ECOSYSTEM | ΓΕΦΥΡΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ: ΞΑΝΘΗ

Η SciCo οργάνωσε και υλοποίησε το έργο «Ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης μέσω της STEM εκπαίδευσης σε μαθητές στα Πομακοχώρια και στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης» στο μέτρο «Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες» του Πράσινου Ταμείου που συνοπτικά αναφέρεται ως «EcosySTEM | Γέφυρες Επιστήμης» σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά και με τη χρηματοδότηση των National Geographic, Πράσινου Ταμείου και The Hellenic Initiative / The Venture Impact Award.

Επρόκειτο για ένα καινοτόμο, βιωματικό δωρεάν πρόγραμμα που απευθυνόταν σε νέους 10-16 ετών, το οποίο εστίαζε στη STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics) εκπαίδευση και στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης των νέων της ευρύτερης περιοχής της Ξάνθης και των Πομακοχωρίων.

Το πρόγραμμα στόχευε στη σύνδεση μέσω της επιστήμης των μαθητών/τριών από τα ορεινά χωριά με τους μαθητές/τριες της πόλης της Ξάνθης, και παράλληλα στην ενδυνάμωσηευαισθητοποίηση και ενημέρωση τους σύμφωνα με τις τρέχουσες εφαρμογές γύρω από την περιβαλλοντική εκπαίδευση και τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Σκοπός ήταν οι μαθητές/τριες να αποκτήσουν νέες γνώσεις και δεξιότητες, όπως η κριτική σκέψη, η επίλυση προβλημάτων και η συνεργασία και να εξελιχθούν σε ενεργά μέλη της κοινωνίας των πολιτών. Το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος είναι διαθέσιμο και μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Ο κύκλος των εκπαιδευτικών και συμμετοχικών εργαστηρίων υλοποιήθηκε από εκπαιδευτικούς της περιοχής και ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση/διαγωνισμό των ολοκληρωμένων έργων προέκυψαν από τις ομάδες εργασίας των μαθητών/τριών, και την απονομή βραβείων στα πιο καινοτόμα έργο.