Γνωριμία με το πρόγραμμα STEMPowering Youth
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η SciCo, με την υποστήριξη του ιδρύματος Vodafone και την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγής, φέρνει το διαδραστικό εξωσχολικό πρόγραμμα εκπαίδευσης STEM (Science, Engineering, Technology and Mathematics) κοντά στους μαθητές 12-16 ετών που ζούνε σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. Ο στόχος του εξωσχολικού προγράμματος STEMpowering Youth είναι να φέρει σε επαφή τη σχολική κοινότητα με την τοπική κοινωνία, καλλιεργώντας τη δημιουργική σκέψη των μαθητών και δίνοντάς τους ώθηση να διερευνήσουν προβλήματα του τόπου τους και να δώσουν καινοτόμες λύσεις, χρησιμοποιώντας τεχνολογικά εργαλεία.
Κάθε κύκλος του προγράμματος ξεκινά με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί μας προσφέρουν τη διάθεσή τους για τη δημιουργική, διασκεδαστική και ουσιαστική διδασκαλία της επιστήμης, και το πρόγραμμα τους δίνει τα εργαλεία που χρειάζονται για να φέρουν τους μαθητές σε επαφή με νέες τεχνολογίες και τον επιστημονικό τρόπο σκέψης, μέσω της βιωματικής μάθησης. Τα εργαλεία που παρέχονται από το πρόγραμμα περιλαμβάνουν ψηφιακά διδακτικά σενάρια, οδηγό δραστηριοτήτων και υλικά κατασκευών και υποστηρίζονται από ομαδοσυνεργατικά περιβάλλοντα μάθησης. Κάθε εκπαιδευτικός που συμμετέχει στο πρόγραμμα γίνεται μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας του STEMpowering Youth στην πλατφόρμα του H2020 προγράμματος Open Schools for Open Societies - OSOS, μέσω της οποίας παρέχεται υποστήριξη και εκπαιδευτικό υλικό, για να μπορούν σχολεία από όλο τον κόσμο να ανταλλάσσουν καλές πρακτικές και να μοιράζονται τις δημιουργίες τους.
Μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα έχει αγκαλιάσει δεκάδες μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, στη Θράκη, το Βορειοανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Κάθε κύκλος έχει διάρκεια 2,5 μήνες και οι μαθητές διδάσκονται τρίωρες ενότητες σχετικές με τομείς της STEM εκπαίδευσης σε εβδομαδιαία βάση, με κάθε μάθημα να δίνει έμφαση στο βιωματικό και κατασκευαστικό μέρος, με τον κατάλληλο συνδυασμό θεωρίας και πράξης! Μια από τις ενότητες εστιάζει στη μελέτη του νερού ως βασικού συστατικού της ζωής στον πλανήτη μας: τα παιδιά βλέπουν πειραματικά τις ιδιότητές του όπως είναι η διάχυση και η επιφανειακή τάση, καθώς και βιώσιμες τεχνικές όπως είναι η αφαλάτωση! Η ενότητα μελέτης των σεισμών περιλαμβάνει βιωματικές δραστηριότητες όπως η προσομοίωση σεισμικών κυμάτων με ελατήρια και η δημιουργία σεισμικής τράπεζας, ενώ οι μαθητές χρησιμοποιούν βιωματικές δραστηριότητες, κατασκευές και ψηφιακές εφαρμογές για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στην Αστρονομία, εξερευνώντας μεταξύ άλλων τις τροχιές των πλανητών και τις φάσεις της σελήνης. Επιπρόσθετα, οι μαθητές εκπαιδεύονται πάνω σε νέες τεχνολογίες, όπως είναι η τεχνολογία του GPS και ο προγραμματισμός του μικροελεγκτή Arduinο. Με τις γνώσεις που αποκτούν πάνω στη λειτουργία φωτοαντιστατών, αισθητήρων απόστασης, θερμοκρασίας και άλλων μεγεθών, καθώς και την εξοικείωσή τους με βασικές αρχές μηχανολογίας και κατασκευών, οι μαθητές φτιάχνουν τα δικά τους θερμόμετρα, κυκλώματα με αυτοματοποιημένο λαμπάκι νυκτός και άλλες κατασκευές, αποκτώντας έτσι τις απαραίτητες δεξιότητες για να φτιάξουν τη δική τους καινοτόμο κατασκευή!
Οι εκπαιδευτικοί ενθαρρύνονται να προσθέσουν την προσωπική τους πινελιά στα μαθήματα με δικές τους δραστηριότητες και να εμπλέξουν στο πρόγραμμα και άλλους εκπαιδευτικούς της τοπικής τους κοινότητας. Χάρις στο πρόγραμμα, έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο ανά την Ελλάδα και ένας διαδικτυακός χώρος για να μπορούν οι εκπαιδευτικοί μας να μοιράζονται τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους σχετικά με το τμήμα τους, και να ανταλλάσσουν ιδέες και υλικό.
Όλες οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες συγκλίνουν στο βασικό πυλώνα του προγράμματος, που είναι η ανάπτυξη της επιστημονικής σκέψης, η επίλυση προβλημάτων και η πρακτική εφαρμογή της δημιουργικότητας των μαθητών, καταλήγοντας στην ευαισθητοποίησή τους ως ενεργά μέλη της τοπικής κοινωνίας. Γι’ αυτό ακριβώς το σκοπό, στα πλαίσια του προγράμματος οι μαθητές ενθαρρύνονται να αντλήσουν έμπνευση από τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει ώστε να επιλέξουν ένα θέμα/πρόβλημα της τοπικής κοινωνίας, να το διερευνήσουν, να πειραματιστούν και να χρησιμοποιήσουν τις νέες τους δεξιότητες για την επίλυσή του. Ο διαγωνισμός καινοτομίας του STEMpowering Youth επιβραβεύει τις ευρηματικές και καινοτόμες λύσεις δίνοντας στις ομάδες με τις καλύτερες κατασκευές του κάθε κύκλου ατομικά δώρα με επιμορφωτικό χαρακτήρα και την ευκαιρία να διεκδικήσουν ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στο CERN.
Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση τριών κύκλων του προγράμματος κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2016-2017 και 2017-2018, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με δύο νέους κύκλους (Οκτώβριο-Δεκέμβριο και Φεβρουάριο- Απρίλιο) για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019. Τη νέα χρονιά το πρόγραμμα εξελίσσεται, εστιάζοντας στις «εκθετικές τεχνολογίες» (exponential technologies), που περιλαμβάνουν τομείς στην πρώτη γραμμή της ψηφιακής επιστήμης και πληροφορικής όπως είναι η επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα ( Virtual & Augmented Reality) και την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών (Αpps). Στόχος του προγράμματος είναι να εξοικειώσει τους νέους με έννοιες όπως είναι η συμμετοχική έρευνα από το ευρύ κοινό (citizen science) ενθαρρύνοντας την ενεργή συμμετοχή τους στα επιστημονικά δρώμενα καθώς και με τις άμεσες εφαρμογές του προγραμματισμού στην καθημερινή ζωή και τα οφέλη που η γνώση αυτή θα έχει για την περαιτέρω προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη. Ακολουθώντας την προσέγγιση του “project-based learning” το πρόγραμμα STEMpowering Youth συνεχίζει να έχει ως βασική επιδίωξη την καλλιέργεια της κριτικής και διερευνητικής σκέψης των μαθητών και την εξάσκησή τους στην αναγνώριση και την επίλυση πραγματικών προβλημάτων της κοινωνίας τους.
Ο τέταρτος κύκλος θα ταξιδέψει σε 15 απομακρυσμένες περιοχές: στο Βάμο και τις Βρύσες Χανίων, στο Ρέθυμνο, την Κω, Κάλυμνο, Ρόδο, Πάτμο και Μυτιλήνη, στον Τυχερό Έβρου, την Κομοτηνή, την Ορεστιάδα, και για πρώτη φορά στο Ληξούρι, το Αργοστόλι και την Κέρκυρα! Μείνετε συντονισμένοι διότι αυτό τον Οκτώβριο ξεκινά μια ακόμα συναρπαστική χρονιά γεμάτη δημιουργικότητα, καινοτομία και επιστήμη στις πιο μακρινές γωνιές της Ελλάδας!
Comments are closed.