The Next Frontiers | Ημερίδα επικοινωνίας της επιστήμης

Ο εκπαιδευτικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo» και το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, μας προσκαλεί στις 22 Απριλίου 2018 στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΑΣ από τις 16:00 μέχρι τις 21:30 να εξερευνήσουμε πώς οι ιδέες μεταμορφώνονται σε πραγματικότητα – ανοίγοντας τεράστιες και απροσδόκητες προοπτικές – ασχέτως γεωγραφικών, γνωστικών και ιδεολογικών συνόρων.

Ανακαλύψτε την επιστήμη και την τεχνολογία μέσα από μια ημερίδα γεμάτη επιστημονικές δράσεις που θα μας ταξιδέψουν ξεπερνώντας κάθε όριο σε ιδέες και ευφάνταστα επιτεύγματα… φτάνοντας στα «The Νext Frontiers».

Οι επισκέπτες στο «The Νext Frontiers» θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε πρωτότυπες και διασκεδαστικές δράσεις για όλη την οικογένεια στο «mini science fair», από τον εκπαιδευτικό οργανισμό eduACT. Στη συνέχεια, θα ταξιδέψουν στον συναρπαστικό κόσμο των επιστημονικών ανακαλύψεων εντός και εκτός Γης με τη βοήθεια δύο εξεχουσών προσωπικοτήτων διεθνούς επιστημονικού κύρους – της Marsha Ivins και του Δρ. Βασίλειου Νάση. Η βραδιά θα κλείσει με Stand up Science: H Επιστήμη … αλλιώς από την ομάδα των νέων επιστημόνων Science Reactors, και με Molecular Mixology από το ΜoMix που θα προσφέρει πρωτότυπα cocktails με τις εφαρμογές της μοριακής αναμειγνυολογίας .

Το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ υποστηρίζει τη διοργάνωση αυτή στο πλαίσιο του ρόλου των Η.Π.Α. ως τιμώμενη χώρα στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.


_Παρουσίαση ομιλιών

Marsha Ivins, Αστροναύτης, ΝASA  | Ζώντας σε έναν κόσμο χωρίς βαρύτητα!

Η Αμερικανίδα αστροναύτης, μηχανικός και πιλότος Marsha Ivins θα μας πάρει μαζί της σε ένα συναρπαστικό ιστορικό ταξίδι πέρα από τα όρια του πλανήτη μας. Στην ομιλία της θα μας αφηγηθεί ιστορίες από τις διαστημικές της εξερευνήσεις αφήνοντας πίσω τη Γη και θα μας περιγράψει πώς είναι να ζει κανείς σε ένα διαστημικό σταθμό χωρίς βαρύτητα. Τέλος, θα μοιραστεί μαζί μας τι χρειάζεται κάποιος για να γίνει αστροναύτης, εμπνέοντας τους νέους να ακολουθήσουν τα «διαστημικά» τους όνειρα!

Τίτλος ομιλίας: Η Ιστορία των Διαστημικών Πτήσεων || Ώρα: 18:15-19:00

 

Δρ. Βασίλειος Νάσης | Connecting…το ίντερνετ των αντικειμένων

«Πώς θα μπορούσε κανείς να συμμετάσχει στη νέα τεχνολογική τάση της παγκόσμιας tech βιομηχανίας και να κάνει τις ιδέες του πραγματικότητα;», ρωτάει ο Βασίλειος Νάσης, ιδρυτής της εταιρείας Netronix και καθηγητής του Πανεπιστημίου Drexel της Αμερικής. Ο Δρ. Νάσης θα μας μιλήσει για το ίντερνετ των αντικειμένων (Internet of Things ή IoT), με σκοπό να σκεφτούμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία αυτή για να κάνουμε πράξη τις ιδέες μας. Η σύνδεση αυτή αντικειμένων και συσκευών στο διαδίκτυο θεωρείται ως η 4η βιομηχανική επανάσταση που θα δημιουργήσει μια τεράστια ευκαιρία για καινοτομία και επιχειρηματικότητα.

Τίτλος ομιλίας: IoT: Κάνοντας την ιδέα πραγματικότητα || Ώρα: 19:15-20:00

 

_Παρουσίαση και σύνοψη δρώμενων

eduACT | Mini science fair

Μια σειρά διασκεδαστικών εκπαιδευτικών δρώμενων υπόσχεται στους επισκέπτες του The Next Frontiers 2 ώρες γεμάτες πειραματισμό και παιχνίδι!
Η eduACT– ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ είναι ένα Φιλεκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο, που έχει σκοπό να ωθήσει παιδιά και νέους να προσεγγίσουν τη γνώση δημιουργικά! Διοργανώνει τον πανελλήνιο διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής, έρευνας και καινοτομίας  FIRST LEGO League, ενώ οι συμμετέχοντες που διακρίνονται στον διαγωνισμό αυτό έχουν την ευκαιρία να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας σε παγκόσμιους διαγωνισμούς στην Ευρώπη, την Αμερική, τη Νότιο Αφρική και την Αυστραλία.

Science Reactors | Stand Up Science
Πόσο χιούμορ διαθέτουν οι επιστήμονες; Μπορούμε να συμβάλλουμε στην «εξωστρέφεια» της επιστήμης και να την κάνουμε απολαυστική; Θέλοντας να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά και να προσεγγίσει την επιστήμη με χιουμοριστικό και ανατρεπτικό τρόπο, ο ομάδα των Science Reactors ανεβαίνει στη σκηνή για μια παράσταση στην οποία δύσκολα επιστημονικά θέματα μετατρέπονται σε κατανοητές ιστορίες. Και μάλιστα, ιστορίες γεμάτες χιούμορ!

Ιδέα/Σχεδιασμός/Συντονισμός: Ελένη Γραμματικοπούλου, Eπικοινωνία της Επιστήμης
Δραματουργία‐Σκηνοθεσία: Κώστας Βρεττός, Σκηνοθέτης
Η ομάδα των Science Reactors Θεσσαλονίκης αποτελείται από τους: Βασίλης Γρηγοριάδης, Μερόπη Καρακιουλάκη, Λέανδρος Λαμνής, Αναστασία Ντράχα, Κυριάκος‐ Μάριος Οικονόμου, Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, Γιώργος Πετρέλλης, Δημήτρης Τσαούσογλου

 

MoMix
Ο Άρης Χατζηαντωνίου, συνιδιοκτήτης και bar Manager του MoMix θα παρουσιάσει την παραγωγική διαδικασία πρωτότυπων cocktails! Τι είναι όμως το ΜοΜιx; Είναι ένα bar concept αφιερωμένο στις εφαρμογές  μοριακής γαστρονομίας για τη δημιουργία Cocktails (Molecular Mixology). Ξεκίνησε στον Κεραμεικό το  2012 και σκοπός του είναι η καινοτομία και η διαρκής αναζήτηση νέων τεχνικών και εφαρμογών με στόχο την προσφορά μιας νέας γευστικής εμπειρίας. Στα 5 χρόνια της πορείας του εξαπλώθηκε σε Κεραμεικό, Γλυφάδα, Σαντορίνη ενώ η ιδέα υποστηρίζεται από το MoMix LAB όπου “ζυμώνεται”  η φιλοσοφία και ερευνάται το προϊόν.

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Πρόγραμμα της Ημερίδας: 
16.00-18.00 : «Mini science fair ‘’ – eduACT
18.00-18.15 : Χαιρετισμοί
18.15-19.00 : Marsha Ivins, Αστροναύτης: Η Ιστορία των Διαστημικών Πτήσεων
19.15-20.00 : Δρ. Βασίλειος Νάσης, IoT: Κάνοντας την ιδέα πραγματικότητα
20.00-20.30 : Διάλειμμα 
20.30-21.30 : Stand Up Science – Science Reactors & Molecular Mixology – ΜοMix

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ