Η ΒΡΑΔΙΑ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗ

Η ΒΡΑΔΙΑ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΕΤΗΣΙΟΣ, ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ,
ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ.

Κάθε χρόνο, την τελευταία Παρασκευή του Σεπτέμβρη, 1.500.000 επισκέπτες, σε περισσότερες από 350 Ευρωπαϊκές πόλεις, συμμετέχουν στη Βραδιά του Ερευνητή, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο την εξοικείωση του κοινού με τον υπέροχο κόσμο της έρευνας. Βασικός στόχος της είναι η προβολή του έργου των ερευνητών και η ανάδειξη στο ευρύ κοινό της σπουδαιότητας και της καινοτομίας των επιτευγμάτων τους, αλλά και την προσφορά τους στην κοινωνία και την ανάπτυξη της χώρας.

Η Ελλάδα συμμετέχει κάθε χρόνο στην πρωτοβουλία, αναλαμβάνοντας τη διοργάνωση εκδηλώσεων από την έναρξη του θεσμού το 2005. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν μερικά από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της χώρας, όπως οι ΕΚΕΦΕ "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ", Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ελληνικό Κέντρο Θαλλασίων Ερευνών,
ΕΚ "Αθηνά", και Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
, ενώ η SciCo από το 2014 αναλαμβάνει ανελλιπώς την επικοινωνία και την προβολή της εκδήλωσης. Παράλληλα, συνεισφέρει στο πρόγραμμα με ποικίλες δράσεις.

Οι φορείς συμπράττουν με στόχο να χαρίσουν στο κοινό μία βραδιά γεμάτη εκπλήξεις. Μέσα από παρουσιάσεις, πειράματα, δρώμενα και εργαστήρια, διαγωνισμούς και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, οι επισκέπτες ανακαλύπτουν τους τρόπους με τους οποίους η επιστήμη συμβάλλει στη βελτίωση της καθημερινής ζωής, κι έχουν τη ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά επιστήμονες και να συνομιλήσουν μαζί τους. Οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν, ξεκινούν το απόγευμα, συνεχίζονται μέχρι αργά το βράδυ (17:00 - 24:00) και περιλαμβάνουν δρώμενα για όλες τις ηλικίες.

Μπορείτε να περιηγηθείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της "Βραδιάς του Ερευνητή" για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες.


Οι δράσεις για την Ευρωπαϊκή Βραδιά του Ερευνητή χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στo πλαίσιo των Δράσεων Marie Skłodowska-Curie.