MAKE IT OPEN

ΤΟ "MAKE IT OPEN" ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (STEAM)
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ.

Το έργο Make it Open είναι ένα τριετές διεθνές πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο να υποστηρίξει τα σχολεία να γίνουν εταίροι της κοινότητας. Βασίζεται σε δύο κύριες παιδαγωγικές προσεγγίσεις: το ανοικτό σχολείο και το maker movement και έχει τέσσερις πρωταρχικούς στόχους:

  1. Να τοποθετήσει τα σχολεία στο κέντρο της κοινωνίας
  2. Να εισαγάγει την εκπαίδευση του making και την επιστήμη των πολιτών (citizen science) ως μια μετασχηματιστική προσέγγιση για το ανοικτό σχολείο (open schooling)
  3. Να αυξήσει τον επιστημονικό εγγραμματισμό και το ενδιαφέρον για την επιστήμη των μαθητών/τριών και των γονέων
  4. Να υποστηρίξει και να μεταδώσει το κίνημα και την τάση του open schooling

Το Make it Open έχει αναπτύξει πλήθος δράσεων, εργαλείων και πόρων που είναι ανοικτά για την εκπαιδευτική κοινότητα να συμμετάσχει, να χρησιμοποιήσει ή να παρακολουθήσει. Βασικό στοιχείο του έργου είναι η ανάπτυξη 16 διαφορετικών εκπαιδευτικών σεναρίων (Learning Scenario - LS) που συνδιαμορφώθηκαν με τη συμβολή εκπαιδευτικών. Κάθε LS περιλαμβάνει 5 έως 11 διαθεματικές  εκπαιδευτικές ενότητες που ευθυγραμμίζονται με τις προσεγγίσεις της δημιουργικής εκπαίδευσης και του open schooling και καλύπτουν μεγάλο εύρος θεματικών από την παραγωγή τροφίμων έως την ατμοσφαιρική ρύπανση. Κάθε LS ακολουθεί επίσης ένα καθορισμένο πρότυπο για να βοηθήσει τα σχολεία να υιοθετήσουν τις αρχές του Open Schooling και περιλαμβάνουν αναλυτικές οδηγίες που καλούνται να ακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί ή να προσαρμόσουν με βάση τις ανάγκες της κοινότητας και του αναλυτικού προγράμματος.

Εκτός από τα 16 Εκπαιδευτικά Σενάρια, το έργο Make it Open έχει αναπτύξει μια διαδραστική διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς και τους εκπαιδευτικούς να περιηγηθούν στο τοπίο του Ανοικτού Σχολείου, να κατεβάσουν υλικό και να σχεδιάσουν νέα εκπαιδευτικά σενάρια: Ο Πλοηγός/The Navigator. Το έργο έχει δημιουργήσει επίσης τοπικούς κόμβους σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες για να ενδυναμώσει τα σχολεία και να υποστηρίξει τους εκπαιδευτικούς στη διαδικασία υλοποίησης στα σχολεία τους. Επιπλέον, το έργο δημιούργησε ένα Μαζικό Ανοικτό Διαδικτυακό Μάθημα/ Massive Open Online Course (MOOC) για να παρουσιάσει τις αρχές του Open Schooling και της δημιουργικής εκπαίδευσης και να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να σχεδιάσουν τα δικά τους εκπαιδευτικά σενάρια.

Στην Ελλάδα, η SciCo διαχειρίζεται τον τοπικό κόμβο Μake it Open (Make it Open Local Hub) και μέχρι σήμερα έχει εμπλέξει περισσότερα από 15 σχολεία, 30 εκπαιδευτικούς, 700 μαθητές και 1400 γονείς. Η SciCo διεξήγαγε ανοιχτή πρόσκληση για σχολεία και αξιοποίησε την πλατφόρμα του Athens Science Festival για να παρουσιάσει την μεθοδολογία του έργου και τα βασικά εργαλεία του. Μόλις διαμορφώθηκε η ομάδα των εκπαιδευτικών, η SciCo τους υποστήριξε καθ' όλη τη διάρκεια της υλοποίησης, ανάλογα με τις ανάγκες τους - π.χ. εύρεση εξωτερικών εμπειρογνωμόνων, δημιουργία δικτύων μεταξύ των σχολείων, μετάφραση υλικού, απάντηση σε πιθανές ερωτήσεις.

Οι εκπαιδευτικοί εκτίμησαν ιδιαίτερα τον πλούτο και την ευελιξία των εκπαιδευτικών σεναρίων και ενοτήτων, τις πρακτικές δραστηριότητες και τη σύνδεσή τους με το εθνικό αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών. Οι μαθητές/τριες συμμετείχαν ενεργά καθ' όλη τη διάρκεια της υλοποίησης και δημιούργησαν τα δικά τους προσωπικά project.