Επιστήμη χωρίς σύνορα στο Athens Science Festival 2018

Ο μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός SciCo διοργάνωσε για πέμπτη συνεχή χρονιά το μοναδικό φεστιβάλ επιστήμης και καινοτομίας, Athens Science Festival στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον 22.000 επισκεπτών. Από αυτούς 6.000 ήταν μαθητές σχολείων, που γνώρισαν την επιστήμη μέσα από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Για 6 ημέρες, το φεστιβάλ φιλοξένησε 160 ερευνητικούς, ακαδημαϊκούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς, 115 διαφορετικά διαδραστικά δρώμενα, 48 εργαστήρια για παιδιά, 23 workshops, 55 ομιλίες και 5 διαγωνισμούς, καθώς και πλήθος άλλων δράσεων για όλες τις ηλικίες!

Ιδιαίτερα χαρισματικοί και καταξιωμένοι ομιλητές διεθνούς φήμης εντυπωσίασαν και «προβλημάτισαν» το πολυπληθές τους ακροατήριο. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Αθανάσιο Φωκά, Gábor Domokos, Ιωσήφ Σηφάκη, Βασίλειο Νάση, Ευάγγελο Ελευθερίου, Δημήτρη Κυρίτση, Zeev Zalevsky, Carsten Mahrenholz, Luca Turin, Βασίλη Ντζιαχρήστο, Θεοχάρη Αποστολάτο, James Beacham και Francesco Stellacci.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του φετινού αφιερώματος «Γυναίκες στην Επιστήμη», οι Marsha Ivins, Αθηνά Κουστένη, Τζένη Λειβαδάρου, Elspeth Garman και Alexandra Olaya Castro ανέδειξαν το πρότυπο της γυναίκας-επιστήμονα και την αναγκαιότητα παροχής ίσων ευκαιριών μεταξύ των δύο φύλων. Επιπρόσθετα, με αφορμή την ανακήρυξη της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου για το 2018 από την UNESCO, το Athens Science Festival ενέταξε στο πρόγραμμά του μια σειρά δράσεων, ομιλιών, συζητήσεων, εργαστηρίων και performance που ανέδειξαν τη σχέση του βιβλίου με την επιστήμη.

Με φετινό σύνθημα «Επιστήμη χωρίς σύνορα» πλήθος πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, επιστημονικών ενώσεων και εκπαιδευτικών οργανισμών, μας ταξίδεψαν στον μαγικό κόσμο της τεχνολογίας παρουσιάζοντας εντυπωσιακές εφαρμογές, πειράματα και καινοτόμες ανακαλύψεις, ανοίγοντας έναν διαφορετικό δίαυλο γνώσης στους επισκέπτες κάθε ηλικίας. Παράλληλα, οι πιο αξιόλογες προσπάθειες διάχυσης της επιστήμης στη χώρα μας επιβραβεύτηκαν στην πρώτη απονομή των Βραβείων Επικοινωνίας της Επιστήμης- ΕΠΙ2 2018 και η αυλαία του 5ουAthens Science Festival έπεσε, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις σε μικρούς και μεγάλους.

Μέσα από τα διαδραστικά εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά, σεμινάρια για ενήλικες και ποικίλες πρωτότυπες δράσεις o σημαντικότερος στόχος όλων επετεύχθη: το κοινό πλησίασε την επιστήμη, η γνώση έγινε ένα με τη διασκέδαση, το παιχνίδι και τη χαρά και αποδείχθηκε ότι η επιστήμη δεν γνωρίζει σύνορα και περιορισμούς.

Το Athens Science Festival διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», το Βρετανικό Συμβούλιο, την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, το Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας σε συνεργασία με πολλούς ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς φορείς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς.