Ο διαγωνισμός καινοτομίας του STEMpowering Youth

To STEMpowering Youth είναι ένα πρόγραμμα εξωσχολικής εκπαίδευσης που πραγματοποιείται από τον εκπαιδευτικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό Scico με την υποστήριξη του Ιδρύματος Vodafone και την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγής από το 2017.  Σε κάθε κύκλο του προγράμματος, μαθητές 13-16 ετών από απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας αποκτούν νέες γνώσεις πάνω στις Φυσικές Επιστήμες και την Τεχνολογία. Ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος είναι οι μαθητές να εφαρμόσουν στην πράξη τις δεξιότητες που απέκτησαν, αξιοποιώντας επιστημονική σκέψη για να αναζητήσουν λύσεις σε κάποιο τοπικό ή κοινωνικό πρόβλημα, και επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους για να δημιουργήσουν μια κατασκευή (project) σχεδιασμένη για την επίλυσή του.

Για να ενθαρρύνει το στόχο αυτό, η Scico δημιούργησε το διαγωνισμό καινοτομίας του “STEMpowering Youth”. Στον διαγωνισμό αυτό μπορεί να πάρει μέρος κάθε μαθητής ή ομάδα μαθητών που συμμετέχει στο πρόγραμμα, δημιουργώντας μια κατασκευή που πληροί τα παρακάτω κριτήρια:

  • την επίλυση κάποιου προβλήματος της τοπικής κοινωνίας
  • την καινοτομία
  • την ευρηματικότητα παρουσίασης του project

Παράλληλα οι μαθητές ενθαρρύνονται να αξιοποιήσουν την τεχνολογία προγραμματισμού arduino, να δημιουργήσουν μια κατασκευή που σχετίζεται με τηλεπικοινωνίες ή να να στραφούν στην επίλυση κάποιου οικολογικού προβλήματος, όπως είναι η αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

 

 

 

Με βάση τα παραπάνω κριτήρια, στο τέλος κάθε κύκλου η επιστημονική επιτροπή του διαγωνισμού επιλέγει τρεις ομάδες οι οποίες διακρίθηκαν για την καινοτομία και ευρηματικότητα με την οποία αντιμετώπισαν ένα σημαντικό πρόβλημα της τοπικής κοινωνίας. Οι τρεις νικητήριες ομάδες  βραβεύονται με ένα έπαθλο της επιλογής τους, όπως ένα 3D Doodler Pen ή ένα Arduino Ρομποτικό Όχημα. Στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς, η καλύτερη από τις διακριθείσες ομάδες κάθε κύκλου επιβραβεύεται με ένα ταξίδι στο CERN, το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο στην Ευρώπη, το οποίο απασχολεί 10.000 επιστήμονες.

 

 

 

 

Με το πέρας του σχολικού έτους 2017-2018 και την ολοκλήρωση του δεύτερου και τρίτου κύκλου, ήρθε η ώρα να ανακοινώσουμε τους νικητές, καθώς και την ομάδα που κέρδισε το μεγάλο βραβείο. Οι  νικήτριες ομάδες του Β’ κύκλου ήταν η κατασκευή “Φωτεινή Πινακίδα στην Ιρλανδική Διάβαση” από την Κομοτηνή, “Νοσοκομειακό Drone” από την Κάλυμνο, και AgroSensor από το Διδυμότειχο, ενώ τιμητική διάκριση δόθηκε στην κατασκευή “Senior SOS” από τη Ρόδο.

Νικητές δεύτερου κύκλου

Με την ολοκλήρωση του Γ’ κύκλου, το καλοκαίρι το 2018 βραβεύθηκαν τρεις ακόμα κατασκευές: Το “Έξυπνο Κοτέτσι”, από τις Μοίρες Ηρακλείου Κρήτης, το “Smart Traffic-Light” από τη Λέρο και το “Χάπι-Hour” από τη Σητεία Λασιθίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι έξι κατασκευές του Γ’ κύκλου είχαν ως στόχο την πυρασφάλεια. Λαμβάνοντας υπόψιν τα τραγικά γεγονότα της πυρκαγιάς στην Αττική, η επιτροπή του διαγωνισμού αποφάσισε να απονείμει τιμητική διάκριση στις  ομάδες αυτές, επιβραβεύοντας την προσπάθεια της νέας γενιάς για την προστασία της χώρας μας.

Νικητές τρίτου κύκλου

Μεταξύ των ομάδων που διακρίθηκαν, η κριτική επιτροπή απονείμει το μεγάλο βραβείο του διαγωνισμού στους μαθητές της Λέρου για την κατασκευή τους “Smart Traffic-Light”. Η ομάδα τους αξιοποίησε με καινοτόμο και ευρηματικό τρόπο την τεχνολογία μικροελεγκτών arduino ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στην οδική κυκλοφορία του νησιού, ενώ παράλληλα κινητοποίησε την τοπική κοινότητα και τους τοπικούς φορείς για την επίλυση του προβλήματος. Οι τρεις μαθητές (Θεολόγος,  Ελένη και Μαριάντζελα) μαζί με τον εκπαιδευτή τους Φίλιππο Καράβατο θα ταξιδέψουν στο CERN το φθινόπωρο του 2018.