H Μεσογειακή Βραδιά Ερευνητή έφτασε!

 

Το Mednight ενώνει περισσότερες από 400 ευρωπαϊκές πόλεις για να γιορτάσει την επιστήμη.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, γιορτάζεται η Βραδιά Ερευνητή σε όλη την Ευρώπη.

O οργανισμός Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo διοργανώνει, στο πλαίσιο του Mednight, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, δράσεις για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Βραδιάς Ερευνητή στην πόλη της Μυτιλήνης. Στις 30 Σεπτεμβρίου, από τις 10.00 μέχρι τις 13.00, το Πανεπιστήμιο θα υποδεχτεί πάνω από 530 μαθητές και μαθήτριες, οι οποίοι/ες θα συμμετάσχουν στα εργαστήρια που θα τρέξουν τα τμήματα.

Το απόγευμα, στην πλατεία Σαπφούς θα πραγματοποιηθούν δράσεις για το ευρύ κοινό. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 18.00, με τη συμμετοχή όλων των τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και θα καλύψει ένα ευρύ φάσμα από επιστημονικά πεδία και δραστηριότητες. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει Ευρωπαϊκή Γωνιά με την υποστήριξη του Europe Direct Βορείου Αιγαίου, ψηφιακή προβολή έκθεσης με Γυναίκες Επιστήμονες και πειράματα στον δρόμο “Mind The Lab”. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί προβολή του ντοκιμαντέρ “The Mednight expedition, the ports of science. Part 2” στο χώρο της θεατρικής ομάδας “Οι Άστεγοι” στην αγγλική γλώσσα.

Στις 20.15 θα πραγματοποιηθεί καλωσόρισμα από τους φορείς που διοργανώνουν την εκδήλωση και θα ακολουθήσει παρουσίαση του ευρωπαϊκού έργου Migrimage. Η εκδήλωση θα κλείσει με συναυλία του διαπολιτισμικού μουσικοχορευτικού συγκροτήματος RAD στις 21.00 στην πλατεία Σαπφούς.

Για λεπτομέρειες των δράσεων, παρακαλούμε να δείτε το συνημμένο πρόγραμμα ή επισκεφτείτε τον σύνδεσμο.

Η κοινοπραξία Mednight, «Μεσογειακή Βραδιά Ερευνητή», διοργανώνει περισσότερες από 300 δραστηριότητες σε αυτή τη συγκεκριμένη ημερομηνία, με τη συμμετοχή ερευνητικών κέντρων από 6 χώρες: Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος, Τουρκία και Βέλγιο. Στόχος του προγράμματος είναι να δείξει τον κοινωνικό αντίκτυπο της επιστήμης στη Μεσόγειο, με ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες ερευνήτριες. Για το σκοπό αυτό, κατά τη διάρκεια του "Mednight" θα πραγματοποιηθεί πλήθος δραστηριοτήτων για όλα τα ακροατήρια, στόχος των οποίων είναι η μετάδοση του πάθους για την επιστημονική γνώση.

Ένας ακόμη στόχος του "Mednight" είναι η ανάδειξη των επιστημονικών επαγγελμάτων, κάτι που το έργο επιδιώκει χρησιμοποιώντας ελκυστικά μέσα και δραστηριότητες για όλη την οικογένεια, τονίζοντας την αξία της επιστήμης στην κοινωνία: ομιλίες, εργαστήρια, εκθέσεις και επιστημονικές παραστάσεις είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα που θα είναι διαθέσιμα. Εκτός από τις δραστηριότητες, όλες οι πληροφορίες για τη «Μεσογειακή Βραδιά Ερευνητή» είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της https://mednight.eu, όπου αναφέρονται οι  δράσεις των εταίρων, δημοσιεύονται ειδήσεις και μερικές από τις πιο πρόσφατες έρευνες που διεξάγονται στα εργαστήρια και συνδέονται με τις θεματικές ενότητες αυτής της εκδήλωσης. Μέρος της εκδήλωσης αποτελεί Ευρωπαϊκή Γωνιά, όπου θα παρουσιαστούν στο κοινό οι πρωτοποριακές εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία, που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση .

Για να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στους ερευνητές/τριες της Μεσογείου, η ιστοσελίδα "Mednight" διαθέτει το "Mednight TV", το οποίο περιλαμβάνει μαρτυρίες ειδικών στους διάφορους θεματικούς τομείς που καλύπτονται από το έργο: θάλασσα και ρύπανση, κλίμα και καθαρή ενέργεια, τρόφιμα και διατροφή, ζωή και υγεία. Επιπλέον, θα κάνει πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ "The Mednight expedition, the ports of science. Μέρος 2”. Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται την κατάσταση και τα προβλήματα της Μεσογείου και των χωρών που βρέχονται από αυτή, μέσα από ένα ταξίδι με πλοίο στα διάφορα λιμάνια της Ελλάδας και της Κύπρου.

Το Mednight περιλαμβάνει τη συμμετοχή 10 ιδρυμάτων στην κοινοπραξία: FISABIO, INCLIVA, CSIC, MUDIC, El Caleidoscopio, SciCo Cyprus, το Πανεπιστήμιο της Μεσσήνης, το Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης και την Ευρωπαϊκή Ένωση Πρυτάνεων Γυναικών (EWORA), υπό τον συντονισμό της SciCo Greece. Το έργο Mednight έχει λάβει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας "Horizon Europe" της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της συμφωνίας επιχορήγησης "Marie Skłodowska-Curie Actions and Citizens" αριθμ. 101061190.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τα social media του οργανισμού Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo και του έργου Mednight.

SciCo social networks:

Web - https://scico.gr/

Instagram - https://www.instagram.com/scicogreece/

Facebook - https://www.facebook.com/Making.Science.Simple

Mednight social networks:

Web - https://mednight.eu/

Twitter - https://twitter.com/mednighteu

Instagram - https://www.instagram.com/mednighteu/

Facebook - https://www.facebook.com/mednight2021/

YouTube - https://www.youtube.com/channel/ucdk5tmcua9-hibadpefdbhw