Διαγωνισμός STEM STARS GREECE

STEM STARS GREECE: Αναζητώντας τα ελληνικά αστέρια STEM

Η SciCo, σε συνεργασία με την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα, διοργανώνουν το διαγωνισμό STEM STARS GREECE, ο οποίος πραγματοποιείται για πρώτη φορά φέτος στην Ελλάδα, με σκοπό να υποστηρίξει, να αναδείξει και να επιβραβεύσει μαθητές και μαθήτριες 14 έως 18 χρονών, με ιδιαίτερη κλίση και ταλέντο στις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική ή τα μαθηματικά (STEM).

Οι νικητές και νικήτριες του διαγωνισμού θα κερδίσουν σημαντικά βραβεία, όπως το να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα  στον διεθνή διαγωνισμό “International Science and Engineering Fair,” τον μεγαλύτερο διεθνή διαγωνισμό επιστημών, που θα πραγματοποιηθεί στο Anaheim της Καλιφόρνια των H.Π.Α. από τις 10 έως τις 15 Μαΐου 2020.

Ο διαγωνισμός δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες και στις συμμετέχουσες να εμβαθύνουν σε έναν επιστημονικό τομέα STEM του ενδιαφέροντός τους, να αναπτύξουν δεξιότητες έρευνας, συνεργασίας, παρουσίασης και επικοινωνίας, να παρουσιάσουν τα ευρήματά τους στο ευρύ κοινό, να δικτυωθούν με ανθρώπους με παρόμοια ερευνητικά ενδιαφέροντα, επιστήμονες και επαγγελματίες STEM και να κερδίσουν σημαντικά βραβεία.

Η συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι δωρεάν. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν σε δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο της Ελλάδας και είναι μεταξύ 14 και 18 χρονών (Γ’ Γυμνασίου - Γ’ Λυκείου) κατά την ημερομηνία διεξαγωγής του Διαγωνισμού. Όλες οι εργασίες-project υποβάλλονται ηλεκτρονικά εδώ κατά το διάστημα 16 Δεκεμβρίου 2019 έως 28 Φεβρουαρίου 2020, και η τελική λίστα με τους προκριθέντες θα ανακοινωθεί τον Μάρτιο του 2020 στην παραπάνω ιστοσελίδα.

Ο μεγάλος τελικός θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του Athens Science Festival, που θα πραγματοποιηθεί 1-5 Απριλίου 2020 στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και θα αναδείξει τις δύο πρώτες  ομάδες/συμμετέχουσες/οντες που θα κερδίσουν μια θέση ώστε να διαγωνιστούν στο International Science and Engineering Fair (ISEF). Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί  παρουσία του κοινού του Φεστιβάλ.

Τα βήματα που καλείται να ακολουθήσει ένας μαθητής ή μια μαθήτρια είναι τα εξής:Από τον Ιανουάριο, το STEM STARS GREECE ενώνει τις δυνάμεις του με τους 100mentors για να προσφέρει υποστήριξη στις ομάδες μαθητών που θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό! Το δίκτυο των 100mentors περιλαμβάνει πάνω από 4.000 μέντορες από 300 πανεπιστήμια και 500 επιχειρήσεις που είναι έτοιμοι να προσφέρουν δωρεάν την τεχνογνωσία και τις συμβουλές τους, ώστε να βοηθήσουν τις ομάδες να φτάσουν σε ένα πιο άρτιο και επιστημονικό αποτέλεσμα. Για αναζήτηση μέντορα από το δίκτυο των 100mentors συμπληρώστε τη φόρμα https://forms.gle/7ABEzNAfFV99nHCo6 έως τις 3 Φεβρουαρίου 2020.

Ένα διασκεδαστικό επιστημονικό ταξίδι ξεκινά! Για περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικούς όρους συμμετοχής, μπορείτε να περιηγηθείτε στη σελίδα του Διαγωνισμού  ή να επικοινωνήσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση stemstarsgreece@gmail.com.

O διαγωνισμός τελείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.