11 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 2023 ΤΟΥ MEDNIGHT

11 γυναίκες στην Μεσογειακή Επιστημονική Ομάδα 2023 του MEDNIGHT

Το MEDNIGHT παρουσιάζει στην Κωνσταντινούπολη τη γυναικεία επιστημονική ομάδα της Μεσογείου

Διοργανώνεται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Ένωση Γυναικών Πρυτάνεων & το Πανεπιστήμιο Kadir Has

Μια ομάδα 11 επιστημόνων από τη Μεσόγειο θα τιμηθεί στις 9 Φεβρουαρίου 2023, στις 12.00 (CET) σε ένα γκαλά που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, στο Πανεπιστήμιο Kadir Has.

Κατά τη διάρκεια του γκαλά, το οποίο θα συντονίσει η κ. Ilgaz Gursoy (Συγγραφέας & Δημοσιογράφος), κάθε μέλος της Μεσογειακής Επιστημονικής Ομάδας θα λάβει μια ποδοσφαιρική φανέλα με το λόγκο του MEDNIGHT, συμβολίζοντας την ένταξή του σε μια πρωτοποριακή ομάδα στο πρωτάθλημα της επιστήμης.

Στο γκαλά της Μεσογειακής Επιστημονικής Ομάδας MEDNIGHT θα παρευρεθεί ως επίτιμος προσκεκλημένος ο καθηγητής Dr. Hasan Mandal, πρόεδρος του Συμβουλίου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας, καθώς και άλλες προσωπικότητες του κόσμου της επιστήμης που θέλουν να δείξουν την υποστήριξή τους σε αυτό το πρωτοποριακό πρόγραμμα.

Για να επιβεβαιώσετε τη συμμετοχή σας στην εκδήλωση, απαντήστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση basin@khas.edu.tr

Η Μεσογειακή Επιστημονική Ομάδα 2023

Η ομάδα αποτελείται από γυναίκες επιστήμονες υψηλού επιπέδου, των οποίων η εμπειρία αποδεικνύει την αξία των γυναικών στην επιστήμη και έχει επιλεγεί από τα μέλη της κριτικής επιτροπής, τα οποία είναι: Prof. Dr. Gülsün Sağlamer, Prof. Dr. Sondan D. Feyiz, Prof. Dr. Nagwa Abdel Meguid, Prof. Dr. Carmen Fenoll, Prof.Dr. Nektarios Tavernarakis, Prof. Dr. Juan Fuster και Prof. Dr. Ana Costa.

Το Mednight ελπίζει ότι η ομάδα θα αποτελέσει κίνητρο για τα κορίτσια από τη Μεσόγειο να ακολουθήσουν καριέρα στην επιστήμη.

Τα μέλη που επιλέχθηκαν εκπροσωπούν δέκα χώρες της λεκάνης της Μεσογείου: Τουρκία, Ισπανία, Συρία, Κύπρος, Αίγυπτος, Λίβανος, Τυνησία, Ιταλία, Πορτογαλία και Μαρόκο, γεγονός που καθιστά αυτή τη Μεσογειακή Επιστημονική Ομάδα 2023 ένα βήμα προς τη δημιουργία μιας μεσογειακής ταυτότητας με κοινό άξονα την επιστήμη.

Η Μεσογειακή Επιστημονική Ομάδα 2023 αποτελείται από έντεκα γυναίκες εμπειρογνώμονες σε θέματα που ενδιαφέρουν περισσότερο τη MEDNIGHT: επιστήμες για το μέλλον, τεχνολογία, υγεία, κλιματική αλλαγή και θαλάσσιες επιστήμες.

Η Μεσογειακή Επιστημονική Ομάδα 2023 απαρτίζεται από τις εξής:

 1. Cristina Romera Castillo (Ισπανία) Είναι ωκεανογράφος και εργάζεται στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών-CSIC στη Βαρκελώνη. Η έρευνά της έχει επικεντρωθεί στον ωκεάνιο κύκλο του άνθρακα.
 2. Seda Keskin Avcı (Τουρκία) Ως Χημικός και Βιολογικός Μηχανικός, έχει αναγνωριστεί ως μία από τις "Εξαιρετικές Γυναίκες στη Χημική Μηχανική σε όλο τον κόσμο" το 2022 από το Chemical Engineering Research and Design Journal (ChERD).
 3. Serim İlday (Τουρκία) Επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Επιστήμης Υλικών και Νανοτεχνολογίας & στο Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Νανοτεχνολογίας (UNAM) του Πανεπιστημίου Bilkent, Άγκυρα, Τουρκία. Η έρευνά της βρίσκεται στο σημείο τομής της μαλακής συμπυκνωμένης ύλης, της μη ισορροπίας και της μη γραμμικής φυσικής και διασυνδέεται με την επιστήμη των υλικών, τη νανοτεχνολογία και τη μηχανοβιολογία.
 4. Δέσπω Φάττα-Κασσινού (Κύπρος) Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος και Διευθύντρια του Nireas-IWRC στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (UCY). Η ερευνητική της εξειδίκευση επικεντρώνεται στην επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση υγρών αποβλήτων, στις προηγμένες διεργασίες χημικής οξείδωσης, στους μολυσματικούς παράγοντες που προκαλούν αναδυόμενη ανησυχία και στην μικροβιακή αντοχή στο περιβάλλον και στα τεχνικά συστήματα υγρών αποβλήτων. Luisa de Cola (Ιταλία) Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και διευθύντρια του εργαστηρίου Materials for Health στο Istituto di ricerche farmacologiche Mario Negri, Μιλάνο (Ιταλία). Έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 εργασίες και έχει καταθέσει 36 διεθνείς πατέντες.
 5. Rajaa Cherkaoui-El Moursli (Μαρόκο) Ως πυρηνική φυσικός, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Μαροκινού Οργανισμού για την πυρηνική και ραδιολογική ασφάλεια και προστασία.
 6. Sonia Hammami (Τυνησία) Ως πρόεδρος της Γηριατρικής Εταιρείας της Τυνησίας, είναι σύμβουλος της κυβέρνησης για το πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης των ηλικιωμένων σε επίπεδο Τύνιδας.
 7. Helena Canhão, (Πορτογαλία) Ως κοσμήτορας και τακτική καθηγήτρια Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή NOVA, Universidade NOVA (Lisboa), είναι συγγραφέας περισσότερων από 200 δημοσιεύσεων με κριτές και βιβλίων και κεφαλαίων βιβλίων στους τομείς της ιατρικής, της ρευματολογίας, της γήρανσης, της υγείας
 8. Safaa Kumari (Συρία) Είναι Σύρια ιολόγος φυτών και επικεφαλής του Εργαστηρίου Υγείας/Βιολογίας Σπόρων στο Διεθνές Κέντρο Γεωργικής Έρευνας στις Ξηρές Περιοχές (ICARDA). Είναι γνωστή για την ανάπτυξη "σούπερ σπόρων" ανθεκτικών στους πιο καταστροφικούς ιούς της περιοχής στο φασόλι faba. Η Δρ Kumari έχει επίσης διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξη της Αραβικής Εταιρείας Προστασίας Φυτών (ASPP).
 9. Najat A. Saliba (Λίβανος) Η Saliba είναι σήμερα μέλος του Κοινοβουλίου της λιβανικής κυβέρνησης. Είναι επίσης καθηγήτρια Χημείας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Η Saliba ηγείται διαφόρων έργων που σχετίζονται με την κατανόηση της χημείας του εισπνεύσιμου καπνού και του μη καπνού και των ατμοσφαιρικών αερολυμάτων. Η Σαλίμπα έχει συνεργαστεί με πολλούς συναδέλφους από τους τομείς της υγείας, της μηχανικής και των κοινωνικών επιστημών για να δώσει μια ολιστική άποψη στα προβλήματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή.
 10. Luisa de Cola (Ιταλία) Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και διευθύντρια του Εργαστηρίου Υλικά για την Υγεία στο Istituto di ricerche farmacologiche Mario Negri, Μιλάνο (Ιταλία). Έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 εργασίες και έχει καταθέσει 36 διεθνείς πατέντες.
 11. Sarah Abdelkader (Αίγυπτος) Μηχανικός περιβάλλοντος και διδακτορική υπότροφος στην παγκόσμια υγεία και την ανθρώπινη οικολογία, με ειδίκευση στην επεξεργασία νερού και υγρών αποβλήτων, την κλιματική αλλαγή και τα πράσινα κτίρια. εργάστηκε στο πρόγραμμα πράσινης κοινωνικής κατοικίας "Πράσινη κοινωνική κατοικία για όλους τους Αιγύπτιους".

 

MEDIA EVENT

13:45 (CET) Ομαδική φωτογραφία για τα ΜΜΕ.

Ο καθηγητής Hasan Mandal και οι επιστήμονες της All-Mediterranean Science Team θα είναι διαθέσιμοι για μια ομαδική φωτογραφία στο photocall που έχει στηθεί στο Πανεπιστήμιο Kadir Has. 

Για να παρευρεθείτε στο γκαλά, πρέπει να το επιβεβαιώσετε  via this link  πριν από τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου.

Σχετικά με το Mednight

Το έργο "Mediterranean Researchers' Night" ή Mednight, το οποίο ξεκίνησε το 2020 και φέτος γιορτάζει την τρίτη του έκδοση, έχει λάβει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση χάρη στην πρόσκληση "Marie Skłodowska-Curie Actions and Citizens'" του προγράμματος "Ορίζοντας Ευρώπη". Το Mednight φέρνει τη συμμετοχή 10 ιδρυμάτων σε κοινοπραξίες: FISABIO, INCLIVA, CSIC, MUDIC, El Caleidoscopio, SciCo Cyprus, το Πανεπιστήμιο της Μεσσήνης, το Πανεπιστήμιο Kadir Has και η Ευρωπαϊκή Ένωση Γυναικών Πρυτάνεων (EWORA), υπό τον συντονισμό της SciCo Greece.

Η Μεσόγειος διανύει μια υπερβατική περίοδο για τα 500 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στις ακτές της. Το Mednight στοχεύει να δημιουργήσει τη μεσογειακή ενότητα γύρω από την επιστήμη, αναγνωρίζοντας τα κοινά προβλήματα, αναδεικνύοντας την αξία και την υποστήριξη της έρευνας και της τεχνολογίας προς τις κοινές κύριες ανησυχίες και αναδεικνύοντας τη μορφή των γυναικών ερευνητών, ιδίως σε τομείς όπως "θάλασσα και ρύπανση", "κλίμα και καθαρή ενέργεια", "διατροφή και διατροφή" και "ζωή και υγεία".

 

Mednight social media accounts: InstagramTwitterYoutubeFacebook

EWORA social media accounts InstagramTwitterYoutubeFacebook

Kadir Has Üniversitesi social media accounts: InstagramTwitterYoutubeFacebook

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Lorena Sánchez | MST Coordinator | +34 616 81 69 59 | scienceteam@mednight.eu

Ricardo Dominguez | Project Communications Manager | +34 656 181 057 | media@mednight.eu