STEMpowering Youth

“STEMpowering Youth”: ένα πρωτοποριακό εγχείρημα που θέτει τη χρήση της τεχνολογίας στο επίκεντρο της   εκπαίδευσης και υποστηρίζει την καινοτομία στα θρανία.

Ο μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός Επιστήμη - Επικοινωνία  “SciCo” (από το Science Communication), υλοποιεί από τις αρχές του 2017 το Πρόγραμμα “STEMpowering Youth”, με την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγής και την υποστήριξη του Ιδρύματος Vodafone.

Πρόκειται για δωρεάν εξωσχολικά εργαστήρια STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) για μαθητές γυμνασίου και λυκείου, που εισάγουν την καινοτομία στις σχολικές αίθουσες απομακρυσμένων περιοχών της ελληνικής επικράτειας. Στο πρώτο και δεύτερο κύκλο του προγράμματος “STEMpowering Youth”, συμμετείχαν 380 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου από 14 περιοχές της Θράκης (Ξάνθη, Κομοτηνή, Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο, Πομακοχώρια Γλαύκη  και Εχίνος Ξάνθης) και των Δωδεκανήσων (Ρόδος, Πάτμος, Κως και Κάλυμνος) παρακολουθώντας συνολικά εκπαίδευση 576 ωρών.

Ο τρίτος κύκλος του προγράμματος “STEMpowering Youth” επεκτείνεται σε 10 νέες περιοχές και ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2018 στην Αθήνα με την επιμόρφωση των καθηγητών που συμμετέχουν. Στο διάστημα των επόμενων δύο μηνών 300 μαθητές από τις παρακάτω 15 πόλεις της περιφέρειας, θα παρακολουθήσουν τα STEM Eργαστήρια :

  • Κρήτη (Σητεία Λασιθίου, Βάμος Χανίων, Σπήλι Ρεθύμνου, Μοίρες Ηρακλείου)
  • Νησιά Β.Α. Αιγαίου (Μυτιλήνη, Σάμος)
  • Δωδεκάνησα (Ρόδος, Κως, Λειψοί, Λέρος)
  • Θράκη (Ξάνθη, Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Κομοτηνή, Ίασμος Ροδόπης, Τυχερό Έβρου)

Τα εργαστήρια δίνουν την ευκαιρία σε μαθητές να εξελίξουν δεξιότητες που χαρακτηρίζουν την σύγχρονη πραγματικότητα, να αναπτύξουν την κριτική και τη δημιουργική τους σκέψη και να εκπαιδευτούν μέσω της διάδρασης και της ενεργητικής μάθησης σε ομαδοσυνεργατικά περιβάλλοντα μάθησης. Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα αναπτύξουν ταλέντα και θα γνωρίσουν στην πράξη πώς να φτιάχνουν ή να επεξεργάζονται STEM εφαρμογές , με στόχο την επίλυση ρεαλιστικών προβλημάτων και θεμάτων της καθημερινότητας.

Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα «STEMpowering Youth» δίνει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς της Περιφέρειας να επιμορφωθούν σε θέματα τεχνολογίας και χρήσης ψηφιακής και βιωματικής διδασκαλίας και να συμμετέχουν σε μια κοινότητα ανταλλαγής πληροφοριών και ιδεών, μέσω μίας ψηφιακής πλατφόρμας. Παράλληλα, ενισχύονται και τα τοπικά σχολεία, μέσα από τη δημιουργία εργαστηρίων τα οποία ανοίγουν προοπτικές εμπλοκής του σχολείου με την τοπική κοινότητα και εκπαιδευτικούς φορείς.

Στο πλαίσιο του προγράμματος τα παιδιά μαθαίνουν μεταξύ άλλων:

  • Την σύσταση και τις ιδιότητες του Νερού, που είναι το βασικό συστατικό του πλανήτη μας, με σχετικές βιωματικές δραστηριότητες και κατασκευές για την αφαλάτωση του
  • Ψηφιακά διδακτικά σενάρια και κατασκευές στα μαθήματα Αστρονομίας σχετικά με το Ηλιακό Σύστημα, τα Ουράνια Σώματα, Επαγγέλματα και Συσκευές του Διαστήματος
  • Να κατασκευάζουν το δικό τους τηλεσκόπιο και να μάθουν για την ιστορία του εφευρέτη του, να επισκεφθούν το ψηφιακό μουσείο του Γαλιλαίου και να κάνουν χρήση του ψηφιακού πλανητάριου Stellarium
  • Τις δυνατότητες του Arduino κατανοώντας τη λογική του προγραμματισμού και της συνδεσμολογίας ενός κυκλώματος
  • Τη λειτουργία και τη δημιουργία του GPS, με ψηφιακό διδακτικό σενάριο και παραδείγματα συντεταγμένων από δορυφόρους και εύρεση σημείων με τη βοήθεια διαδραστικού χάρτη και χρήση app που το χρησιμοποιούν
  • Τις βασικές γνώσεις για τους Σεισμούς, τα σεισμικά κύματα και τις τεκτονικές πλάκες, πως λειτουργεί ένας σεισμογράφος, πως βρίσκουμε το επίκεντρο του σεισμού, υλοποιώντας σχετικές κατασκευές και βιωματικές δραστηριότητες.

Κάθε κύκλος του προγράμματος ολοκληρώνεται με τη δημιουργία κατασκευών  που ανέπτυξαν μαθητές κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, με την ανάδειξη των πιο καινοτόμων project/κατασκευών για την επίλυση ενός τοπικού προβλήματος, να επιβεβαιώνουν πως “η καινοτομία ξεκινάει από τα θρανία”. Έτσι οι μαθητές αναλαμβάνουν τον ρόλο του επιστήμονα, ερευνητή και εφευρέτη μαθαίνοντας στην πράξη τα διεπιστημονική μέθοδο.

Περισσότερα για τις μαθητικές κατασκευές του πρώτου κύκλου μπορείτε να δείτε στο βίντεο και σύντομα θα ανακοινωθούν οι κατασκευές του δεύτερου κύκλου στη σελίδα μας.

Δείτε επίσης τους φορείς, τους μαθητές και τους καθηγητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα να μιλούν για τις εμπειρίες που απέκτησαν, στην παρακάτω λίστα βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=ROEdMORcnKE&index=20&list=PLiKJNI_kg-CdSsAFOYEkfQi3ETvQedwQz

Posted on:

Μάρτιος 7, 2018

Client:

Themeforest

Share this: