H Μεσογειακή Βραδιά του Ερευνητή (Mediterranean Researchers’ Night – Mednight) ξεκινά για τρίτη φορά, στο ελληνικό νησί της Λέσβου

 

 

Οργανισμοί από έξι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα μέσω του οργανισμού Science Communication -SciCo, συναντώνται για να συμφωνήσουν σε μια  κοινή στρατηγική για τη διάδοση της Μεσογειακής επιστήμης.

 

Μπορείτε να δείτε ένα teaser trailer για τα επερχόμενα Mednights στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=mFCUMeu9Mo8

 

Λέσβος - 7 Απριλίου 2022

Στις 7 και 8 Απριλίου, μια αποστολή που αποτελείται από ιδρύματα από την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο και το Βέλγιο συναντήθηκε στο ελληνικό νησί της Λέσβου για να ξεκινήσει τη «Μεσογειακή Βραδιά του Ερευνητή» ή αλλιώς «Mednight». Το έργο αυτό ξεκίνησε το 2020 και γιορτάζει την τρίτη χρονιά του φέτος, έχοντας λάβει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην πρόσκληση "Marie Skłodowska-Curie Actions and Citizens" του προγράμματος "Horizon Europe". Το Mednight έλαβε 14 βαθμούς σε σύνολο 15, και εξασφάλισε 600.000 € για τις χρονιές 2022 και 2023.

Η Μεσόγειος διανύει μια υπερβατική εποχή για τα 500 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στις ακτές της. Το Mednight στοχεύει να δημιουργήσει μία μεσογειακή ενότητα γύρω από την επιστήμη, αναγνωρίζοντας τα κοινά προβλήματα, υπογραμμίζοντας την αξία και την υποστήριξη της έρευνας και της τεχνολογίας προς τους κοινούς βασικούς προβληματισμούς, και τονίζοντας την συνεισφορά των γυναικών ερευνητών, ειδικά σε τομείς όπως «η θάλασσα και η ρύπανση», «το κλίμα και η καθαρή ενέργεια», «η διατροφή» και «η υγεία». Η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση, η υπεραλίευση, η ερημοποίηση, οι πυρκαγιές, οι λίγες ευκαιρίες για τους νέους... βρίσκονται στην κορυφή μιας μακράς λίστας κοινών προβλημάτων, τα οποία καμία χώρα δεν μπορεί να λύσει ή να αντιμετωπίσει μόνη της.

Για να τονιστεί η ελκυστικότητα και η αξία του επαγγέλματος των ερευνητών στο ευρύ κοινό, θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από δραστηριότητες κάτω από την κοινή ομπρέλα της «Μεσογειακής Επιστήμης». Οι δραστηριότητες, που ξεκινούν τώρα στη Λέσβο, θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες και θα κορυφωθούν στο νησί στις 30 Σεπτεμβρίου, μια μέρα κατά την οποία αυτή η γιορτή της επιστήμης θα πραγματοποιηθεί σε περισσότερες από 400 ευρωπαϊκές πόλεις , όπως η Βαλένθια, η Μεσσήνη Ιταλίας, η Κωνσταντινούπολη, το Αλικάντε, η Οριουέλα, η Τορεβιέχα, η Λευκωσία και το Κάιρο κατά τη Βραδιά Ερευνητή.

Μεταξύ αυτών των δραστηριοτήτων, το Mednight θα ορίσει την «Μεσογειακή Επιστημονική Ομάδα», όπου μια διεθνής κριτική επιτροπή θα επιλέξει τους 11 ερευνητές με αξιοσημείωτη συμβολή στη μεσογειακή επιστήμη και κοινωνία. Επιπλέον, θα υπάρξει η θαλάσσια αποστολή του Toftevaag, ενός ιστιοφόρου 100 ετών, το οποίο θα πλεύσει στη Μεσόγειο από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο για να παρατηρήσει χελώνες, φάλαινες και δελφίνια και να εντοπίσει παράνομα δίχτυα, γνωστά και ως «κουρτίνες του θανάτου». Επίσης, θα πραγματοποιηθεί το «Mind the Lab», μια δραστηριότητα όπου πραγματοποιούνται επιστημονικά πειράματα σε δημόσιους χώρους όπως σταθμούς τρένων, λιμάνια, παραλίες ή πάρκα. Κατά τη διάρκεια του έργου, θα παραχθεί ένα ντοκιμαντέρ που θα αποτυπώσει τις φωνές των επιστημόνων και το ερευνητικό τους έργο στη Μεσόγειο Θάλασσα στις διάφορες περιοχές του Mednight. Αυτές και άλλες δραστηριότητες του Mednight θα είναι επίσης παρούσες σε περισσότερα από εκατό σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθ' όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους.

Το Mednight φέρνει τη συμμετοχή 10 ιδρυμάτων σε κοινοπραξία: FISABIO, INCLIVA, CSIC, MUDIC, El Caleidoscopio, SciCo Κύπρου, το Πανεπιστημίου της Μεσσήνης, το Πανεπιστημίου Kadir Has της Κωνσταντινούπολης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πρυτάνεων Γυναικών (EWORA), υπό τον συντονισμό της SciCo Ελλάδας.

 

Μπορείτε να προμηθευτείτε και φωτογραφικό υλικό στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://drive.google.com/drive/folders/1PGAMglBa-sDuxuXFPFOkJ_a4eGGAZGGL 

 

Μπορείτε να δείτε περισσότερα στα social media του Mednight:

Website: https://mednight.eu/ 

Facebook: https://www.facebook.com/Mednight2021 

Twitter: https://twitter.com/MednightEu 

Instagram: https://www.instagram.com/mednighteu/?hl=es 

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCDK5TmcUa9-HiBADpeFdbHw 

 

Τα άτομα επικοινωνίας του Mednight είναι τα ακόλουθα:

Λιλή Μπακογιάννη, Γωγώ Λουκαΐδου – info@scico.gr - +30  697 194 5100 +30 698 938 4890 – Μέλη ομάδας Management

Ricardo Dominguez - media@mednight.com - +34 656 181 057 - Mednight Communications Manager