ΤO THESSALONIKI SCIENCE FESTIVAL ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ.
Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας της Αθήνας, γεννήθηκε η ανάγκη για περισσότερα φεστιβάλ επιστήμης, με τοπικό χαρακτήρα διοργάνωσης. Στόχος ήταν να προβληθούν ακαδημαϊκά κέντρα της ελληνικής επικράτειας και να γνωρίσουν τις εκδηλώσεις και τα δρώμενα του φεστιβάλ οι κάτοικοι της κάθε περιοχής, χωρίς την ανάγκη να ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα. Απόρροια αυτής της ανάγκης ήταν και η δημιουργία του Thessaloniki Science Festival, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2015 στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Με στόχο την επικοινωνία της επιστήμης στο ευρύ κοινό, το Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης αποτέλεσε μία πολιτιστική δράση στο κέντρο της πόλης, με εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες, που ξεδίπλωσαν τις άγνωστες πτυχές της επιστήμης με τον πιο πρωτότυπο και διασκεδαστικό τρόπο. Εντυπωσιακά πειράματα και δρώμενα, εργαστήρια, διαδραστικές εκθέσεις, διαγωνισμοί, έκθεση τέχνης, ενδιαφέρουσες ομιλίες & συζητήσεις, παραστάσεις και προβολές ντοκιμαντέρ περιλήφθηκαν, μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ ξεχώρισε η παρουσία του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ενώ ιδιαιτέρως τιμητική ήταν και η παρουσία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς συμμετείχαν 13 τμήματά του, όπου Διδακτικό κι Ερευνητικό Προσωπικό, και φοιτητές παρουσίαζαν ενδιαφέροντα επιστημονικά θέματα και σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης, μέσα από ομιλίες, συζητήσεις, και πειράματα.
Το Thessaloniki Science Festival διοργανώθηκε από τον εκπαιδευτικό οργανισμό SciCo - Επιστήμη Επικοινωνία και το British Council, μαζί με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την HELEXPO-ΔΕΘ, και τον Πολυχώρο Αθλητισμού και Πολιτισμού WE. Στη διοργάνωση συνέβαλαν επίσης, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Εκπαιδευτικοί Οργανισμοί, Ερευνητικά και Τεχνολογικά Ινστιτούτα, καθώς και άλλοι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς της Θεσσαλονίκης. Το Φεστιβάλ τελούσε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.
Φεστιβάλ Επιστήμης έχουν οργανωθεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας μετά την Αθήνα (ASF), όπως στην Πάτρα (PSF), στη Λάρισα (THSF), αλλά και στην Κύπρο (MSF), ενώ στο άμεσο μέλλον τα Ιωάννινα (ISF) καθώς κι άλλες περιοχές της Ελλάδας, αναμένεται να φιλοξενήσουν τη δική τους ξεχωριστή εκδήλωση.
Comments are closed.