STEM STARS Greece: H ανακοίνωση των νικητριών ομάδων στην Τελετή Βράβευσης

Η Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία SciCo, έχουν τη χαρά να ανακοινώσουν τις νικήτριες ομάδες που αναδείχθηκαν στον τελικό STEM STARS GREECE 2022.

Πρώτη Θέση 

Project: “A Design for an Affordable 2qubit Optical Quantum Computer”, μια μελέτη για τη λειτουργία των κβαντικών υπολογιστών, τα βασικά μαθηματικά που χρειάζονται για την κατασκευή τους και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Μαθητές: Κωνσταντίνος Παυλάκης, Δημήτριος Τζουνάκης. 

Επιβλέπων Εκπαιδευτικός: κύριος Ευάγγελος Χατζησταύρου

Σχολείο: 1ο και 2ο Γενικό Λύκειο Θέρμης

 

Δεύτερη Θέση 

Project: «Μέτρηση και μετάδοση παραμέτρων ποιότητας θαλασσινού νερού», μία συσκευή που συλλέγει μετρήσεις για την ποιότητα του θαλασσινού νερού και τις μεταδίδει ασύρματα στο διαδίκτυο.   

Μαθητής: Δημήτριος Δελιακίδης

Επιβλέπων Εκπαιδευτικός: κύριος Παναγιώτης Δελιακίδης

Σχολείο: 4ο Γενικό Λύκειο Αλεξανδρούπολης

 

Τρίτη Θέση 

Project: “RoboDrone22”, ένα drone που ανιχνεύει έγκαιρα την πυρκαγιά με εξειδικευμένους αισθητήρες, εποπτεύει με κάμερα τη περιοχή και σε περίπτωση εμπρησμού δύναται να εντοπίσει τους δράστες.

Μαθήτριες: Αποστολία Παλαιολόγου, Χαρά-Μαρία Σμπόρου, Χριστίνα Τσιμπίδη

Επιβλέπων Εκπαιδευτικός: κύριος Σάββας Τσολάκης

Σχολείο: 2ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Βόλου

 

Τέταρτη Θέση 

Project: «STRAY ANIMALS», μια εφαρμογή που βοηθάει τους ιδιοκτήτες χαμένων κατοικίδιων να εντοπίσουν τους τετράποδους φίλους τους.

Μαθητές: Νικόλαος Ντερμάρης, Ηλίας Πασχόπουλος, Ιωάννης Πασχόπουλος

Επιβλέπων Εκπαιδευτικός: κύριος Λουκιανός Νικόλαος Ξαξίρης

Σχολείο: Δωδωναία Εκπαιδευτήρια

 

Πέμπτη Θέση 

Project: “Explore Athens”, μια εφαρμογή Μηχανικής Μάθησης ικανή να αναγνωρίζει αξιοθέατα μεγάλης σημασίας και να αφηγείται την ιστορία τους.

Μαθητές/τριες: Χρυσούλα Βαμβακά, Λεωνίδας Βουρνάς, Χριστιάνα Γεωργακοπούλου

Επιβλέπων Εκπαιδευτικός: κύριος Ανδρέας Καράμπελας

Σχολείο: Λύκειο Κολλέγιο Αθηνών

Ο τελικός του διαγωνισμού STEM STARS GREECE πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Απριλίου, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του Athens Science Festival 2022. Είκοσι τρεις ομάδες διαγωνίστηκαν συνολικά, από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία από όλη την Ελλάδα. Κάθε ομάδα παρουσίασε την εργασία της σε εξειδικευμένη Κριτική Επιτροπή και στη συνέχεια κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις που της τέθηκαν. Η κριτική επιτροπή στη συνέχεια αξιολόγησε τα project στα εξής κριτήρια: Α) Βασική ιδέα Β) Επιστημονική Μεθοδολογία Γ) Αποτελέσματα  Έρευνας και Δ) Προσωπικές Δεξιότητες.

Οι νικήτριες ομάδες ανακοινώθηκαν σε ειδική Τελετή Βράβευσης το Σάββατο 2 Απριλίου 2022 στο πλαίσιο του Athens Science Festival. Ο Επιτετραμμένος της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, κύριος David Burger, ανακοίνωσε το πρώτο βραβείο. Ο Technology Associate της PwC Ελλάδας, κύριος Γιάννης Κουτουλογένης, ανακοίνωσε τη δεύτερη θέση. Ο Industry Sector Lead in Education, for Greece, Cyprus & Malta της Microsoft Hellas, Γιάννης Αναστασόπουλος, ανακοίνωσε την τρίτη, την τέταρτη και την πέμπτη θέση. Οι δύο νικήτριες ομάδες έλαβαν εκπαιδευτικά πακέτα Arduino, ενώ και όλα τα μέλη των ομάδων που κατέκτησαν τις πέντε πρώτες θέσεις κερδίζουν μία θέση σε πρόγραμμα διαδικτυακών εκπαιδεύσεων της Microsoft (AI Fundamentals) και θα λάβουν τη δυνατότητα επίσημης πιστοποίησης Microsoft.

Επιπλέον, δύο από τις κορυφαίες ομάδες θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο 2022 International Science and Engineering Fair (ISEF). Οι επίσημες εκδηλώσεις του Regeneron ISEF events θα λάβουν χώρα 7-13 Μαΐου.  Φέτος είναι η δεύτερη φορά που η Ελλάδα θα συμμετάσχει στο διεθνή μαθητικό διαγωνισμό που πραγματοποιείται ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Σύμφωνα με τους κανονισμούς του ISEF 2022 και τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τα ακόλουθα δύο project θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον παγκόσμιο διαγωνισμό: το project: " A Design for an Affordable 2qubit Optical Quantum Computer” και «Μέτρηση και μετάδοση παραμέτρων ποιότητας θαλασσινού νερού».

Στο πλαίσιο της τελετής βράβευσης, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες με στόχο να εμπνεύσουν τους συμμετέχοντες από τους:

  • Ana Mutak, Learning Solution Specialist in Education, Microsoft Central and Eastern Europe
  • Φωτεινή Παπαλεωνιδοπούλου, PhD researcher στο Francis Crick Institute
  • Ηλίας Ψυρούκης, Co-Founder & CEO at SPIN - Space Innovation

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον διαγωνισμό, και τα καλύτερα project για το 2022, παρακαλούμε επισκεφθείτε τον σύνδεσμο https://stemstarsgreece.athens-science-festival.gr/.

 

Ο διαγωνισμός STEM STARS GREECE διοργανώνεται από τη SciCo. Χρηματοδοτείται από την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Χορηγός του διαγωνισμού είναι η PwC Ελλάδας, χορηγός του τελικού είναι η  Microsoft Hellas και χορηγός βραβείων η O3 – Out Of the Ordinary .