Delos

 ΤΟ DELOS ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ
ΤΗΣ ΑΝΑΕΡΟΒΙΑΣ ΧΩΝΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ. 

Το έργο DELOS ("Development of an e-learning platform for the operation and management of biogas production
units"), σκόπευε στη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας εκπαίδευσης σε θέματα διαχείρισης και λειτουργίας των μονάδων παραγωγής βιοαερίου, αποτελώντας ένα πλήρες διαδικτυακό πρόγραμμα κατάρτισης για όλους, όσοι εργάζονται στις μονάδες παραγωγής βιοαερίου, αλλά και για όσους επιθυμούσαν να δραστηριοποιηθούν στον χώρο.

Η ανάπτυξη και εγκατάσταση τεχνολογιών βιοαερίου, αποτελεί μία εναλλακτική λύση με σημαντικά πλεονεκτήματα, καθώς προσφέρει περιβαλλοντικά φιλική ενέργεια και ταυτόχρονα επιλύει το διογκούμενο πρόβλημα της διάθεσης των απορριμμάτων. Ο σκοπός του έργου ήταν η ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από το περιβαλλοντικό πρόβλημα που προκαλεί η διάθεση των γεωργικών αποβλήτων και, ταυτόχρονα, η μετάδοση γνώσεων και επιστημονικών προτάσεων, που αφορούν στην αναερόβια χώνευση των γεωργικών αποβλήτων ως πιθανή λύση του προβλήματος.

Κατά το πρώτο έτος του έργου δημιουργήθηκε ένα δίκτυο συνεργατών, με διευθυντές και εργαζόμενους σε μονάδες παραγωγής βιοαερίου, μονάδες παραγωγής βιομηχανικών και αγροτικών αποβλήτων, δημόσιες αρχές και ακαδημαϊκά ιδρύματα, σε Ελλάδα, Ισπανία, και Κύπρο. Κατά το δεύτερο έτος υλοποίησής του, δόθηκαν λύσεις και κίνητρα μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων θεωρητικής και και τεχνικής κατάρτισης, για την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού προβλήματος της διάθεσης των αγροτοβιομηχανικών αποβλήτων των γεωργικών δραστηριοτήτων (π.χ. παραγωγή ελαιόλαδου, ​​την κτηνοτροφία, την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων). Το πρόγραμμα κατάρτισης διεξήχθη και στις 3 χώρες, στοχεύοντας στην εκπαίδευση του προσωπικού και στην οικολογική του ευαισθητοποίηση, με απώτερο σκοπό και τη συνολική αναβάθμιση του τομέα παραγωγής ενέργειας στις συγκεκριμένες χώρες, μέσω της χρήσης εναλλακτικών πηγών.

Η SciCo συμμετείχε στην κοινοπραξία του Ευρωπαϊκού έργου DELOS, σε συνεργασία με εταίρους από την Ελλάδα (Green Technologies ΕΠΕ), την Ισπανία (Tεχνολογικό Κέντρο Aitiip, συντονιστής), και την Κύπρο (Marketmentoro EΠΕ).


Το έργο χρηματοδοτήθηκε από τη δράση Lifelong Learning Programme (LLP) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.