ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ STEM
ΣΤΑ ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ
Οι Πομάκοι είναι εθνοτική μειονοτική ομάδα, η οποία έχει βιώσει γεωγραφική και πολιτιστική απομόνωση. Τριάντα πέντε χιλιάδες μέλη αυτής της ομάδας κατοικούν σε χωριά της Θράκης στην Ελλάδα, τοποθεσία με μοναδικό φυσικό περιβάλλον και βιοποικιλότητα.
Το εξωσχολικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης STEM «EcosySTEM | Γέφυρες Επιστήμης», που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021 σχεδιάστηκε με κύριους στόχους να ενδυναμώσει την μαθητική κοινότητα των Πομάκων, να αμβλύνει την κοινωνική τους απομόνωση και να ευαισθητοποιήσει μαθητές και μαθήτριες της ευρύτερης περιοχής της Ξάνθης σχετικά με την κλιματική αλλαγή, την εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη διατήρηση του φυσικού πλούτου της περιοχής.
H ομάδα της SciCo ταξίδεψε στα χωριά της Ξάνθης, γνώρισε την τοπική κοινότητα και εφάρμοσε το πρόγραμμα χρησιμοποιώντας την επιστήμη «ως μια ουδέτερη γλώσσα» με απώτερο σκοπό να δημιουργηθούν «γέφυρες» επικοινωνίας και σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των μαθητών/τριών από τα ορεινά χωριά με τους μαθητές/τριες της πόλης της Ξάνθης.
Πιο συγκεκριμένα, μαθητές/τριες ηλικίας 10-16 ετών, κλήθηκαν μέσω των εργαστηρίων που διοργανώθηκαν, να εντοπίσουν περιβαλλοντικές ή/και κοινωνικές προκλήσεις της κοινότητάς τους, και έπειτα χρησιμοποιώντας εργαλεία STEΜ εκπαίδευσης (εργαλεία προγραμματισμού, εξειδικευμένων αισθητήρων και 3D εκτύπωσης) να προτείνουν λύσεις για την επίλυσή τους. Αυτή η προσέγγιση δημιούργησε έναν ασφαλή και χωρίς περιορισμούς χώρο για εκπαίδευση, ενισχύοντας το κλίμα συνεργασίας και τις δεξιότητες των μαθητών/τριών.
Παράλληλα με την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος, δημιουργήθηκε ένα ντοκιμαντέρ το οποίο κάλυψε την υλοποίηση του έργου, με σκοπό να πολλαπλασιαστεί ο αντίκτυπός του και να ευαισθητοποιηθεί ακόμη περισσότερος κόσμος σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Πομακοχώρια.
Η SciCo οργάνωσε και υλοποίησε το έργο «Ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης μέσω της STEM εκπαίδευσης σε μαθητές στα Πομακοχώρια και στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης» στο μέτρο «Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες» του Πράσινου Ταμείου που συνοπτικά αναφέρεται ως «EcosySTEM | Γέφυρες Επιστήμης» σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά και με τη χρηματοδότηση των National Geographic, Πράσινου Ταμείου και The Hellenic Initiative / The Venture Impact Awards 2021.
Comments are closed.