ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ STEM ΣΤΗΝ ΤΑΝΖΑΝΙΑ

Φέρε την αλλαγή συμμετέχοντας σε μια εμπειρία ζωής!

 

Έχεις (ή πρόκειται να αποκτήσεις) πτυχίο σε έναν τομέα STEM;

Μπορείς να πάρεις μια εβδομάδα άδεια για μια ανεπανάληπτη εμπειρία;

Αν ναι, και έχεις επίσης πάθος για την εκπαίδευση, την ενασχόληση με παιδιά και θέλεις να διευρύνεις τους ορίζοντές σου διδάσκοντας, εμπνέοντας και αφήνοντας το δικό σου λιθαράκι προς ένα καλύτερο αύριο… αυτό είναι το τέλειο πρόγραμμα για σένα!

Η SciCo ενώνει τις δυνάμεις της με το Wheeling2help και σου δίνει την ευκαιρία να αποκτήσεις νέες δεξιότητες, να γνωρίσεις νέους ανθρώπους και να αξιοποιήσεις τον ελεύθερο χρόνο σου επιμορφωτικά και μέσω της απόλυτης προσφοράς! Έλα μαζί μας και γίνε εθελοντής στο νέο μας πρόγραμμα STEM στην Τανζανία, ως STEM Educator.

 

Περί τίνος πρόκειται?

Το όραμά μας είναι να εξοπλίσουμε τους νέους της Αφρικής με καινοτόμα εργαλεία STEM, δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων του 21ου αιώνα, που χρειάζονται για να διαπρέψουν στα μονοπάτια STEM και να γίνουν πιο έμπειροι για το εργατικό δυναμικό της Αφρικής. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει hands-on, διαδραστικές δραστηριότητες που θα προάγουν τον επιστημονικό και τεχνολογικό εγγραμματισμό και τη κοινωνική και περιβαλλοντική ευσυνειδησία. Ταυτόχρονα, η μεθοδολογία επίλυσης προβλημάτων και η επιστημονική μεθοδολογία θα καλλιεργήσουν τη σχεδιαστική λογική των ντόπιων -αλλά και τη δική σας-. Μέσα από την διερώτηση, την παρατήρηση, τον πειραματισμό, την αναλυτική σκέψη, τη σύνθεση ιδεών, οι μαθητές θα γίνουν κορυφαίοι λύτες προβλημάτων σε κάθε δεδομένη κατάσταση.

Η SciCo θα πραγματοποιήσει εκτενή εκπαιδευτικά trainings για σένα, εκ των προτέρων. Τα άρτια καταρτισμένα και έμπειρα μέλη της ομάδας μας θα σας καθοδηγήσουν στον κόσμο STEM, προκειμένου να προετοιμαστείς για οποιαδήποτε τυχόν εκπαιδευτική ανάγκη των ντόπιων. Η τεχνογνωσία της SciCo στη STEM εκπαίδευση και η επίμονη συνεισφορά της σε αναπτυσσόμενες και απομακρυσμένες κοινότητες έχει αποδειχθεί μέσω πολυάριθμων προγραμμάτων σε πολλές περιοχές. Μαζί, στοχεύουμε να υποστηρίξουμε την εξέλιξή σου στον ιδανικό εθελοντή, ενισχύοντας τις γνώσεις, το πάθος και τις δυνατότητές σου. Η εκπαίδευση θα είναι δωρεάν και θα σου παρέχουμε οποιαδήποτε περαιτέρω υποστήριξη χρειάζεσαι. Τα έξοδα όλης της εμπειρίας ανέρχονται στα 550€ ανά άτομο, στα οποία περιλαμβάνονται η διαμονή στο camp, η διατροφή, τα trainings, η μεταφορά αναφορικά με την εθελοντική προσφορά και εξαιρούνται τα εξόδων μετακίνησης από και προς την Τανζανία και η διαμονή εκτός του camp. Δεδομένων των ανωτέρω, είναι σαφές ότι έχουν εξασφαλιστεί σημαντικά μειωμένα κόστη, σε σχέση με οποιοδήποτε αντίστοιχο ταξίδι.

 

Γιατί το πρόγραμμα είναι τόσο σημαντικό?

Το πρόγραμμα στοχεύει να διαμεσολαβήσει τις αξίες STEM στην τοπική μαθητική κοινότητα, να υποστηρίξει και να επιταχύνει τη μεταμόρφωση της κλασικής εκπαίδευσης σε μαθητοκεντρική, μέσω της προσέγγισης «train-the-trainer». Παρέχοντας στους τοπικούς εκπαιδευτικούς τις απαραίτητες δεξιότητες για να διδάξουν αποτελεσματικά μέσω της συνεχούς διάδρασης, ενδυναμώνοντας τους ίδιους αλλά και τους μαθητές, στοχεύουμε στη συνολική αφύπνιση των τοπικών κοινωνιών.

 

Πώς λειτουργεί; 

Τα τελευταία 6 χρόνια, η Wheeling2help βρίσκεται στο χωριό Gongo με πολλαπλά ταξίδια αλληλεπίδρασης MyQuest και διενεργεί έργα που στοχεύουν στην εκπαίδευση των μαθητών στο Gongo μέσω αθλητικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, στην ενδυνάμωση των γυναικών μέσω δραστηριοτήτων όπως το ράψιμο και την ύφανση καλαθιών και τη διατήρηση της περιβαλλοντικής ισορροπίας μέσω δενδροφύτευσης, καθαρισμού και επαναχρησιμοποίησης υλικών.

Φέτος, για πρώτη φορά, η SciCo θα συμμετάσχει στα ταξίδια της Wheeling2help και MyQuest και θα ενισχύσει τον πυλώνα της εκπαίδευσης ενσωματώνοντας την εκπαίδευση STEM. Ο επόμενος κύκλος ταξιδιών MyQuest ξεκινά τον Νοέμβριο του 2022, σε τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες, από τα μέσα Νοεμβρίου έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

 

Ιδού λοιπόν το plan:

Στόχος μας είναι να σχηματίσουμε μια ομάδα δεκαέξι (16) εκπαιδευτών STEM. Κάθε συμμετέχων θα είναι εθελοντής για μία εβδομάδα. Κάθε εβδομάδα τέσσερις (4) εκπαιδευτικοί από τους δεκαέξι (16) θα συμμετέχουν στα ταξίδια του MyQuest για να εφαρμόσουν το πρόγραμμα STEM στο χωριό Cosco. Η πρώτη ομάδα θα βοηθήσει την ομάδα SciCo στo “train-the-trainer” session με τοπικούς εκπαιδευτικούς της περιοχής που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Οι επόμενες τρεις ομάδες θα αναλάβουν τον σημαντικό ρόλο των «υποστηρικτών», που θα είναι παρόντες και θα βοηθούν στις τάξεις τους μαθητές και εκπαιδευτικούς, κατά την υλοποίηση του προγράμματος, διασφαλίζοντας ότι όλα κυλούν ομαλά.

Οι χρονικές περίοδοι που θα κάνουν το ταξίδι τους οι αντίστοιχες ομάδες:

  • 10-20 Νοεμβρίου
  • 17 - 27 Νοεμβρίου
  • 24 Νοεμβρίου - 4 Δεκεμβρίου
  • 1-11 Δεκεμβρίου

Πριν από όλα αυτά και μετά την επιλογή της ομάδας, θα ξεκινήσουμε με μια διαδικτυακή συνάντηση για να γνωριστούμε. Μετά τη διαδικτυακή συνάντηση θα ακολουθήσει η 2ήμερη ολοκληρωμένη εκπαίδευσή σου στην Αθήνα, όπως αναφέρθηκε.

 

Συνθήκες διαμονής & διατροφής: 

Όλοι οι εθελοντές θα μείνουν στο Miseni Retreat, το μαγικό μέρος όπου φιλοξενείται προσωρινά η οργάνωση SANA (Saving Africa's Nature). Η διαμονή μας θα είναι σε σκηνές και δωμάτια 2, 3 και 4 ατόμων, με κοινόχρηστες τουαλέτες και ντους. Το φαγητό είναι κυρίως χορτοφαγικό, παραδοσιακό αφρικανικό, καθόλου πικάντικο.

Μπορεί να μην υπάρχουν οι πολυτέλειες που έχεις συνηθίσει, αλλά η όλη εμπειρία είναι μοναδική! Η θέα και τα τοπία είναι μαγευτικά, οι άνθρωποι εξαιρετικά φιλόξενοι και ο σκοπός του έργου είναι πολύ ουσιαστικός.

 

Σε περιμένουμε!

Προκειμένου να εκπληρώσουμε το όραμά μας, αναζητούμε εκπαιδευτικούς (δάσκαλους, φοιτητές σε σχολές Φυσικών Επιστημών κ.λπ.) που θα μας βοηθήσουν να καλλιεργήσουμε το πνεύμα της νεολαίας, μετατρέποντάς τη σε εξαιρετικούς λύτες προβλημάτων, δημιουργικούς στοχαστές, πολίτες του κόσμου, επιχειρηματικούς ιδεαλιστές.

Το μόνο που χρειάζεται για να συμμετάσχετε είναι:

  • σπουδές σε τομείς που σχετίζονται με τη STEM
  • ευχέρεια στην αγγλική γλώσσα
  • ενθουσιασμό για μάθηση
  • πάθος για την αποστολή μας

Εάν η ιδέα σε ενθουσιάζει, στείλε μας ένα email στο info@scico.gr με το βιογραφικό σου και μια επιστολή έως τις 18 Σεπτεμβρίου και ενημέρωσέ μας γιατί θέλεις να γίνεις μέλος της ομάδας μας! Θα χαρούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σου για περισσότερες πληροφορίες, προκειμένου να σε γνωρίσουμε και να αλλάξουμε τον κόσμο μαζί!