Aegean Science Festival

TO AEGEAN SCIENCE FESTIVAL ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ.

Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας της Αθήνας, γεννήθηκε η ανάγκη για περισσότερα φεστιβάλ επιστήμης, με τοπικό χαρακτήρα διοργάνωσης. Στόχος ήταν να προβληθούν ακαδημαϊκά κέντρα της ελληνικής επικράτειας και να γνωρίσουν τις εκδηλώσεις και τα δρώμενα του φεστιβάλ οι κάτοικοι της κάθε περιοχής, χωρίς την ανάγκη να ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα. Απόρροια αυτής της ανάγκης ήταν η δημιουργία του Aegean Science Festival (AegSF), που θα διοργανωθεί από τις 24 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2021 και θα φιλοξενηθεί στη Λήμνο.

Η ομάδα της SciCo εξέταζε πολύ καιρό την προοπτική διοργάνωσης ενός επιστημονικού δρώμενου στην περιοχή του Αιγαίου που θα τιμά την πλούσια ιστορία της περιοχής και θα αναδεικνύει την σύγχρονη πραγματικότητά της. Είναι γνωστό ότι τα νησιά του Αιγαίου αποτελούσαν ήδη από την αρχαιότητα λίκνο ανάπτυξης και διάδοσης της επιστημονικής γνώσης.

Παγκοσμίου φήμης επιστημονικές προσωπικότητες όπως ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της σύγχρονης Ιατρικής, και ο κορυφαίος φιλόσοφος, μαθηματικός και αστρονόμος Πυθαγόρας είχαν καταγωγή από τη Κω και τη Σάμο αντίστοιχα. Στις μέρες μας, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με τις σημαντικές και καινοτόμες ανακαλύψεις του, αποτελεί άξιο συνεχιστή της πλούσιας επιστημονικής κληρονομιάς του.

Οι περιορισμοί που επέβαλε η πανδημία της COVID-19 καθιστούν τη διοργάνωση ενός φεστιβάλ εξ ολοκλήρου με φυσική παρουσία ανέφικτη. Για το λόγο αυτό το Aegean Science Festival θα περιλαμβάνει τόσο ψηφιακές όσο και δράσεις δια ζώσης. Για τρεις ημέρες μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναρπαστικές ομιλίες από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες, εντυπωσιακά πειράματα επίδειξης, προβολές, εκπαιδευτικά εργαστήρια, και να ενημερωθούν για τις πλέον σύγχρονες εξελίξεις σε τομείς της Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας καθώς και τη σχέση Τέχνης και Επιστήμης.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι να συνδέσει τις επιστήμες με την καθημερινή ζωή και να αναδείξει το ρόλο τους, να αναζητήσει απαντήσεις σε πολύπλοκα και αμφιλεγόμενα επιστημονικά θέματα, να εμπνεύσει και να δημιουργήσει νέα πρότυπα στο χώρο των επιστημών εμψυχώνοντας νέους ανθρώπους να αναλογιστούν μια καριέρα κοντά στην επιστήμη. Κυρίως όμως, το Aegean Science Festival θέλει να αποδείξει ότι η επιστήμη δεν είναι μόνο γνώση αλλά και ψυχαγωγία.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της πρεμιέρας του AeSF στις 24 Σεπτεμβρίου, η Λήμνος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και τα Χανιά σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης θα φιλοξενήσουν τη Μεσογειακή Βραδιά Ερευνητή,  MEDNIGHT 2021, με τις δύο περιοχές να ανοίγουν τις πόρτες των ιδρυμάτων τους στο ευρύ κοινό. Το MEDNIGHT 2021 αποτελεί μια κοινοπραξία μεταξύ πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων σε Ελλάδα (Κρήτη, Λήμνος), Ισπανία, Ιταλία και Μάλτα με στόχο να ενημερώσουν το κοινό γύρω από τη σημασία των ερευνών που διεξάγονται σε χώρες της Μεσογείου, για την αντιμετώπιση προβλημάτων με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι πολίτες της και για την θέση της γυναίκας επιστήμονα στον ερευνητικό κόσμο.

Το Aegean Science Festival διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo» με την υποστήριξη του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και τη συμβολή πλήθους ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών.

Φεστιβάλ Επιστήμης έχουν οργανωθεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας μετά την Αθήνα (ASF), όπως στην Πάτρα (PSF), στη Λάρισα (THSF),στη Θεσσαλονίκη (TSF),στα Ιωάννινα (ISF) αλλά και στην Κύπρο (MSF), ενώ στο άμεσο μέλλον κι άλλες περιοχές της Ελλάδας αναμένεται να φιλοξενήσουν τη δική τους ξεχωριστή εκδήλωση.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Aegean Science Festival.