοινό σε παραλίες, κεντρικές πλατείες, σχολικές τάξεις, δημόσιους χώρους, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τηλεοπτικές εκπομπές και άλλες φιλικές μορφές.

 

Είμαι ερευνητής. Πώς θα μπορούσα να βοηθήσω; 

Εάν είστε επιστήμονας ή ερευνητής στην περιοχή της Μεσογείου, η συμβολή σας είναι πολύ σημαντική για την κοινωνική οικοδόμηση της μεσογειακής επιστήμης. Προτείνουμε διάφορους τρόπους για να μας βοηθήσετε να εμπλέξουμε επιστήμονες και πολίτες σε έναν κοινό στόχο: τον μετριασμό των μεσογειακών προβλημάτων, καθώς και να εκτιμήσουμε τον κοινό μας πολιτισμό, την κοινωνία και φυσικά την επιστήμη. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τις προτάσεις μας. Θα θέλαμε επίσης να σας βοηθήσουμε να ξεκινήσετε τις δικές σας ιδέες και πρωτοβουλίες που αναφέρονται στην εξωτερίκευση της Μεσογειακής Επιστήμης. Εάν βρίσκετε την πρότασή μας ενδιαφέρουσα και θέλετε να μας βοηθήσετε στην αποστολή μας, παρακαλούμε, συμπληρώστε τη φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για να συνεργαστούμε: https://forms.gle/Cgy3HytYtJFtB8yRA

 

Δράσεις

Σύντομα βίντεο: Ένας από τους πιο άμεσους τρόπους για να εξηγήσετε στο ευρύ κοινό περί τίνος πρόκειται η έρευνά σας είναι η χρήση σύντομων βίντεο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα βίντεο δεν πρέπει να έχουν διάρκεια μεγαλύτερη από 2 λεπτά. Θα πρέπει να εξηγείτε τα κίνητρά σας για να ακολουθήσετε μια επιστημονική καριέρα, με τι ασχολείται η έρευνά σας και γιατί αυτός ο τομέας έρευνας είναι σημαντικός για τους πολίτες της Μεσογείου.

 

Επιστροφή στο σχολείο: Οι σημερινοί επιστήμονες ήταν επίσης νέοι άνθρωποι που πήγαν σχολείο. Ο στόχος αυτής της δραστηριότητας είναι να φέρει τους επιστήμονες στο δικό τους δημοτικό ή γυμνάσιο, ώστε οι μαθητές να γνωρίσουν από κοντά από κάποιον από το χωριό ή τη γειτονιά τους, ποια είναι τα βήματα για να γίνει κάποιος επιστήμονας. Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να αναπτυχθεί τόσο διαδικτυακά όσο και δια ζώσης. Θέλετε να επιστρέψετε στο σχολείο;

 

Η πρωτότυπη δραστηριότητά σας για τη ΒΡΑΔΙΑ (30 Σεπτεμβρίου): Οι προτεινόμενες δραστηριότητες θα πρέπει να δίνουν έμφαση στις εφαρμογές της επιστήμης στην καθημερινή μας ζωή και να στοχεύουν στην περαιτέρω ενίσχυση της σημασίας και της κατανόησης της επιστήμης από το ευρύ κοινό και στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης του στην επιστήμη. Οι προτεινόμενες δραστηριότητες θα είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για τα παιδιά, διεγείροντας τη φυσική τους περιέργεια και δείχνοντάς τους τη διασκεδαστική πτυχή της επιστήμης, της τεχνολογίας και της έρευνας.

Τύπος δραστηριοτήτων: Ομιλίες, επιστημονικά καλλιτεχνικά δρώμενα, talk shows, διαγωνισμοί, εκθέσεις και τοιχογραφίες, επιστημονικά παιχνίδια, πειράματα, χάπια πληροφόρησης, εργαστήρια, ξεναγήσεις, δραματοποιημένες διαδρομές, επιστημονικές ταινίες και εκδηλώσεις Guerrilla Science.

 

Επιστήμη Guerrilla (Mind the Lab). Στο "Mind the Lab" οι επιστήμονες παρουσιάζουν πώς η επιστήμη των Εργαστηρίων συνδέεται με την καθημερινή μας ζωή και τον κόσμο γύρω μας. Οι επιστήμονες μεταφέρουν το εργαστήριό τους σε δημόσιο χώρο και όποιος θέλει να σταματήσει μπορεί να απολαύσει πειράματα και άλλες δραστηριότητες που διαρκούν μόνο λίγα λεπτά. Σας προσφέρουμε εκπαίδευση στη μεθοδολογία και τα πειράματα της επιστήμης Guerrilla. Είστε έτοιμοι;

 

Τηλεοπτικές εκπομπές Mednight: Αν έχετε ικανότητες προφορικής επικοινωνίας, αυτή είναι η τέλεια ευκαιρία να γίνετε οπτικοακουστικός επικοινωνιολόγος. Προτείνετε μας ένα θέμα και εμείς θα οργανώσουμε, ή θα σας βοηθήσουμε να οργανώσετε, την καλύτερη τηλεοπτική εκπομπή Επιστήμης που έγινε ποτέ! Μπορείτε να βασιστείτε στην εκπαίδευση του ειδικού μας Θεόδωρου Αναγνωστόπουλου και της Μυρτάνης Πιερή, με διεθνείς αναφορές στην τηλεοπτική επικοινωνία της επιστήμης.

 

Πρόκληση - Μεσογειακό κύμα: Για να κάνουμε ορατή τη Μεσογειακή Επιστήμη βάζουμε στους εαυτούς μας μια πρόκληση, στην οποία χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας. Θέλουμε να πραγματοποιήσουμε ένα ανθρώπινο κύμα σε ερευνητικά κέντρα από την Αλγεθίρα έως την Κωνσταντινούπολη. Ξεκινώντας από την ευρωπαϊκή πλευρά για το 2022 και επιστρέφοντας από την αφρικανική πλευρά για το 2023. Αν θέλετε να συμμετάσχετε στην πρόκλησή μας, παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα και στείλτε μας το βίντεό σας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε ολόκληρο το κύμα.

Εδώ μπορείτε να βρείτε ένα παράδειγμα, την ομάδα Mednight να εκτελεί το ανθρώπινο κύμα στη Λέσβο. Ας το κάνουμε!

 

Πρόσκληση σε σχολεία (SP)

Οι εγγραφές έχουν ήδη ανοίξει για τη φιλοξενία Μεσογειακών Ερευνητών σε σχολεία

Στο φετινό "Mediterranean Researchers' at schools" προτείνουμε δραστηριότητες επιστημονικής κουλτούρας στα σχολεία που συμβάλλουν στην επίτευξη ορισμένων από τις προκλήσεις της σημερινής κοινωνίας και, με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλουν στην εκπαίδευση για την ανάπτυξη και την παγκόσμια ιθαγένεια, καθώς και στην ισότητα των φύλων και τη συνεκπαίδευση. Θα καλέσουμε ερευνητές που εργάζονται σε θέματα σχετικά με τους μεσογειακούς επιστημονικούς τομείς για να φέρουμε τους νέους πιο κοντά στον τρόπο με τον οποίο η επιστημονική έρευνα λειτουργεί προς την επίτευξη των στόχων μας. Θα προωθήσουμε επίσης τις επισκέψεις επαγγελματιών της βιομηχανίας σε σχολεία για να παρουσιάσουν την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας στην ανάπτυξη των προϊόντων τους. 

 

Με αυτόν τον τρόπο, θέλουμε οι μαθητές να δουν πώς η επιστήμη και οι επιστήμονες επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή, να αναδείξουν πιθανές μελλοντικές επαγγελματικές επιλογές σε επαγγέλματα STEAM και να συμβάλουν στην κοινωνική ευημερία.

 

Επιπλέον, σκοπεύουμε να παρέχουμε στα μεσογειακά σχολεία το δικό μας περιεχόμενο που παράχθηκε κατά τη διάρκεια του προγράμματος Mednight, το οποίο θα προσφέρεται ως εκπαιδευτικός πόρο. Οι πόροι στους οποίους αναφερόμαστε είναι οι ακόλουθοι:

 

Έκθεση "Τα μεσογειακά πρόσωπα της επιστήμης"

Έκθεση αποτελούμενη από 30 εικόνες που παρουσιάζουν γυναίκες επιστήμονες από τη λεκάνη της Μεσογείου. Μπορείτε να ζητήσετε τα αρχεία που μπορείτε να κατεβάσετε για να τα εκτυπώσετε και να παρουσιάσετε την έκθεση στο σχολείο σας. Η έκθεση είναι διαθέσιμη σε διάφορες γλώσσες: Ισπανικά, Βαλένθια, Ιταλικά, Ελληνικά, Τουρκικά και Αγγλικά.

https://mednight.eu/mediterranean-faces-of-science/

 

Ντοκιμαντέρ "MEDNIGHT Expedition: Τα λιμάνια της επιστήμης".

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που αφηγείται ένα ταξίδι στη γνώση στη Μεσόγειο, καθώς και στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της, για να δώσει μια εικόνα της έρευνας που διεξάγεται σήμερα στις χώρες της Μεσογείου. Το ντοκιμαντέρ χωρίζεται σε τρία μπλοκ των 15′ και περιλαμβάνει επίσης μια σειρά δραστηριοτήτων που μπορούν να κάνουν οι μαθητές μετά την προβολή του.

 

Επιστημονικές ιστορίες "Παραμύθια από το Mednight"

Μέσω της ανάγνωσης παραμυθιών, οι μαθητές μπορούν επίσης να μάθουν νέες επιστημονικές έννοιες που σχετίζονται με την επιστήμη με διασκεδαστικό, απλό τρόπο και σε μια γλώσσα που τους είναι οικεία. Το Mednight παρέχει στα σχολεία μια σειρά από παραμύθια και δραστηριότητες, ώστε οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν στις τάξεις τους και να ενθαρρύνουν τους μαθητές να μάθουν την επιστήμη με διαφορετικό τρόπο.

Αν επιθυμείτε δωρεάν πρόσβαση σε κάποιο από το διαθέσιμο υλικό για το σχολείο σας, παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα: https://forms.gle/86mHxs29S1vHVWk2A

 

Οι ερευνητές επιστρέφουν στα σχολεία

Οι σημερινοί επιστήμονες ήταν επίσης νέοι άνθρωποι που πήγαν σχολείο. Τι τους παρακίνησε να αφοσιωθούν στην επιστήμη και ποια είναι η έρευνά τους σήμερα; Στόχος αυτής της δραστηριότητας είναι να φέρει την έρευνα σε διάφορους τομείς της γνώσης στα σχολεία, ώστε οι μαθητές να ακούσουν από πρώτο χέρι έναν ενεργό ερευνητή και να του θέσουν τις ερωτήσεις τους.

Αν θέλετε να ζητήσετε να έρθει ένας επιστήμονας στο σχολείο σας, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα: https://forms.gle/HMpDJooEFJAegP7s6