Η Jane Goodall στην Ελλάδα

Η SciCo με χαρά συμμετέχει στη διοργάνωση της επίσκεψης της Jane Goodall στην Ελλάδα 

#JaneGreece2018

 Με μεγάλη χαρά το Jane Goodall Roots & Shoots Greece ανακοινώνει την επίσκεψη της διεθνούς φήμης πρωτευοντολόγου, ηθολόγου και Πρέσβειρας Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών Δρ. Τζέιν Γκούντολ, τον προσεχή Δεκέμβριο στην Ελλάδα. Μεταξύ 9 και 11 Δεκεμβρίου 2018, η Δρ Τζέιν Γκούντολ θα πραγματοποιήσει ομιλίες σε τρεις πόλεις: στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και το Ηράκλειο (Κρήτης).

Η Τζέιν Γκούντολ αναγνωρίζεται ως μια από τις σημαντικότερες γυναίκες επιστήμονες της εποχής μας, καθώς έχει προσφέρει πολλά με τη δράση της στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Ήδη, από το 1960, η πρωτοπόρος μελέτη της Γκούντολ στην Τανζανία πάνω στη συμπεριφορά των χιμπαντζήδων τάραξε τα νερά της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Ήταν η πρώτη που απέδειξε πως ο άνθρωπος δεν ήταν το μοναδικό είδος που μπορούσε να δημιουργεί και να χρησιμοποιεί εργαλεία και πως τα ζώα έχουν συναισθήματα και προσωπικότητα. Χάρη στην επιστημονική της έρευνα άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το ανθρώπινο είδος και τα ζώα. Το 1977 ίδρυσε το φημισμένο πλέον ινστιτούτο ερευνών που φέρει το όνομά της. Το Ινστιτούτο Τζέιν Γκούντολ συνεχίζει τις επιστημονικές της μελέτες και παράλληλα καινοτομεί στον τομέα της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των τοπικών πληθυσμών στις αφρικανικές χώρες. Η Δρ Γκούντολ έχει γράψει δεκάδες βιβλία, τόσο για παιδιά όσο και για ενηλίκους και έχει συνεισφέρει στη δημιουργία αρκετών ντοκιμαντέρ, πολλά από τα οποία κυκλοφόρησαν μέσω του National Geographic. Έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις και θέσεις κατά τη διάρκεια της καριέρας της, οι σημαντικότερες εκ των οποίων είναι: Πρέσβειρα Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών και Dame της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

To 1991 δημιούργησε το πρόγραμμα Roots & Shoots (Ρίζες και Βλαστοί), μέσω του οποίου νέοι από όλο τον κόσμο ενθαρρύνονται να γίνουν «ηγέτες αλλαγής», με στόχο ένα καλύτερο μέλλον για το περιβάλλον, τα ζώα και τον άνθρωπο. Περισσότερες από 150.000 ομάδες παιδιών και νέων δραστηριοποιούνται σήμερα σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα ιδρύθηκε το 2017 το επίσημο γραφείο της Jane με την επωνυμία, Jane Goodall’s Roots & Shoots Greece και λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική οργάνωση. Μέσω του ελληνικού γραφείου πραγματοποιούνται σεμινάρια για εκπαιδευτικούς σχετικά με τη βιωματική μάθηση, δίνονται υποτροφίες σε παιδιά και νέους που έχουν σκεφτεί εργασίες Roots & Shoots στην

Ελλάδα και πραγματοποιούνται δράσεις υπέρ του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και των ζώων.

Στην ηλικία των 84 ετών, η Δρ Τζέιν Γκούντολ συνεχίζει να ταξιδεύει 300 μέρες τον χρόνο, δίνοντας διαλέξεις για την περιβαλλοντική κρίση, διακηρύσσοντας την πεποίθηση και την ελπίδα πως το ανθρώπινο είδος θα καταφέρει τελικά να λύσει τα προβλήματα που προκάλεσε στον πλανήτη.

H ομιλία της με τίτλο «Λόγοι για να ελπίζουμε, ένα απόγευμα με τη Δρ Τζέιν Γκούντολ» θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση και απευθύνεται στο ευρύ κοινό: επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, φοιτητές, εφήβους και ενήλικες που επιθυμούν να την συναντήσουν και να εμπνευστούν από το έργο της.

 

Η Δρ Τζέιν Γκούντολ θα παρευρεθεί επιπλέον σε εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στα συνεργαζόμενα σχολεία American Community Schools Aθήνα και Pinewood American International School (Θεσσαλονίκη) και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης - Πανεπιστήμιο Κρήτης, κατά τη διάρκεια των οποίων μαθητές που έχουν ολοκληρώσει πρότζεκτ μέσω του προγράμματος Jane Goodall’s Roots & Shoots θα μπορέσουν να της τα παρουσιάσουν. Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις είναι αποκλειστικά για μαθητές που έχουν πραγματοποιήσει πρότζεκτ και μόνο με δήλωση συμμετοχής. Το πρόγραμμα, όπως έχει διαμορφωθεί από τα συνεργαζόμενα σχολεία και το μουσείο, θα ανακοινωθεί σύντομα.

Η επίσκεψη της Δρ Τζέιν Γκούντολ στην Ελλάδα είναι μία πρωτοβουλία του εκπαιδευτικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού Jane Goodall’s Roots & Shoots Greece, η διοργάνωση των εκδηλώσεων πραγματοποιείται σε συνεργασία με άλλους φορείς που ενστερνίζονται το όραμα, τις αξίες και τη συνεισφορά της Τζειν Γκούντολ προς τους ανθρώπους και το περιβάλλον.

Είσοδος ελεύθερη για όλες τις ομιλίες.

Αναλυτικά το Πρόγραμμα Ομιλιών και συνεργαζόμενων φορέων ανά περιοχή:

 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝ

Η επίσκεψη της Δρ. Τζέιν Γκούντολ στη Θεσσαλονίκη στις 9 Δεκεμβρίου, διοργανώνεται από το Jane Goodall’s Roots & Shoots Greece, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το British Council. Χορηγός:  Pinewood American International School

Κινηματογράφος Ολύμπιον, Πλατεία Αριστοτέλους 10, Θεσσαλονίκη 546 23, τηλ. 231 037 8400

Ώρα προσέλευσης: 17.00
Ώρα έναρξης: 17:30

Facebook Event Thessaloniki

 

10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ / ΑΘΗΝΑ / ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΛΛΑΣ

Η επίσκεψη της Δρ. Τζέιν Γκούντολ στην Αθήνα, στις 10 Δεκεμβρίου, διοργανώνεται από το Jane Goodall’s Roots & Shoots Greece, τη Save a Greek Stray, το θέατρο Παλλάς, το British Council και τον εκπαιδευτικό οργανισμό Επιστήμη Επικοινωνία - SciCo. Με την Υποστήριξη της Βρετανικής Πρεσβείας και χορηγούς το American Community Schools (ACS) και  το St George Lycabettus Hotel.

Θέατρο Παλλάς, Βουκουρεστίου 5, Αθήνα, 105 64, τηλ. 21 0321 3100

Ώρα προσέλευσης: 17.00
Ώρα έναρξης: 18:00

Facebook Event Athens

 

11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ / ΚΡΗΤΗ / ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Η επίσκεψη της Δρ. Τζέιν Γκούντολ στo Ηράκλειο (Κρήτης), στις 11 Δεκεμβρίου,  διοργανώνεται από το Jane Goodall’s R&S Greece , το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης - Πανεπιστήμιο Κρήτης και την Περιφέρεια Κρήτης, υπό την Αιγίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μέγας χορηγός: Aegean Airlines. Χορηγός: Galaxy Hotel.

Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, Πλαστήρα και Ρωμανού, Ηράκλειο, Κρήτη 71 201, τηλ. 2810 229618

Ώρα προσέλευσης: 17.30

Ώρα Έναρξης: 18.30

Facebook Event Creta

Για περισσότερες πληροφορίες: Jane Goodall's Roots & Shoots