ΧΕΡΙΑ ΚΑΘΑΡΑ – ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΜΑΚΡΙΑ

Η ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ "ΧΕΡΙΑ ΚΑΘΑΡΑ - ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΜΑΚΡΙΑ" ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΣΤΟΧΟ
ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ ΩΣ ΜΕΣΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ.

Στην Ελλάδα, ένας στους δέκα νοσηλευόμενους (10%) παθαίνει κάποια λοίμωξη κατά την παραμονή του στο νοσοκομείο, που μεταδίδεται μέσω του προσωπικού ή των επισκεπτών. Στην προσπάθεια να γίνει ένα πρώτο βήμα προς την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος των νοσοκομειακών λοιμώξεων, που κοστίζει πολλές ζωές, ιδρύθηκε το 2011 το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Παιδιατρικών Νοσημάτων (CLEO).

Η συνεργασία μας με το CLEO ξεκίνησε το 2013, όταν η SciCo ανέλαβε να επικοινωνήσει το Kέντρο στον Τύπο, προβάλλοντας το σημαντικό του έργο. Η ομάδα του CLEO διοργάνωσε εκπαιδευτικά σεμινάρια σε γιατρούς και νοσηλευτές αναφορικά με το πλύσιμο των χεριών, την τοποθέτηση και φροντίδα των κεντρικών φλεβικών καθετήρων, όπως αυτά καθορίζονται από τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, και ήταν για πολλούς μήνες μέσα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παιδιατρικών νοσοκομείων, δίνοντας πρακτικές συμβουλές και εκπαιδεύοντας προσωπικά γιατρούς και νοσηλευτές.

Δύο χρόνια αργότερα, το 2015, το CLEO, η SciCo και το karkinaki.gr συνέχισαν την προσπάθεια πρόληψης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, σχεδιάζοντας την καμπάνια "ΧΕΡΙΑ ΚΑΘΑΡΑ - ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΜΑΚΡΙΑ". Η καμπάνια είχε στόχο την ανάπτυξη εκπαιδευτικών, ενημερωτικών και παρεμβατικών δράσεων, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην ενημέρωση για την υγιεινή των χεριών στους χώρους του νοσοκομείου, όπως για παράδειγμα το ενημερωτικό βίντεο "Μικρόβια μακριά με χέρια καθαρά!". Η SciCo, μεταξύ άλλων δράσεων, παρουσίασε μία θεατρική παράσταση με πρωταγωνιστές παιδιά, που παρακολουθούνται ή παρακολουθούνταν στο παρελθόν από το ογκολογικό νοσοκομείο ΕΛΠΙΔΑ. Στόχος της παράστασης ήταν η ευαισθητοποίηση του κοινού, των γιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού, και των παιδιών για το σοβαρό ζήτημα των νοσοκομειακών λοιμώξεων και το σωστό πλύσιμο των χεριών, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στην ελαχιστοποίηση της μεταφοράς μικροβίων.


Το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων (CLEO)που ιδρύθηκε το 2011 υπό την αιγίδα της Α’ & Β’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», καταγράφει και αξιολογεί την επιδημιολογία των νοσοκομειακών λοιμώξεων σε παιδιά - ασθενείς που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία», «Π. & Α. Κυριακού» και «Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ».